2014.02.02.
08:45

Írta: Horváth_Kálmán

Töréstesztek

Beware-of-cars-with-less-than-4-stars.jpg

#387 Az adózáson és a szabályozások kijátszásán túl még egy dolog játszott nagy szerepet az autógyártásban: a töréstesztek. Az 1997-ben bevezetett Euro NCAP és a csillagjaik hamar elterjedtek, és küldtek a földre lassan eszmélő autógyártókat, például az akkortájt más területen is gyengébben teljesítő Rovert. Az 1998 és 2002 között európai piacra szánt autók indokolatlanul nagy részét úgy alakították ki, hogy ezeken a teszteken jól szerepeljenek, viszont az egyéb fejlesztéseik és a designjuk a pénzek átcsoportosítása végett tré lett. Az egyetlen kivétel talán a Saab, akik a nyolcvanas évek eleje óta keményen rámentek a biztonságra, majd az Euro NCAP időkben viccből készítettek olyan ütközőzónájú és merevségű autókat, hogy a patológusok között elterjedt a Saab-halott szleng: ez azokat a közúti balesetben elhunyt szerencsétleneket illette, akiken semmilyen külsérelmi nyom nem látszódott az autó kialakításának köszönhetően, viszont a kevesebb mint fél méter alatt 120-ról nullára lassulás miatt leszakadtak a belső szerveik és ebbe haltak bele. Az Egyesült Államokban picit komolyabban törögették a kocsikat, unortodox módon hátulról is megzúzták őket, ott pont emiatt nem is annyira népszerűek az ezeken a teszteken rosszul teljesítő hatchbackek (mint amilyen például a Golf).

(eredeti bejegyzés)

 

3 komment

Címkék: autó törésteszt Saab

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr175780713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A munka hőse, minden kommunista őse (törölt) 2014.02.02. 21:09:28

meg is döbbentek legutóbb az európai gyártók az "unortodox" amerikai töréstesztek siralmas eredményein.

Wilson 2014.02.02. 23:50:39

Az euroncap egy vicc. Aki komolyan veszi ezt a korrupt gittegyletet, az meg is érdemli. USA tesztek szintén: szerintetek miért főleg import kocsik hasalnak el a teszteken??? Pénz beszél, kutya ugat.

Hasonlóképpen lásd még: fitch ratings, "a piac", londoni elemzők. Egy szar, korrupt, átbaszós, ocsmány profitorientált világban élünk. Jó reggelt.
süti beállítások módosítása