2015.08.03.
09:00

Írta: Horváth_Kálmán

42% emlős, 9% madár, 48% hüllő, 1% agyfasz

platypus-hs-animal-profile-web620.jpg

#516: 12 hülye állat sorozat! Valójában ezek közül egyik állat sem hülye, mert nem elvárás velük szemben, hogy a városi önálló életre való alkalmasságban, és problémamegoldó skillekben felvegyék a versenyt velünk. Mi viszont nagyon hülyének érezzük magunkat, ha rájuk tekintünk, és úgy érezzük, hogy az Ablak-Zsiráf elkendőzte előlünk a világ egy igen szórakoztató szegmensét.A könnyebb azonosíthatóság végettE el is neveztük őket. Természetesen lakásban mind egyformán tartható, hálás jószág. Íme a sorozat 12. versenyzője.

12. A VV Veronika

Az esztétikai túlkapásokat a természet mindig kompenzálja valamivel: Jimmykét 4 oktávval + 36 centis bicepsszel, Mickey Rourkeot Oscar-díjjal, a vízben és szárazföldön egyaránt szarul mutató kacsacsőrű emlőst pedig egy csomó olyan tulajdonsággal, amikkel a Marvel-filmekben ő lehetne a különálló részeken átívelő, a háttérben állandóan szart kavaró ősellenség. 

Mondjuk nála akad bőven mit ellensúlyozni: úgy néz ki, mintha Isten tervezőasztaláról a lehasogatott darabokat összefőzte volna valami különösen rossz ízlésű fajmérnök. Az eleje VV Veronika, a közepe vidra, az alja kacsa, a farka meg a hódé, a rettenetes picsájuk ráadásul egy kloákában végződik. Szóval rendszertanilag nehezebb besorolni, mint Jézusmáriát, a bélszínrolót vagy a kabrió pickupot: elvileg tojásrakó EMLŐS, de még emlői sincsenek :) A kis trónörökösök táplálását ezért úgy oldja meg, hogy az emlőmirigyeiben felhalmozódott tejet a hasán található kis barázdákon keresztül kiszivárogtatja, aztán hagyja, hogy onnan lefetyeljék fel a kicsik - aki evett már felöntött müzlit evőeszköz nélkül, az el tudja képzelni, hogy ez milyen esztétikus lehet. 

mama_platypus.jpgA névadó kacsacsőr nem szaruból, hanem bőrből van - ha épp egy ilyen dögöt szeretnétek otthonra, akkor ne vegyétek meg a Michael Kors logós műbőr hamisítványokat. Az anyaghasználatnak köszönhetően a csőr rengeteg elektromos- és nyomásérzékelő pálcikát rejt, amiket a víz alatti zsákmányszerzésnél tud hasznosítani: annyira érzékeny, hogy egy moszat böfögését meghallja fotoszintézis közben. Mondjuk erre szüksége is van, mert úszás közben a szemét becsukja, a testnyílásait pedig szorosan összezárja, amikor is fejét balra-jobbra ingatva elkezd szonározni. Az előrehaladáshoz a farkát használja, ebben kicsit olyan, mint a szocik exelnöke, Kovács László.

Állítólag a sólymok és a baglyok néha rákívánnak a kacsacsőrű emlősre, de azt azért még mi is nehezen tudjuk elképzelni, hogy valamelyik ragadozó azzal a céllal vág neki a portyázásának, hogy egy génjeiben és felépítésében madár-hüllő-emlős állatot egyen – emberben ez az a típus lenne, aki a ponttyal töltött nutriával töltött kecskét kérné az étteremben.

A kis számú gourmet ragadozókat a hímnemű kacsacsőrű emlősök a hátsó lábukon lévő sarkantyúk speciális, 80 összetevőből álló mérgével tartják távol, ami közvetlenül a fájdalomreceptorokra hat és emiatt a mérgek közül az egyik legnagyobb kín okozására képes - emberre ugyan nem halálos, de az ismert fájdalomcsillapítók a fentiek miatt hatástalanok rá és szinte azonnal ödémát okoz. 

A kacsacsőrű emlősből nem lehet pacalt csinálni - a faji inkompatibilitás mellett többek között azért sem, mert nincs gyomra: a szájszerve közvetlen összeköttetésben van a bélrendszerével, hogy a kaja egyszerűbben tudjon páternoszterezni benne. Ez amolyan "in the box", testen belüli human centipede / emberi százlábú megoldás, vagy olyan, mint a seggnyaló kollégád, csak neki nem valaki MÁS bélrendszerével van összekötve a szája, hanem a sajátjával. További ritkasága, hogy nagyon kevés állat hordja a bankkártya PIN-kódját alkoholos filccel a csontjára írva, hogy el ne felejtse, de a kép tanúsága szerint ez például igen.

Pár napon belül érkezünk további 11 csodálatraméltóan hülye állattal <3

platypus_skeleton_pengo.jpg

 

21 komment

Címkék: állatvilág kacsacsőrű emlős

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr77674648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.08.03. 09:54:16

Kurva nagy, respect. Kicsit ez jutott eszembe róla: encyclopediadramatica.se/EXTREME_ANIMALS

darthyoda 2015.08.03. 11:22:38

az a durva, hogy ezzel a szerkezettel évmilliókat átívelve életben tudott maradni. ezért is gondolom, hogy hülyeség azt feltételezni, hogy pl. a politikusok, közterület felügyelők és a taxisofőrök génszerkezete csak a modern orvostudomány következményeként létezik.
persze ideilleszthetnénk a sztenderd konteókat a földönkívüliekről, meg a gyíklényekről, akik úton-útfélen beleavatkoznak a természetes szelekcióba, de most ezt nem tenném, hátha lesz a témával kapcsolatban egy külön bejegyzés.
ÁLDÁS!!4négy!!

Horváth_Kálmán 2015.08.03. 13:22:35

@Equinoxe: ez kurvajó, ilyesmi lesz a mi sorozatunk is!

Horváth_Kálmán 2015.08.03. 15:20:13

@darthyoda: én onnan közelítettem meg ezt a kérdést (és szintén nem jutottam sehova), hogyha az egész evolúció az adaptálásról szól, akkor milyen környezet indokolja azt, hogy a végeredmény egy kacsacsőrű, tojásrakó, mágneses mezőre érzékeny, laktáló, de mellbimbóval nem rendelkező állat legyen?

DarthVader 2015.08.04. 07:53:06

@Horváth_Kálmán: hát, tekintettel arra hogy a jószág most is elég jól megvan ott, ahol, igy felteheően az a kornyezet indokolja. :) (Exclusive a későn megjelent méhlepényes ragadozókat és a zembert)

DarthVader 2015.08.04. 08:09:18

A dolog nem úgy működik, hogy a környezeti változás "kiváltja" az adaptációt. Elég sok állatfaj kihalt már a környezeti változások miatt. A környezeti változások következtében az egyébként létrejövő variációk közül ami sikeres, az túlél, ami nem, az megy a levesbe. Állandó környezet esetén is vannak variációk, de mivel nincs lényeges előnyük a változatlanokkal szemben, kihullanak. A kacsacsőrű esetében a létrejövő forma pont megfelelő volt az akkori környezetben, ezért fennmaradt. Inkább az a kérdés, miért nincs hozzá valamelyest hasonló forma. Nyilván volt, de a jelenlegi sikeresebbnek bizonyult és túlnőtte.

ostvan2 2015.08.04. 08:45:31

Nekem az tűnt fel, hogy 5 ujja van, illetve a végtagok csontozata erősen hasonlít a fejletteb emlősökre. Ez és az emésztőrendszeréről kapott információk szerint ez az élőlény valami átmenet lehet a bojtosúszójú hal és az emlősök között. Megérdemelne egy alaposabb genetikai elemzést.
A csőréről azt gondolom, hogy az ajkak módosult formája (mivelhogy bőrből van), tehát nincs köze a madarak csőréhez, csak hasonlít azokra. A többi jellemzője, mint a tojás (megnagyobbodott pete) útján való szaporodás, a tejkiválasztás módja is erősítik az átmeneti fajra vonatkozó gondolatomat.

Szőkebácsi 2015.08.04. 09:22:52

Csak reménykedni tudok, hogy benne lesz a 12-ben a Medveállatka. Nagy kedvenc :)
Olyan állat, hogy Kacsacsőrű emlős márpedig nincs. Ideszökött a Star Trek-ből... :))))

Horváth_Kálmán 2015.08.04. 09:36:14

@ostvan2: volt egy cikk, ami a genomjának az ellentmondásaival foglalkozott, abban volt, hogy kb. 160 millió éve levált az emlősök hagyományos útjáról és elkezdte bejárni a sajátját, a géntérképét elemezve sokat meg lehetett tudni a hüllőből emlőssé válás menetéről, majdnem annyit, mint ebből a videóból: www.youtube.com/watch?v=xw2I0jAJqcI

Horváth_Kálmán 2015.08.04. 10:04:04

@DarthVader: sztem nem a kinézete/felépítése miatt van meg ott olyan jól, hanem annak ellenére :) Nem ismerem Ausztrália keleti partvidékét, ahol a legtöbb ilyen állat él, de nem hiszem, hogy annyira markánsan különbözne a Föld többi részétől, hogy egy ilyen hibrid létezését indokolná.
@Szőkebácsi: a medveállatka annyira kemény és szívós, hogy azt nem mertük felvenni a listánkra.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2015.08.04. 10:29:19

A medveállatka helyett indul egy hasonló kis pukkancs, aminek hülye kis orra van. Majdnem olyan cuki, ő a 8. talán a listán. Simán tartanÁk itthol olyaNt, meg amilyen kicsi, lehet hogy tartok is

Andie 2015.08.04. 10:31:27

Szerintem ez az állat a legerősebb érv az idegen eredetű génbeavatkozásra. Hát már ne haragudjatok, de egy ilyen elba*ott állatot a természet nem képes legyártani. Ez valami jókedvű génprogramozó ufó vicce/ bosszúja :)
De idesorolhatnám még a zebrát meg a zsiráfot is...

A stílus meg az előadásmód különösen tetszett, és közben még okultunk is?! Tökéletes blog! Grat!

_Epikurosz_ 2015.08.04. 10:46:33

A nyakánál meg a farka tövénél azok a csontlapátok tiszta dinoszauruszosak.

Az nem úgy volt, hogy Ausztráliában nem voltak emlősök, ezért megmaradhattak az eredetileg kevésbé hatékony furán szaporodók? Erszényes farkas, kenguru, stb.

DarthVader 2015.08.04. 13:28:04

@Horváth_Kálmán:

A környezet, jóllehet nem "indokolja" de nem is mond ellent az állat létezésének. A groteszksége? Ha egy kutyának pl 9 méteres farka nőne, és ezzel nem lenne hátrányban a többi kutyával szemben, akkor lenne 9 m-es farkú kutya, akármennyire is groteszk. de valószinűleg hátrányban lenne, és még az előtt kipusztulna, mielőtt elterjed.

Inkább az az érdekes, hogy Ausztrália ember felfedezése előti időszakában miért nem voltak ott méhlepényesek, csak erszényesek, illetve tojásrakók?
Hiszen az erszényesek Ausztráliának a különválása előtt egészen elterjedtek voltak, a méhlepényesek ugyanúgy.

DarthVader 2015.08.04. 13:41:04

Van egy másik érdekes dolog ezzel a jószággal.
A csőre,ugye, egy elektromos érzékelő szerv. A kérdés az, hogy az elektromos mező érzékelése hogyan képződik le az állat agyába.
Számunkra, emberek számára a látás a legjobban hasznositható érzékelés, vsz. az emlősök legnagyobb része számára szintén. A denevéreknek van egy alternativ tájékozódási módszerük, az ultrahangviszhang érzékelése. Ugyanez a kacsacsőrű emlősnél az elektromos mező észlelése (ill. nyomásreceptorai esetén a viz alatti nyomásváltozás észlelése.) Azt ismerjük, hogy a külvilágról visszavert, szem által érzékelt jelek hogyan és mivé képződnek az agyunkban, arra lennék kiváncsi,hoy a denevér/kacsacsőrű emlős/delfin agyában milyen képzetek keletkeznek. Valószinű pl. hogy a denevér agyában a jelfeldolgozás ugyanolyan képzetet kelt - esetleg "monokrómban", de még ez se biztos! - mint az ember agyában a látás, azaz a denevér ténylegesen "látja" visszavert hanghullámok segitségével a külvilágot, ugyanúgy a kacsacsőrű a víz alatti világot, lehet hogy nem olyan részletgazdagon, mint mi a visszavert látható fény segitségével, de plasztikusan.

Kéne egy nick... (törölt) 2015.08.04. 16:35:17

@Horváth_Kálmán:
@darthyoda: @DarthVader:

Lehet itt poénkodni a kacsacsőrű emlőssel, de ga jobban belegobdolunk, akkor minden állatfajon poénkodás fajizmus.
Most ez egy kurva divatos szó vegánok másra használják, de szerintem itt is megáll. Mert azt hiszitek ti jobbak vagytok? Szőrtelen majmok! Fajisták! :)

alfacharlybravo 2015.08.04. 17:13:13

@DarthVader: Szerintem a tengeralattjáró építők tanulmányozhatnák az állatott van pár jó ötlet ami jól jönne.

sutyerák 2015.08.04. 17:30:55

a kácsacsőrű emlősnek mérgező tüske van a hátsó lábán.

egyébként azért élt túl millió éveket,mert tanulékony.
az ösvényére vágott lyukba többször beleesett,-majd megtanulta,hogy azt a helyet kikerülje.
azóta tojik rá,hogy rég visszatemették,-ott kerül egyet.

DarthVader 2015.08.04. 18:50:21

@Kéne egy nick...:

Szőrtelen majom? Ne nekem mond, vaze, én legalább nem borotválom a tökömet :)))

DarthVader 2015.08.04. 18:53:53

@sutyerák:

Már-már Nagy Lajos.... :)

darthyoda 2015.08.24. 09:05:07

@Horváth_Kálmán: szerintem ez még rendben is van, mert abban a környezetben életképes. Ami inkább érdekes, hogy az evolúció során a hozzá hasonlók hova tűntek? Tehát azok, akik az általa prezentált anomáliák csak egy részével rendelkeznek? És ha már így begyűjtötte magát, akkor kérdezem én, miért nincs erszénye? Nem feltétlenül funkcionáló darab, bár tarthatná benne a tejet pl., de simán elférne rajta.
Egyébként erről az életbenmaradásos dologról jutott eszembe, annak nem akartok utána járni, hogy a panda hogy a rákba' nem halt ki már kurvarégen?
süti beállítások módosítása