2013.10.04.
08:39

Írta: Horváth Oszkár

Miért vannak a fizetőeszköz szimbólumok duplán áthúzva?

roadhead.jpg

#266 A fizetőeszközök szimbólumait valamilyen viszketegség okán kettős vonallal húzzák át, bármilyen elbaszott országról is legyen szó (₳ - 1991-ig használt argentin austral, ฿ - thai baht, ₩ - koreai won, ¥ - japán jen). A dupla áthúzás egyfajta hagyomány a szimbólumok tervezésében, eredetileg valószínűleg arra szolgált, hogy kézírásban nehogy a számhoz hozzáolvassák, mint ahogy azt a vendéglátóhelyek gazdag turisták esetében éppen ellenkezőleg teszik. A dupla áthúzás a számítástechnika fejlődésével kezdett eltűnni, mivel a szimbólumokat akár 7 képpont felbontású kis betűméretben is meg kellett jeleníteni. Így vált jellemzővé legelőször a korai billentyűzeteken már fellelhető dollár ($) és font (£ vs. ₤) jelekre, hogy csupán szimpla vonal húzza át őket. Az Euro szimbólumát 30 pályamunkából választották ki, a 10-re szűkített listát a lakosság körében tartott felméréssel vitték el a heads upig, a maradék 2-ből az Európai Tanács választott. A többi pályamunka nem tekinthető meg nyilvánosan, a nyertes szimbólumon azonban 2 vonal megy át, de már ennek is előfordul szimpla változata. És hová is akartunk ezzel eljutni? Miután Prince kiejthetetlen szimbóluma (The Love Symbol - csak kiejtették) nincs az elterjedt billentyűzeteken, az áthúzás valószínűleg eredetileg is szimpla. TEHÁT A SZERELEM NEM FIZETŐESZKÖZ. Ennek ellenére keresleti oldalon a taxis szívesen jelzi, hogy a fuvar akár ingyen is lehet, kínálati oldalon pedig a "Fuvarért szopok" (I give head for a ride) táblácska felpezsdítheti a hátizsákos turizmust, mint ahogy ezt a Jay és Néma Bob visszavág című dokumentarista műalkotás ízlésesen feldolgozza.

Eredeti bejegyzés

1 komment

Címkék: pénz szopás szimbólum

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr135550834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Blake / Mitch and Murray 2013.10.04. 11:26:21

Most arról egy cikkecskét,hogy az angolok fontjának miért egy ilyen elcseszett láttam-jel a szimbóluma.Erre kíváncsi lettem hirtelen. :)
süti beállítások módosítása