2013.07.19.
07:19

Írta: Horváth Oszkár

Az Amen break. Már minden zenét megírtak?

recycle.jpg

#189 Az a kijelentés, mely szerint már minden zenét megírtak, teljesen hülyeség. De azért íme néhány látszólag ezt támogató adalékanyag. Minden drum and bass és jungle producer első és utolsó floppyja, az egész műfaj alapja egy dobloop a The Winstons 1969-es lemezének B-oldaláról, az Amen Brother című számból. Az innen kivágott "Amen Break" egy dobszóló jó pillanata, és a dobos 6 másodperces vállrándításából 10 évig lehetett több ezer zenét csinálni.

Hasonló a "Funky Drummer", egy James Brown koncert zenekar bemutatós részéből a hiphop gazdálkodott évekig, például a Public Enemy, az NWA (Fuck the Police), Ice Cube, Sinéad O'Connor, a De La Soul, a Beastie Boys, A Tribe Called Quest.

És még ilyen ratyi Bitlisz feldolgozások is, mint ez:

Amúgy Ringo Starr-nak simán járna a Chemical Brothers számok legalább fele után a royalty: a Tomorrow Never Knows dobmintája visszaköszön rengeteg helyen a C.B. életműben.

Before: https://www.youtube.com/watch?v=rTMOSCh7aJU 

After: https://www.youtube.com/watch?v=p5NX1FC-7-w

Szintén műfajteremtő a Massive Attack legelső lemezének legelső száma (Safe From Harm, 1991), ami azért olyan dögös, mert egészen egyszerűen Billy Cobham Stratus című számából (1973) 2 másodperc:

Ennek ellenére aki azt gondolja, hogy már minden zenét megírtak, és ez vezetett ide, téved, ugyanis nem zenei (dinamika, hangszerelés, tempó, sound, szöveg), hanem pusztán kombinatorikai hozzáállással is, egy 5 hangból álló skálán egy "Én elmentem a vásárba fél pénzzel" sorra 48 millió változat írható. Ilyen számításokhoz hasznos a B-olal Plágium Kalkulátor: http://b-oldal.hu/download/plagium.xls

(eredeti bejegyzés)

Szólj hozzá!

Címkék: zene matematika

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr555371733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása