2013.03.22.
09:01

Írta: Horváth Oszkár

A nevető doboz

big-bang-audience.jpg

#70 A vígjátéksorozatokban hallható nevetéseket a több kamerával, valóban élőben sugárzó műsorok eleinte élőben vették fel. Később, az egy kamerával, hosszabban forgató, nem élő showk esetében a kész epizód első sugárzása során a stúdióba meghívtak egy közönséget, és az ő hangjukat keverték az adás alá. Mindez Charley Douglass hangmérnök nevéhez fűződik, és a folytatás is. Kiszámíthatatlan volt, hogy jó helyen fog-e nevetni a közönség, és nem tűnt jó ötletnek, hogy minden második székre a szomszédjukat csikiző embereket ültessenek, ezért 1953 körül Douglass elkezdett korábban felvett nevetésekből sávokat készíteni, ezek főleg a The Red Skeleton Show pantomim jeleneteiből származtak, hiszen így jutott szereplőhang nélküli tiszta nevetésekhez. Már ha nevettek, mert a pantomim elég szar.

32 végtelenített szalagot vett tele különböző korú közönség nevetéseivel, tapssal, ujjongással, sajnálkozó (oooh), vagy cukiságszeretgető (awww) hangokkal, ezek közül a szükségesek hangerejét adta rá a megfelelő jelenetnél, majd visszahalkuláskor egy folyamatosan szóló végtelenített, egyedi "kicsit tovább röhögő egyének" sávról kevert még mellé egy kicsit. A gyűjteményét egy "laff box" nevű írógép szerű szerkezetbe integrálta, és azzal járt stúdióról stúdióra, hogy az utómunkálatok során megkeverje a nevetősávot (laugh track).

Miután szinte egyedül volt erre a feladatra, az árai emelkedésével a nagyobb produkciók, mint a Hanna-Barbera, vagy a Muppet Show az 1970-es évek elején inkább legyártották a saját sávjaikat, a Big Bang Theory készítői pedig élő közönség előtt veszik fel az egyes epizódokat.

(eredeti bejegyzés)

Szólj hozzá!

Címkék: film televízió

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr105157764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása