2015.07.06.
08:27

Írta: Horváth_Kálmán

Ha nem szereted a franciákat, számolj angolul!

aw0we6q_700b_v1.jpg

#509 Ha valaki próbált már angol főzőműsorból egy rántottánál bonyolultabb ételt elkészíteni, az tudja, hogy miért született meg ez a poszt. 1 fontnyi fürjhöz 1/2 uncia bazsalikom, egy pint sörben, 350 Fahrenheiten összefőzve – a birodalmi (vagy angolszász) mértékegységek mellett nem mehetünk el szó nélkül.

Régi hiedelmünk, hogy az angol csapvízben vagy a helyi, yorkshire puding ízű chemtrailben van valami extra hatóanyag, amitől ezek az emberek olyan furcsák lesznek: zsinóros villanykapcsolók, gyerekpórázok és a kontinentális Európától való állandó különcködésük, aminek nagy része igazából hagyományőrzés, riszpektelés az ókori rómaiknak. A pénzük évszázadokig például a tizenkettes számrendszert követő római birodalmi pénzrendszer szinte egyenes ági folytatása volt. A rómaiaknál egy líra 240 denariust, illetve 20 solidust ért; az angolok fogták az eredetileg súlymértékegység fontjukat (~453 gramm) és úgy alakították ki a pénzrendszerüket, hogy egy font súlyú ezüstből 240 pennyt kellett verni. 12 pennynek feleltettek meg egy shillinget, abból pedig 20 adott ki egy fontot, szóval ha itt befejezik, akkor lehetett volna egy, a Keletinél valutázgatók számára is érthető rendszer. Angolok voltak, tovább bonyolították: 1 penny 4 farthingot ért, 1 florin pedig 2 shillinget, illetve bejött a korona is, ami 5-öt. Ezt már a szigetországban sem tudták sokan követni, megreformálták hát az egészet 1971. február 15-én, amikor is kimondták, hogy el lehet felejteni a tizenkettes számrendszert: 1 font 100 penny és kész. Érdekes, hogy ezután viszont milyen következetesek voltak: a 2008 után nyomott 1, 2, 5, 10, 20 és 50 pennyseket jól elrendezve kis hunyorítással kiadják az angol királyi címert.

305826_243937028979871_2046191_n_1.jpg

Bár Nagy-Britannia a pénzreformmal nagyjából egy időben adaptálta a jórészt decimális alapokon nyugvó SI mértékegységeket IS (mellette azért használják a sajátjukat is), Libéria, Mianmar és az Egyesült Államok azért kitartottak a birodalmi mértékegységek és a törtszámok használata mellett.

Kanadában van a legnagyobb baj, ott a legtöbb helyen birodalmi rendszerben mérnek, amiket metrikusan írnak le: a Mekiben a nagy menühöz 0,989 liter (2 pint) kóla jár. A birodalmi mértékegységek mellett szól, hogy gyerekkorban egyszerűbb megtanulni ezeket a természetes eredetű mérőszámokat, mint a metrikusokat: egy hüvelyk (inch) a nagyjából mindenkinél azonos szélességű hüvelykujjból lett meghatározva (2,54 cm), amit ha 12-vel felszorzunk, akkor megkapjuk a lábat (30,48 cm). Ezt szokták amúgy a standardizálásért rajongó I. Henrik lábméretének is tekinteni, de ez 47-es (európai) cipőméretet és legalább 195 centis magasságot feltételezett volna, ami a XI. században elég ritka volt.

Magyarországon a 13. századtól használtak hüvelyket és lábat is, de utóbbiból voltak problémák, amikor például volt bécsi láb (31.6) és eltérő méretű porosz láb, és tájegységtől függően másban számoltak, szóval nekünk külön jól jött, amikor 1976-ban végre teljesen áttértünk az SI-re. Kis etimológiai érdekesség, hogy a hüvelyk német elnevezése, a col terjedt el az ácsok és a műszaki szakemberek körében; ezért 18 colosak a felnik és a monitorok, és valószínűleg ez a hüvelyesek iránti különös rajongás lehet a magyarázata annak is, hogy a Schönherz koleszban már 1992-ben volt zártláncú pornócsatorna.

Visszatérve az angolokra: valószínűleg hamarabb leszakadtak volna a birodalmi mértékegységekről, ha nem utálták volna annyira a hülye franciákat. Napóleon nem csak a jobb oldali közlekedést vezette be a kontinentális Európában, de a tízes számrendszer használatát is, amit kicsit túltolt: ennek az eredménye volt a hamar népszerűtlenné váló, 100 percre osztott óra.

4e7dd21bb3444e10163b71c2297cd5f6.jpg

A decimális rendszerrel és a francia császárral való szembeállásra, valamint a nemzeti identitás kifejezésére az angoloknak tökéletes eszköz volt a pintben mért sör, az ideológia pedig a XXI. századig  kitartott: a Metric Martyrs csoportosulás (az övékénél talán csak a a M.I.L.F. {Moro Islamic Liberation Front} terrorszervezet neve rosszabb) célja, hogy az SI elterjedését és a régi egységek kiszorítását megakadályozza. Legismertebb tagjuk egy angol zöldséges, Steve Thoburn aki kilogramm helyett csak fontban volt hajlandó kiírni az articsóka árát és emiatt több eljárás is indult ellene – 3 évvel az ügy kirobbanása után szívrohamban halt meg otthonában, de azért a M.M. saját mártírjának tartja.

math-fail-pics-159-600x456.jpg

A mértékegységek legkomolyabb erőpróbája a NASA 1999-es Mars-szondájának a katasztrófája volt: a magasságmérőben az elmozdulásokat mérő hardveres részt a hivatal mérnökei feszt birodalmiban számolták, a szoftvert fejlesztő alvállalkozó viszont metrikus egységekkel kalkulált, szóval ahelyett, hogy orbitális pályára állt volna bolygó körül, inkább kilométerekkel arrébb behatolt a légkörbe és elégett.

Az angolszász - metrikus rendszerek összeférhetetlenségéről itt találtok még egy szép gyűjtést.

 

33 komment

Címkék: francia pénz angol rómaiak mértékegység számrendszer Napóleon NASA SI metrikus birodalmi mértékegységek

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr427602808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jadeite 2015.07.06. 11:36:34

Erről eszembe jutott, h a 60as években az amerikaiak és a nyugat-németek közösen kezdtek fejleszteni egy "szuper-tankot" (MBT-70), de nem tudtak megegyezni, h metrikus v birodalmi mértékegységekben számoljanak, majd pár évvel és pár millió eltapsolt dollárral/márkával később hagyták is a fenébe az egészet.

Horváth_Kálmán 2015.07.06. 20:11:50

@Jadeite: csodálatos emberek, autóiparban okozott még komoly gondokat a hetvenes évekig, hogy line (0,2 cm, 12 ilyenből jön ki az inch) mértékegységig tudtak csak pontosak lenni bizonyos gyártósorok, ez rengeteg selejtet eredméyezett

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.07.06. 21:59:59

"0,989 liter (2 pint)" emmeg mar milyen pint? Egy pint ~568 ml.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2015.07.06. 22:00:30

Régebben még fényképezőgép/monitor teszteket is írtam különböző médiumokba, s feltűnt a collozás, de nem értem azóta sem: mi értelme van az átlagembert még a sok műszaki adaton kívül egy teljesen érthetetlen, logikátlan mértékegységgel is riogatni. Úgyhogy szépen centiméterben írtam le mindet, hiszem Magyarországon (sőt, egész Európában!) ez a szabályos mértékegység. Rászokhatna erre az összes forgalmazó és gyártó is, aki egyébként mindig következetesen ki sem írták/írják a méreteket metrikusan. Marketing szempontból is sokkal jobban járnának: sokkal egyszerűbb elképzelni egy 100 cm-es monitort, mint egy 40 collosat.

Horváth_Kálmán 2015.07.06. 22:04:06

@tildy[UK]: az angol pint az annyi, de ők US-t használnak, az 473 ml, arra se jön ki pont, de közelítőleg kb. okés, viszont ha nem is US pint használnak, akkor elképzelésem sincs, hogy milyen mértékegységet váltottak át.

OkoskaTo:rp 2015.07.06. 23:43:13

Bár az angolokra jellemző, hogy mindent csakazértis másképp, és értelmetlenül csináljanak (ld. külön hideg- és külön forróvizes csap), de ebben a kérdésben ott azért már lassan győzedelmeskedni látszik a józan ész. A brit mérnökök már jó ideje SI-ben dolgoznak, és a boltokban is sok helyen grammban is ki vannak írva a dolgok.

Az amerikai építészek viszont szorgalmasan használnak olyan egységeket, hogy 7 5/32" (tehát még csak nem is tizedes törtes). Egészségükre!

zsoltix 2015.07.07. 00:12:48

Néha olyannal is találkozom, amiről még nem is hallottam. Múltkor egy Daily Mail cikkben a "stone" mértékegységet használták, mittudomén micsoda ennyi és ennyi stone. De a hozzászólásokat olvasva megnyugodtam, hogy nem csak én vagyok hülye, nem kevesen kérdezték, hogy mégis mi lenne az a stone? :)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2015.07.07. 01:58:59

Azt magában mindenki átgondolhatja, hogy mennyire kedvelné azt az új törvényt, amely mostantól a font, láb, hüvelyk stb. használatára kötelezne minden magyart. És hogy mennyire lenne kényelmes. Hát ők ugyanígy gondolják.

Nekem nem lenne bajom a pinttel – ami több, mint 4 deci sör –, sem a yarddal és Fahrenheittel, ha az egy billió mindenhol ugyanannyit jelentene. A mértékegységek különbözőségét lehet kezelni, de hogy egy szám ne ugyanazt jelentse a világ minden pontján, hát az elég szégyen.

Nyers Fa 2015.07.07. 05:49:18

csak egy rövid megjegyzés. Angliában élek, még a sarki maszek zöldséges is kg-ot használ. A multik meg pláne. a sörből 3 féle kiszerelés látezik 440ml, 500 ml és 568ml (ez a pint), a tejen is a pintnek megfelelő ml van feltüntetve és apró betűvel a pint. Hosszmértéknek az autóutak kivételével mindenhol a metrikust használják. Annyira, hogy pl egy barkács áruházban csak a metrikus méret van feltüntetve. A közterületen lévő hőmérők celsiusban mérnek, az órák pedig mindenhol 24h-ban. Az ingatlan hirdetésekben négyzetméter van megadva. A kenyér 800g-os. A benzint literben tankolod. Az inchet és társait csak az öregek értik.

Nyers Fa 2015.07.07. 05:51:27

Ja a negyedfontos hamburgerhúsnak ez a neve, de a dobozára már gramm van írva.

Nyers Fa 2015.07.07. 05:58:57

És még egy jellemző dolog, a született angol főnököm úgy mondja az időt,hogy nine thirthy a szlovák helyettese pedig: half past nine.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.07.07. 06:52:40

@Horváth_Kálmán: Kanada Commonwelth orszag, igy meglepodnek rajta ha US pintet hasznalnanak, de lehetseges....

en.wikipedia.org/wiki/Pint
Bar a wiki mast mond
"Canadian imperial units of liquid measure remain incompatible with American traditional units to this day, and although the Canadian pint, quart, and gallon are still legal units of measure in Canada, they are still 20% larger than the American ones. Most Canadians and almost all Americans are unaware of the difference,[citation needed] nor are they aware that in French Canada a "pinte" is actually a quart, so to avoid lawsuits, companies clarified it by putting the metric measure on the containers even prior to official metrication."

@zsoltix: Tomeg, pl testtomegre meg mindig rendszeresen stone-t mondanak.
14 fontnyi, azaz kb 6.35 kg.

Babak szuletesekor pedig meg mindig szokas fontban es ounce-ban megadni a sulyukat: www.pregnancyandbaby.com/baby/articles/937273/grams-to-pounds-and-ounces-conversion

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.07.07. 06:55:15

@Nyers Fa: Viszont ha az angol azt mondja half nine, azzal vigyazni kell, nem fel 9-et jelol :D

igazi hős 2015.07.07. 08:47:56

@tildy[UK]: A US gallon is kisebb mint a UK (3,78 vs 4,54 és mindegyik 8 _helyi_ pint), ami leginkább a fogyasztási adatoknál őrjítő: nem elég, hogy reciprok, de még a szorzó is országfüggő.

RepülőgépÉpítő 2015.07.07. 08:57:19

A repülőgép iparban a mai napig minden alkatrészt angolszász mértékegységben méreteznek és készítenek el. Kivétel nélkül mindent. Az airbus egy európai repülőgép gyártó tehát joggal elvárhatnánk, hogy az SI mértékegységeket használja, helyette ők is az angolszász mértékegységeket használják biztonsági okokból, mert így egységes a világ repülőgépeinek nagy részének a mértékegysége. Az oroszok régen az SI-ben csinálták a repülőgépeiket, de mostanra már ők is áttértek az angolszászra. Egy totális elmebaj az egész, amikor font/köbláb vagy hasonló értékeket kell értelmeznünk. A tört értékek használatát meg egyszerűen nem lehet megszokni.

eßemfaßom meg áll 2015.07.07. 09:00:55

"de ez 47-es (európai) cipőméretet és legalább 195 centis magasságot feltételezett volna,"

Ezt most nem értem, 47es lába csak 195 centis embernek lehet?

Horváth_Kálmán 2015.07.07. 09:16:40

@eßemfaßom meg áll: Valamennyire korrelál a lábméret a magassággal, nyilván ez nem ökölszabály, de a statisztika (kis szórásokkal) ezt mutatja. Én 198 cm vagyok és 46-os a lábam.

eßemfaßom meg áll 2015.07.07. 09:21:15

Régi szép idők amikor jó nagy 2/3"-os szenzorral is gyártottak kompakt fényképezőket, nem csak bolhapöcsnyi 1/2.7"-os szutykot tettek mindenbe. Szerencsére nálunk már nincs ilyen értelmetlen kavarás igy mindenkinek egyértelmű, hogy a kerticsapra 3/4"-os slagcsatlakozót kell vennie a falban viszont 1/2"-os csövön megy a víz a kézmosóba, és az is mindenkinek elsőre egyértelmű, hogy a 17mm-es dugókulcsához 1/4"-os vagy 3/8"-os szárat kell vennie

eßemfaßom meg áll 2015.07.07. 09:36:32

@Horváth_Kálmán: Én meg 185 és 47-es és láttam már a cipőboltban nálam alacsonyabb fazont 48as cipőt próbálgatni és nálam magasabbat a 45-ösök között. A statisztika szép dolog tömegre általánosítani, de egyes emberről bármiféle konkrét kijelentés tenni marhaság

ex-dr. vuk 2015.07.07. 10:28:44

"a nagy menühöz 0,989 liter (2 pint) kóla jár"

2 pint az 1.136 liter. ez a 0.989 hogy jott ki? Ez milyen pint? :)

ex-dr. vuk 2015.07.07. 10:36:29

@zsoltix: az angolok stone/pound-ban szamoljak az ember sulyat, magassagot pedig feet/inch-ben.
En eszerint en 11 stones 0 pounds es 5'11" vagyok

Bambano 2015.07.07. 11:36:52

és akkor következik egy poszt arról, hogy az ostoba emberiség miért írja össze-vissza a dátumot, és miért van az, hogy a tisztelt agyhalott politikusaink miért olyan dátumformátumot iktatnak törvénybe (lásd az élelmiszerek lejárati dátumát rögzítő törvényt), ami teljesen logikátlan?

ha jól emlékszem, angoloknál nap-hónap-év van, usákoknál hónap-nap-év, ez utóbbit iktatták jogszabályba.

miközben van rendes nemzetközi szabvány a dátumformátumról, év-hónap-nap formában, ami mellesleg a magyar emberek természetes formátuma.

biciklis bakter · http://hovamegyavonat.blog.hu/ 2015.07.07. 11:37:52

Ez a baj az idióta nem SI mértékegységekkel: ahány ország, annyiféle. Amúgy idegbajt kapok, amikor egy amerikai ismeretterjesztő műsorban a szinkronban sem számolják át a dolgokat, és külön agyalhatok, hogy mennyi is a 15 ezer láb, meg a 7 és fél font, vagy a 2478 öl per miatyánk. Egyszerűen az európai agyam nem tudja automatikusan elképzelni, mekkorák is ezek a méretek, mert nem ebben nőtt fel. Nyilván az amerikai is kiakad, amikor km/h-ban magyarázunk neki, meg milliméterben...

illaim 2015.07.07. 11:46:09

@bestpixel: A centi métert használják, de az SI mértékegység szerint nem szabványos, mert az SI mértékegységben a váltószám 1000 és nem száz!
Próbálj meg Ausztriában, vagy Németországban 25 deka
szalámit venni.Ezért vezették be a bar-t is mert
a Pascalban leírt légnyomást az átlagember nem tudja
értelmezni mert nem egész szám jön ki a szokványos
keréknyomás értékére,(0,21 kP) vagy a légnyomási értékeknél a korábbi Hgmm megszokott értékeihez képest.

ex-dr. vuk 2015.07.07. 12:00:36

@illaim: a legszebb az, hogy angliaban tovabbra is PSI-t hasznalnak (pascal/squareinch) .. az elmeny mikor befutsz a benzinkutra es fingod nincs hogy akkor ez most hogy lesz 2.3 bar amit szoktal fujni ;)

Rob67 2015.07.07. 15:05:37

Azert kurvara nem olyan bonyolult az angol mertekegysegrendszer mint ahogy a posztolo leirja. Igen, turistanak, harom nap London nezegetes kozben macera.
De annak aki ebben el, annak atlathato. Igy nekem is.

ex-dr. vuk 2015.07.07. 15:32:04

@Rob67: 2 eve vagyok itt de az unciarol meg mindig nincsen fogalmam :D pedig a stake meg hamburgerhus meretet sokszor ebben adjak meg.
jo a pint, font meg a merfold az rendben van. de ezen kivul.. te tudod hany stone sulyu vagy? nem hiszem, csak ha utananezel.

ex-dr. vuk 2015.07.08. 21:20:03

@Androsz: ahh, elirtam.
na mindegy, nekem nem mond semmit, az a lenyeg :)
szerencsere vannak olyan kutak ahol at lehet allitani.

efi 2015.07.12. 15:35:19

Egyszer feszegettem ezt a dátum kérdést egy angolnál. Szerinte jó az úgy. Aztán mikor megkérdeztem, hogy az idő miért nem mp:perc:óra formátumban van, hogy a hülyeségben legyen már egy kis következetesség, akkor csak ment az ööö, meg a well. (Egyébként az órát sem tudják rendesen leírni: előszeretettel írják egyben az egészet 1255-nek, meg 0615-nek, az am, pm-ről már nem is beszélve).
A helyeket is fordítva írják. Elkezdi mondani, hogy utca, város, állam, szóval fél órát vársz a felsorolás végére, az utcanevet már rég elfelejtetted, mire rájössz, hogy mindegy is, mert úgyis Ausztráliáról/Kanadáról van éppen szó. Pedig logikus, hogy minden kategorizálásnál mindig a nagytól kell haladni a kicsi felé, ha valamit pontosan meg akarunk jelölni.
A Kreszt is szeretik megreformálni. Szerintük az egyirányú utcát, kötelező haladási irányt meg néhány társát azt jobb leírni a táblára, egyrészt ugye bizonyára mindenki tud angolul, másrészt biztos jobb, ha csak 20 méterről lehet elolvasni, mintha 100 m-ről is látnánk, hogy miről van szó. Személyes kedvencem a Dead End nevű szájbarágósan dedós kresz táblájuk.

skaven 2015.07.14. 10:49:35

a stone nekem is nagy kedvencem, total logikus :D 14 font. anyad. miert 14? mihez hasznalnak meg a vilagon 14-es valtoszamot? szerencsere ezt tenyleg csak testsulyra hasznaljak.

amugy ingatlanok alapteruletenel sokkal inkabb negyzetlab van a mai napig, viszont mereteket meg millimeterben adunk meg. ami csodalatos mikor 4620 millimeterrel kell szamolni, mikozben valaki epp azt nezegeti hogy az mennyi inch lehet, te meg valtod at magadban automatikusan centire. ha kozben meg usabol rendelunk be valamit, akkor jonnek a tort szamok inchben.
de mindegy, mert az hogy egy cider nem fel liter hanem egy pint, az mindenert karpotol. ;)

skaven 2015.07.14. 10:51:05

ja es szerintem autok fogyasztasanal mai napig gallon es merfold van megadva egy csomoszor. ez is nagy kedvenc. :)
süti beállítások módosítása