2015.08.24.
13:40

Írta: Horváth_Kálmán

Időjáráshekkelés, robotok, fiktív városok - üdv Katarban!

qatar_camels_enl-52fd014fd690ea5a678bb7b82394db760235fcb9.jpg

#520 Katar a világ legsikeresebb családi vállalkozása még úgy is, hogy az emíri cím elnyeréséhez az Al Thani család tagjainak néha röhejes puccsokkal kell megbuktatniuk egymást. Ez történt 1972-ben is, amikor Kalifa Al Thani miniszterelnök az éppen Iránban vadászgató emír kuzinjától vette át a vezetést egy vértelen felkeléssel, és ugyanilyet szopott be ő is, csak a saját fiától 1995-ben: Hamad Al Thani a papa genfi útja során ragadta meg a hatalmat. Hamad (akinek uralkodása alatt többek között elindult az Al Jazeera hírcsatorna és a nők is választójogot szereztek) 2013-ban szakította meg a puccsolós sormintát, önszántából mondott le a világ legmagasabb GDP-jével rendelkező ország vezetéséről és passzolta le az emíri címet fiának, Tamimnak.

hamad_bin_khalifa_al-thani_with_obamas.jpg

A fashion disaster Hamad Al Thani feleségével és kedvenc négereivel 

Izlandnál már rácsodálkoztunk arra, hogy hülye szobrokon és péniszmúzeumon kívül nincs ott semmi izgi, Katar azonban máshogy maxolja ki a nihilt: sivatag, egy gyorsan fejlődő főváros (Doha), homok, dűnék, a focivébére összehazudgált fiktív városok, továbbá rengeteg olaj és a bolygó teljes földgázkészletének kb. 20%-a, de ezek a föld alatt vannak.

Egy ilyen ingerszegény környezetben érthető, hogy a jómódú helyiek mindent megtesznek, hogy ne unatkozzanak, például tevederbiket rendeznek. A súlycsökkentést ezeknél a gyorsasági versenyeknél nem szénszálas karosszériákkal és alufelnikkel oldják meg, hanem a zsokék miniatürizálásával: először a helyi tevegelőket fogták fogyókúrára, aztán el akartak indítani egy programot, amiben filippínó törpezsokékat kreáltak volna genetikusan (ebből sajnos nem lett semmi), később ugyanezt a feladatot 4 éves, a biliről azonnal a teve hátára szoktatott gyerekekkel látták el, de hülye emberjogi törvények miatt sokáig ez sem volt járható út. Aztán megcsinálták a Terminátor reciprokát és fém vázat tettek az élő szövetre: egy ideje a pálya mellől irányított, 26 kilós robot zsokékkal hajtják a tevéket.

kamel-the-robot-jockey-rides-ghazil-a-qatari-camel-during-a-test-run-at-the-shahaniah-camel-race-track-in-doha-qatar-which-plans-to-phase-out-child-jockeys-who-have-long-been-used-in-cam.jpg

Norvégiában sem rendeznek zsinatot, Katarban sem kellene labdarúgó-világbajnokságot 2022-ben, hasonló okokból: nincs hagyománya és senkit nem érdekel a térségből. Annyira leszarják, hogy Katarban a migráns melósoknak egy dollárt fizetnek, hogy beüljenek a stadionokba szurkolni és datolyamagot köpködni.

img_1081.JPG

 Az Olajbányászok SE és a Gázmű FC összecsapása sok fizetős nézőt vonzott

Az önérzetes brit szurkolók, akik évek óta a rendező országok detoxikálójából követik a hazaiakat már most fogadkoznak, hogy nem mennek a Perzsa-öbölbe szurkolni, a katari szervezők ugyanis nem szándékoznak feloldani a szigorú alkoholtilalmat, ráadásul az egész országban jelenleg egy italbolt van, ahol szigorú szabályok szerint lehet csak szeszt vásárolni.

Pedig a katariak tényleg mindent megtesznek, hogy a térség első foci VB-je emlékezetes legyen: a stadionok árnyékolását például héliummal töltött, nagyjából focipályányi nagyságú, a Nap pályáját követő drónokkal oldják meg.

qatar_solar_cloud.jpg

A VB döntője (már ha nem veszik el addig a rendezés jogát tőlük) Lusail városban lesz, ami a pályázat benyújtása idején még nem is létezett – az egzisztáláshoz jelenleg annyival áll közelebb, hogy felhúztak a sivatag közepén egy ultramodern kézilabdapályát, illetve pár kiszolgáló épületet köré, amivel Kazincbarcika komfortfokozatát már majdnem megközelítették.

c3a.jpg

Lusail város

Jellemző még a katariak nagyvonalúságára és pragmatikusságára, hogy Izrael csapatát – sikeres kvalifikáció esetén - is szívesen várják, bár az országot még mindig nem ismerik el. Ezzel kicsit olyanok, mint a legendás légiutas-kísérő, aki soha nem hitt a felhajtóerőben.

Mi nincs még Katarban? Például adó vagy fizetős oktatás. Az egészségügy, a múzeumok, a temetések, az elektromosság, a gáz szintén ingyen van. Mielőtt a rezsiszörny elől kimenekülnél azért szólunk, hogy elég komoly az ivararány (főleg a migráns melósok miatt) kint, 3 férfire jut egy nő. Viszont az ország lakosságának hatoda (dollárban számítva) milliomos, az egy főre vetített GDP pedig 100.000 USD körül van.

Hivatalosan 50 fokos hőmérséklet és emiatt hőségriadó sosincs, mert akkor le kellene állítani a munkát, mondjuk nyáron eleve hajnaltól délelőttig és késő délutántól éjszakáig tartó műszakok vannak, szóval a napkeltét itt is a flex kukorékolása köszönti.

Nincsenek disznó történetek sem Katarban: a Micimackót a Malackás részek miatt annyira meghúzták, hogy egy söralátétre ráférne a nyesedék, az Oroszlánkirályból a vaddisznós jeleneteket szedték ki, a Muppet show-ból pedig Miss Röfi került tiltólistára.

A külügyi kapcsolatokért felelős ember Katarban még a Szíjjártó úrnál is rafkósabb lehet: ő nem hinta-, hanem legalább ringlispílpolitikát folytat. Az Irak elleni háborúban az itt létesített amerikai támaszpontokról indították a csapásmérő repülőgépek egy részét, aztán ezek a kitolt helyőrségek VALAHOGY ottragadtak, talán hogy ne rohanja le ezeket túltenyésztett sivatagi arisztokratákat valamelyik földgázban szegényebb, de tesztoszteronban gazdagabb környező ország. Emellett próbálják tisztára mosni az Al-Kaidát (szó volt róla, hogy a terrorszervezetnek legyen egy dohai fiókja, ahol "megindulhatna a párbeszéd a nyugattal"), nyíltan támogatják a Hamaszt, pénzelik a Muszlim Testvériséget, illetve valószínűsíthetően nem csak a seggfej Aszad elleni harcukban állnak a leginkább lefejezős performanszokban erős, a középkort újra felfedező Iszlám Állam (IS) mellé. 

 

1 komment

Címkék: foci emír FIFA Katar Doha

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr557726078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.10.02. 15:10:09

jópofa humoros poszt volt ez is.
süti beállítások módosítása