2015.05.04.
08:11

Írta: Horváth_Kálmán

Sivatagi wellness, ateizmus, fővárostalanság: Izrael

israel_0036.jpg

#487 Azt már sokan, sokszor megénekelték, hogy Mózes milyen ügyes salesman volt, amikor követőinek - akikkel már 40 éve zarándokolt - eladta a jórészt kő- és homoksivatagos Kánaánt „tejjel-mézzel folyó” országnak. Kánaán, a későbbi Júdea és a még későbbi Izrael egyik legnihilistább pontja a 400 méterrel a tengerszint alatti magasságon (mélységen) fekvő Holt-tenger déli része, ahova Heródes király Masada néven egy megközelíthetetlen szikla tetejére várat és palotát épített, hogy védjék az öööö, szóval nem tudjuk, hogy pontosan miért. Olyan ez, mint a magyar végvárak, amiket szintén egyszerűbb lett volna a hódító hadműveletek idején kikerülni és az utánpótlásvonalakat más irányból kiépíteni, de ezek a nehezen bevehető várak valamiért úgy vonzották a hódítókat, mint Alekosz verslábmentes költeményei az ízléstelen nőket.  Masadáról tudni lehetett, hogy padlófűtés és ÚSZÓMEDENCE is került bele, szóval már a Nap-kelte előtt 2000 évvel is meg lehetett oldani ezeket barterszerződések helyett nem túl lelkes teherhordókkal és furfangos ciszternákkal. Kicsit megértjük, hogy sokan rákívántak erre a kezdetleges holt-tengeri wellnessre és hogy a 400 méter magasra törő (és így a tengerszintet pont elérő) sziklák, a vörösen izzó sivatag és az extrém sós levegő sem volt képes távol tartani a Jeruzsálemből elűzött ezer, baromira berágott zelótát, akik rövid harc után elfoglalták Masadát. Pár év kempelés után megint a sokszoros túlerőben lévő rómaiak kopogtattak, hogy szeretnék visszaírni az erőd forgalmijába a nevüket. Közel egy évnyi ostrom után tarthatatlanná vált az erőd, ők pedig Dugovics Tituszozás helyett inkább belepisáltak az ivóvízkészletükbe, elégették élelmiszertartalékaikat és lemészárolták családjukat, majd sorshúzással 10 katonát kiválasztottak, akik lemészárolták a többieket, amikor pedig ezzel is végeztek, akkor a legrövidebbet húzónak kellett a másik kilencet megölnie, majd a Tóra törvényeit megszegve öngyilkosságot elkövetnie.

Masadában manapság a hagyományőrzés nem teljesen olyan, mint a cigányzenés-őrségváltásos budapesti Citadellán volt pár éve: az izraeli hadsereg tisztjei itt teszik le esküjüket, amiben szerepel a „Masada nem eshet el többé!” tételmondat is.

4515418547287be1f918o.jpg

Az izraeli katonanők bár a férfiakéval nagyjából megegyező kiképzést kapnak, mégsem harcolhatnak a frontvonalban: egyrészt a férfi katonatársak harci morálja kimutathatóan leesett, amikor egy nő az egységükből megsérült, másrészt egy muszlim harcos soha nem adná meg magát egy nőnek.

A hadseregben a „Hannibál-eljárás” (a pun hadvezér nem várta meg, hogy kiadják a rómaiaknak, inkább megmérgezte magát) van érvényben: a fogságba esett izraeli katonák elhurcolásának megakadályozásáért mindent meg kell tenni, beleértve akár a katona életének a feláldozását is – így el lehet kerülni azokat a kellemetlen alkudozásokat, hogy akkor pontosan hány bebörtönzött Hezbollah-harcos ér egy Izraeli Védelmi Erők kötelékébe tartozó katonát. 

ibjhas.jpg

Szóval ezt a katonásdit picit komolyabban tolják, mint a legtöbb elkényelmesedett NATO-tagország, mondjuk van is okuk rá: 32 ENSZ tagország a mai napig nem ismeri el Izrael államot. Pakisztán annyira nem ismeri el a létezésüket, hogy a pakisztáni útlevelekben benne is van, hogy „Minden országba érvényes, kivéve Izrael.” Szóval szerintük mégis ország :)

Az Izrael fővárosa kérdés is beugratós (majdnem ugyanannyira, mint Kanadáé): a legtöbben valószínűleg azonnal rávágnák, hogy Jeruzsálem!, pedig csak Izrael lakosságának egy része gondolja azt, hogy Jeruzsálem valid főváros, az ENSZ és a legtöbb ország (köztük az Egyesült Államok) nem ismeri el az erre hivatkozó törvényt, amely kimondja, hogy a város olyan egységes és oszthatatlan, mint a nulla. Az egyik fő szabálytalanság, hogy egy város nem lehet két ország fővárosa, pedig Kelet-Jeruzsálem egy ENSZ határozat szerint Palesztina fővárosa. A helyes válasz a fővárosként viselkedő (több közigazgatási központ + reptér + a nagykövetségek is ott vannak) Tel-Aviv lenne, de azt még senki nem merte kijelenteni, hogy a város a gazdagok PozsonyJa. Pedig az.

1101780911_400.jpg

A közigazgatást tekintve vannak még finom ellentmondások: az ország első miniszterelnöke, David Ben-Gurion ateista volt, ahogy egyébként az ország mai lakosságának kb. fele szintén az. A 6. miniszterelnök, Menahem Begin konkrétan terroristaként vált széles körben ismertté: a militáns Irgún vezetőjeként 1946-ban elrendelte a jeruzsálemi Dávid Király szálloda felrobbantását, 91 embert – köztük sok civilt - öletve meg, a Deir Jasszin mészárlás során pedig száznál is több civil lemészárlására adott ki parancsot. Begin ezen húzásai ellenére azért csak behúzott egy Nobel-békedíjat – Hitlert 1939-ben jelölték ugyanerre, de ő nem kapta meg, nyilván mondott valami rosszat a jelölőbizottság egyik tagjára vagy adminisztrációs hiba lehetett, mert a jelölése nyilván remek ötlet volt és éleslátás mindenki részéről, annyira értettek a vezérkarával a békéhez, hogy utána 6 évig prezentálták is az elképzeléseiket.

36 komment

Címkék: foci Biblia Izrael Jeruzsálem Pakisztán Tóra Tel-Aviv Menahem Begin Masada David Ben-Gurion

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr617423370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nandras01 2015.05.04. 09:23:40

teccik a stílusod :)

kati whatever 2015.05.04. 10:07:32

a zsido allam-liberalis demokracia is eleve finom ellentmondas (sokak szerint).

midnight coder 2015.05.04. 20:54:19

Mondjuk lehet, hogy Mózes idejében még más volt a klíma Kánaán környékén.

Alick 2015.05.04. 20:55:45

@kati whatever: A gyakorlatban a maga módján Iránhoz hasonlóan teokratikus...

2015.05.04. 23:13:08

Való igaz, Begin Nobel-békedíja megérne egy misét. Persze Arafaté meg egy másikat.
De ez egy ilyen világ.

razsa 2015.05.04. 23:16:53

Nagyon rossz ez az erőltetett " viccesmaihasonlatos" stílus. Komolytalan és nem vicces, emiatt egy izgalmasnak ígérkező cikkből egy limonádé gagyiság lesz.

smartdrive 2015.05.04. 23:44:25

a nulla nem oszthatatlan, te ripacskodó majom. vele nem lehet osztani

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.05.05. 08:55:57

"másrészt egy muszlim harcos soha nem adná meg magát egy nőnek."

Az miért baj, le is lehet lőni :P

Leone_510 2015.05.05. 09:30:35

érdekes cikk volt köszi

Jenő a jövő 2015.05.05. 12:59:26

"Olyan ez, mint a magyar végvárak, amiket szintén egyszerűbb lett volna a hódító hadműveletek idején kikerülni és az utánpótlásvonalakat más irányból kiépíteni..."

Nem mondom, hogy történelemből megbuktál, ülj le fiam egyes! :)
De, a végváraknak igen is fontos szerepük volt és kötelezően leküzdendő célpontok is voltak, amit nem lehetett csak úgy megkerülni. Mert a benne állomásozó ellenséges csapatok az utánpótlás vonalakon haladó konvojokon nagyon könnyen rajta üthettek. A fősereg létszámát pedig jelentősen nem csökkenthették, hogy azok az élelmiszeres kocsikat őrizzék. És mint ahogy írtad a harcoló seregek morálját nem csak a melletted elesett bajtárs látványa rombolja, hanem az éhezés is.
Nem véletlen, hogy már a rómaiak is sokat szenvedtek a "partizán" akciókat szervező galloktól is. Akik (már a gallok) ugye felégették az összes környékbeli élelmiszer tartalékot - magukra haragítva honfitársaikat is -, hogy az utánpótlás minél messzebbről legyenek kénytelenek hozni. Majd az érkező élelmiszer szállítmányokat rendszeresen megtámadták. Persze az már egy másik kérdés, hogy ennek ellenére a rómaiak seggbe rúgták őket. :)

Terézágyú 2015.05.05. 13:00:04

Idekattintok, hogy megtudjam melyik 32 állam nem ismeri el - erre csak azt tudom meg, hogy 32 állam nem ismeri el..

Rudi Kató 2015.05.05. 13:29:24

@kati whatever:
A föld valaha létezett legnagyobb terror állama! A hitler féle fasizmus ipari tanuló se lehetne náluk!

Horváth_Kálmán 2015.05.05. 13:34:12

@smartdrive: attól, hogy végrehajtható rajta matematikai művelet és nem keletkezik tőle fekete lyuk vagy Terry Black, még nem lesz osztható, nem fog változni az értéke.

usb2.0 2015.05.05. 13:47:15

Ha Masadaban : "... lemészárolták családjukat, majd sorshúzással 10 katonát kiválasztottak, akik lemészárolták a többieket, amikor pedig ezzel is végeztek, akkor a legrövidebbet húzónak kellett a másik kilencet megölnie, majd a Tóra törvényeit megszegve öngyilkosságot elkövetnie."
Akkor ki mesélte el, hogy ez így történt ?

Álon Dálon a tesztoszteronoskezű 2015.05.05. 13:56:19

@Horváth_Kálmán: Tehát akkor egyik szám sem osztható? Ugyanis, ha 1 az osztó, akkor nem változik az értéke egyik számnak sem a vele való osztás során.
El kell fogadnod, hogy nullával nem lehet osztani, viszont a nullát lehet osztani. Ilyen ez a matematika.
Egyébként egy számológéppel gyorsan leellenőrizheted.

kati whatever 2015.05.05. 14:25:53

@Alick: pusztan elmeleti szempontbol jegyeztem meg, szoget utott a fejembe a sor Ben Gurion ateizmusarol. de, hogy teokratikus lenne? ugy, hogy 2009es adatok szerint majdnem a fele az orszagnak nem tartja a vallast-szekularis? na, utana is nezek, furja az oldalamar most mar.

Horváth_Kálmán 2015.05.05. 14:48:41

@Álon Dálon a tesztoszteronoskezű: ezt nem értem, hogy mire írod. Én a nullára írtam, hogy bármivel osztod, ugyanannyi marad az értéke és ezért írtam, hogy oszthatatlan. Matematikai értelemben osztható, mert nem ír ki rá a számológép hibaüzenetet.

Horváth_Kálmán 2015.05.05. 14:59:17

@usb2.0: pár nő és gyerek elbújt és túlélte a vérengzést, az ő beszámolóikból rakták össze a sztorit. A régészek amúgy találtak pár cserépdarabot is egy tálban, amire nevek voltak felkarcolva; valószínűleg azoké, akiket kijelöltek az operatív feladatra.

Alick 2015.05.05. 15:41:05

@kati whatever: igazából nem a népesség vallásossága, hanem az érdekes, hogy az ortodox papságnak mibe van hivatalosan beleszólása vagy privilégiumai...

kati whatever 2015.05.05. 15:48:17

@Alick: igen-igen. de egymasra hatasa van, es innentol kezdve erdekes. democracy carrots and sticks

STIRLITZ 2015.05.05. 19:21:08

Tartalmilag iszonyú silány színvonalú a poszt, tele hibákkal, csúsztatásokkal, tárgyi tévedésekkel! A stílus viszont jópofa, gördülékeny, poénos és élvezhető. Csak kár azért a sok zagyvaságért ... lehet, hogy akadnak akik betűről-betűre elhiszik!

Négyes_ 2015.05.05. 19:29:34

Egy tárgyi hiba: „ … magyar végvárak, amiket szintén egyszerűbb lett volna a hódító hadműveletek idején kikerülni és az utánpótlásvonalakat más irányból kiépíteni …” A végvárak egy adott vonal mentén helyezkedtek el a török-magyar határvidéken. Minden vár egy-egy adott körzet felett „őrködött” annak javait védte és annak lakosságát, állat-, és eszközállományát biztosította. (Amellett persze az egész ország mögöttes területeit is.) Az egyes körzetek összeértek, vagy átfedésben voltak. Amikor egy török támadás indult a vonal áttörésére, a megtámadott körzet javait a végvárba menekítették és felkészültek az ostromra, a többi vár pedig az értesítés után elindította a katonai segítséget. a szorongatott helyzetben lévő erősségnek. Mindebből következik, hogy a végvárakat egyszerűen NEM lehetett úgymond „kikerülni”. Ha a támadó had megpróbálta volna és egyszerűen elment volna a vár mellett, akkor később az egész vonalszakasz összes várőrsége egységes haderőt alkotva vágta volna el a betört sereget, utánpótlásostól, mindenestől.

robogó 2015.05.05. 20:49:58

Nagyon tetszet az írás.Több ilyet!

Horváth_Kálmán 2015.05.06. 00:29:48

@STIRLITZ: Milyen tárgyi tévedések és csúsztatások vannak benne?
@Existimator: Védelmi szempontból abszolút van létjogosultsága, támadói szempontból érthetetlen számomra, hogy minek ezekkel szívózni, amikor ki lehetne építeni egy olyan utánpótlási vonalat is, ami kívül esik a végvár hatótávolságán.

usb2.0 2015.05.07. 16:32:03

@Horváth_Kálmán: Csak az a baj, hogy akkor innentől kezdve még több felől sántít a történet.
1. Vagy igaz a történet, csak akkor senki nem ismerné. Mert ha igaz, akkor nincs túlélő. Tehát olyan sincs aki elmondhatná.
2. Ha van mesélő, akkor meg nem igaz.
3. Nehezen tudom elképzelni, hogy miközben épp irtanak körülöttem mindenkit. Hogy azzal tölteném a visszalévő időmet, hogy cserépdarabokra írjam fel a kivégzők nevét.(arról nem is beszélve, hogy milyen cserép darabra, milyen véső szerszámmal. csak mert ritkán van nálam ilyesmi.)

Horváth_Kálmán 2015.05.07. 16:36:05

@usb2.0: Felírták a katonák neveit a kis cserepekre, amiket egy tálba tettek; akiket kihúztak, azok végezték el a mészárlást. Itt a teljes sztori: en.wikipedia.org/wiki/Masada
"In the area in front of the northern palace, eleven small ostraca were recovered, each bearing a single name. One reads "ben Yair" and could be short for Eleazar ben Ya'ir, the commander of the fortress. It has been suggested that the other ten names are those of the men chosen by lot to kill the others and then themselves, as recounted by Josephus."

Shopping 2015.05.09. 21:38:17

És azt tudtad, hogy Izrael ellen több mint 60 elítélő ENSZ határozat van, az alapvető emberi és egyéb jogok megsértésért?????
Persze ők szarnak erre, meg az ENSZ-re ugy általában.
Persze ha róluk van szó, akkor más a helyzet, akkor csúnya palesztin bácsik kezdték...

Hopkins Tuskó 2015.05.10. 08:42:40

@usb2.0: Néhány nő elbújt a gyerekeikkel és ők túlélték a mészárlást. Történetüket Josefus Flavius írta meg, akik a legfontosabb történetíró volt a térségben. A legtöbb infó a zsidó háborúkról neki kösznhetően maradt fent.

Bull 2015.05.10. 10:25:25

@Terézágyú: At present, a total of 32 United Nations member states do not recognise the State of Israel: 18 of the 22 members of the Arab League: Algeria, Bahrain, Comoros, Djibouti, Iraq, Kuwait, Lebanon, Libya, Morocco, Oman, Qatar, Saudi Arabia, Somalia, Sudan, Syria, Tunisia, United Arab Emirates, and Yemen; a further 11 members of Organisation of Islamic Cooperation: Afghanistan, Bangladesh, Brunei, Chad, Guinea, Indonesia, Iran, Malaysia, Mali, Niger, and Pakistan. Other countries which do not recognise Israel include Bhutan, Cuba, and North Korea.

Kopi3.14 2015.05.19. 13:20:42

@Horváth_Kálmán: Jó reggelt, az oszthatóság matematikai fogalom. Így nem kell hülyeségeket beszélni vele kapcsolatban!
süti beállítások módosítása