2014.03.23.
07:06

Írta: Horváth_Kálmán

Miért nem biztonságos kotyogós kávéfőzőt reptetni?

45341_543565689017002_671676255_n.jpg

#436 Bizonyára sokatok oldalát fúrja, hogy miért nem lehet kétszemélyes kotyogó kávéfőzőt kapni a repülőterek egyébként egész meggyőző árukészlettel felszerelt üzleteiben. Gondolhatnánk, hogy ez a kávézók üzemeltetésében érdekelt globális franchise hálózatok példaértékű érdekérvényesítő erejének köszönhető, de nem: az ok biztonságtechnikai és egy markáns vegyi reakcióhoz köthető. Aki kamaszkorában délutánonként nem csak botozott, hanem tanult is valamit, az talán még emlékszik, hogy alumínium és vasoxid cserebomlása vagy reakcióba lépése a következők szerint játszódik le: Fe2O3 + Al –> Al2O3 + Fe. Vagyis az oxigén a vasból átkolbászol az alumíniumba. Ez eddig nem okozna problémát, de a kísérő jelenségként tapasztalható 2400 °C hőmérséklet már elég izzasztó tud lenni, pláne ha azt vallási vagy politikai megfontolásból, artikulátlan üvöltés formájában egy öngyilkos merénylő hanghatása is kíséri. A vasoxid por és az alumínium por annyira jó cucc, hogy külön művésznevet is kapott, a Robbanószerek utónév-szótárában konkrétan termitként szerepel és az egyik legjobb választ adja arra a kérdésre, hogy hogyan lehetne úgy rendesen megbaszni a szilveszter utáni petárdatilalmat. Indokolt tehát, hogy az alumínium konyhai cuccok, a körömreszelő és az ékszerészek által is kedvelt hematit, becenevén Fe2O3 ne egymás mellett sorakozzanak a Duty Free-ben, ahogy a fentiek azt is megmagyarázzák, hogy miért nem tudunk letolt gatyával a klotyón nyugodtan eltölteni másfél órát két átszállás között anélkül, hogy a reptéri biztonságiak ránk ne rúgnák az ajtót. A 10 percenkénti látszat partvisozás ugyanis nem higiéniai célokat szolgál, ahogy azt is tudjuk a South Park 16-ik évadában megismertek óta, hogy a Transportation Security Administration, azaz a TSA az igazából Toilet Safety Administration-t jelent.

(Gődény Gábor)

(eredeti bejegyzés)

4 komment

Címkék: biztonság repülés kémia

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr75860503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.03.23. 08:18:50

Hülye voltam kémiából, ezért nem értem, hogyan kolbászol át a fém a fémbe,de mindent elhiszek neked.

Csak azt nem értem, hogy az alumínium kotyogóm a villanytűzhely vasán, miért nem robban?

Horváth_Kálmán 2014.03.23. 10:49:06

@Diorella Queen: mert a sima tűzhelyláng elég alacsony hőfokon ég, a termit begyújtásához általában magnéziumszalagot szoktak használni (állítólag csillagszóróval is működik).

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2014.03.24. 14:26:13

@Horváth_Kálmán: azt hittem már nem kell begyújtani, de ez így már érthetőbb

Pootj 2014.03.24. 20:37:28

És külön jó, hogy ipari felhasználása is van a cuccnak. A sinek végeit ezzel hegesztik össze, hogy ne kattogjon a vonat :-)
süti beállítások módosítása