2014.04.19.
09:35

Írta: Horváth_Kálmán

Amikor az USA és az al-Kaida ugyanazt akarja

1185739_612115002162070_379298912_n.jpg

#463 Szedjük össze, mit is tudunk Szíriáról, mielőtt az Egyesült Államok „beavatkozik” és egy nagy, füstölgő lyuk marad csak az ország helyén! 50 éven keresztül ezen az elbaszott helyen a keménykedő hatalom csak úgy tudta fenntartani a rendet, hogy az országban megszakítás nélkül rendkívüli állapot volt, ami az ő esetükben nem a Kacsamesék megszakításában csúcsosodott ki, hanem abban, hogy tárgyalás nélkül mindenkit böribe lehetett küldeni, akit a rezsim ellenségének kiáltottak ki. Ezt az állapotot tavaly szüntette meg Bassár el-Aszad elnök, aki amúgy eredeti foglalkozását tekintve szemész. 
1958 és ’61 között Szíria és Egyiptom Egyesült Arab Köztársaság néven papíron közös országot alkotott (fizikailag nagyon nem, mert volt köztük pár ország, többek közt Izrael is), ami abból állt, hogy a gazdaságilag sikeresebb Szíria haderejét és államapparátusát a Nasszer vezette Egyiptom fokozatosan lenyúlta, majd amikor 3 évnyi folyamatos szopás után már az afrikai értelemben vett szocializmust is be akarták volna vezetni a bankok államosításával, akkor inkább beadták a válókeresetet és megszakították a gazdasági ozmózist. Kicsiben valami ilyesmi lehet Andy Vajna házassága is.
A legmenőbb kémet, Eli Cohen-t is Szíriának köszönhetjük: az ország szerencsétlenségére az izraeli ügynök éveken keresztül az ő vezérkarukba volt beépülve, nem sok választotta el attól, hogy Szíria elnöke legyen. Eli nevéhez fűződik többek közt a hadtörténelem első organikus rakétarávezetése: amikor a szír vezérkarban tiszti pozíciót betöltő újdonsült haverjaival a Golán-fennsíkon (Izrael és Szíria közti, kb. 3 Budapestnyi területen elterülő rész, ahonnan kicsit eredményesebben lehetett ágyúkkal abuzálgatni a Galileai-tengeren halászgató izraeli civileket) nézelődtek, Eli felvetette, hogy a 45 fokos hőségben állandó készültségben álló szír katonáknak esetleg lehetne árnyékot csinálni az álcázott ütegek köré ültetett, gyorsan kinövő eukaliptuszfákkal. Pár hónap múlva a kietlen, sivatagos tájban aztán ezek a zöld foltok nagyon szépen jelezték az izraeli gépek pilótáinak, hogy hova dobják a bombáikat. Eli lebukása után (damaszkuszi lakásában épp a jelentését adta le rádióján, amikor rárúgták az ajtót) Izrael arab foglyokat és dollármilliókat adott volna azért, hogyha nem szabnak ki rá halálos ítéletet, sőt, ezt még halála után is tartották volna, csak hogy otthon temethessék el, de a szírek nem adták ki a holttestet a mai napig sem. Mindenesetre Eli karrierje kicsit gazdagabb volt, mint a román kémkurva Szatmári Ildikóé, aki egész karrierje során csak annyit tudott felmutatni hogy valószínűleg kúrt a hazai politikai élet egyik legbénább FILF-jével, Magyar Bálinttal.
A szíriai polgárháborúban nem könnyű eldönteni, hogy kinek szurkoljunk: a despota, civileket halomra öldöső Aszad mögött támogatóként olyanok sorakoztak fel mint Észak-Korea, Irán, Oroszország és a Hezbollah terrorszervezet, a civileket halomra öldöső fegyveres felkelőket pedig az al-Kaida szíriai frakciója és az Egyesült Államok is támogatja. A Fradi – Vidi óta nem volt ilyen nehéz a döntés.

(eredeti bejegyzés)

4 komment

Címkék: Izrael Egyiptom Szíria Eli Cohen

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr776049975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

profilo 2014.04.19. 17:11:32

A Közel-Kelet egy elbaszott hely.
Az ott élők vallástól,országtól és nemzettől függetlenül egyformán sutyerákok és megérdemlik egymást és közös életüket,sorsukat.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2014.04.20. 07:29:20

Az Al-Quaida és az Egyesült Államok nem ugyanazt akarja Szíriában, ezért nem avatkozott be az USA. Ennyi.
süti beállítások módosítása