2014.04.25.
07:46

Írta: Horváth_Kálmán

Repül a bálna II.

1003228_639678529405717_496172146_n.jpg

#469 Oregon az egyik legmenőbb állama az USA-nak: itt legalizálták először a marihuána birtoklását, itt található Boring városka (ami majdnem annyira népszerű a tengerentúlon, mint nálunk az ausztriai Fucking) és az egy főre számított sztriptíz bárok aránya is itt a legjobb. Nyilván itt se minden fenékig tejfel, 2011-ben például Portlandben 30 millió liter ivóvizet semmisítettek meg: nem a víz felszínén úszkáló döglött mormoták miatt (azok száma a „még épp nem vészes” mortalitás hányadoson belül volt), hanem azért, mert egy részeg 21 éves belepisált a központi tározóba.

Oregon állam (azon belül is a tengerparti Florence város) azonban a természeti katasztrófák elhárításában a legjobb: 1970. november 12-én egy 14 méter hosszú, 7.300 kilós ámbrás cetet vetett a partra az óceán, ahol rövid szenvedés után elpusztult. A partszakaszok karbantartása arrafelé valamiért az állami autópálya-felügyelet hatáskörébe tartozott, nyilván a hatalmas Ford Explorerek nyomvályúinak befedése, a kijelölt nyomvonalon véletlenül feltárt apacs és hupák régészeti leletek diszkrét megsemmisítése és a büdös bálnatetemek eltüntetése mind ugyanannak a munkaköri leírásnak a külön bekezdéseiben szerepel. Felmerült, hogy esetleg eláshatnák a parton a dögöt, de félő volt, hogy a víz kimossa + egy akkora gödröt kikubikolni is elég nagy meló lett volna. A haditengerészettől érkezett aztán a tuti tipp, hogy esetleg fel lehetne robbantani a tetemet: a nagyméretű, beágyazódott köveknél, a fák mélyre lenyúló gyökereinél is működik, majd pont egy buzi cetnél fog csődöt mondani  Szóval a terv nagy vonalakban az volt, hogy szétrobbantják a gecibe, aztán a sirályok meg a rákok 1-2 hét alatt eltakarítják a kisebb maradványokat. Belepakoltak 500 kiló dinamitot (ezt úgy képzeljük el, mint amikor a pekingi kacsát készíti az ember és a segglukán keresztül kisomfázza fokhagymával a hasüregét), aztán valószínűleg „Fire in the hole!” kiáltással megnyomták a piros gombot.

A hatás elképesztő volt: a bálna véres-zsíros cafatjai 250 méteres körzetben mindent beborítottak, a nagyobb darabok pedig a közeli parkolóban több kocsit is összezúztak. A dögevő madarak (akiké az eltakarítás utolsó fázisa lett volna) a hatalmas robbanástól elmenekültek és hónapokig vissza se tértek. A legszebb, hogy mindezek ellenére is megmaradt a tetem kb. fele, ezt bulldózerekkel kellett eltakarítaniuk a rövidet húzó gépkezelőknek. Aki idáig eljutott az olvasásban, az bónuszként megnézheti a robbantásról a videót, ilyet még a Monty Python se csinált:

 

(eredeti bejegyzés)

 

4 komment

Címkék: bálna fail USA Oregon

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr536055356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ziggy stardust · http://fagyis.blog.hu 2014.04.25. 15:15:49

és a robbanáskor még vihorásztak is örömükben, de később már. ugye

elgigante70 2014.04.25. 23:42:24

ez tényleg kurva monty python-os volt. de még a hangsúly is.

Ј.László 2014.04.26. 08:34:58

Mi a gond a felrobbantásával? Ezt a doktiner liberálisoknak nem tetszik.

2014.06.14. 10:56:20

Hát.
Ha hagyták volna magától felrobbanni (mert ez bekövetkezik a bálnatetemeknél X időn belül) akkor most nem mosolyogtam volna ilyen jót a videón.:)
süti beállítások módosítása