2014.02.19.
07:59

Írta: Horváth_Kálmán

Miről szólnak a mindenki által ismert popszámok?

6977_497025333671038_519454561_n.jpg

#404 House of the Rising Sun: alapvetően arról, hogy szar az élet New Orleansben + anyám farmert varr nekem. A címben szereplő ház egy kupleráj. 
Knockin’ on Heaven’s Door: A legerősebb aláfestés filmjelenethez. Pat Garrett és Billy, a kölyök forgatásán haverságból ott volt Bob Dylan is, aki kis epizódszerepet is kapott a filmben, de sokkal fontosabb, hogy a leszámolós jelenet forgatásakor is pont ott volt, amihez a számot írta, így a kép-zene-szöveg tökéletes egységet alkot. Baker seriff elkéri feleségétől jelvényét, majd kicsit később beszop egy halálos haslövést és megkéri az asszonyt, hogy vegye vissza azt; erre utal a dal első sora (Mama take this badge off of me). A Guns n’ Roses feldolgozásában persze szétripacskodják az egészet, ott nem a véget váró ember haláltusája jut eszünkbe a tevepatás Axl Roset figyelve. Itt a vonatkozó rész a filmből:

Big in Japan: az Európában mérsékelt sikereket elérő előadók karrierjének levezetője volt a nyolcvanas években Japán, ahol általában a produkció minőségétől függetlenül nagyon bírták a távoli kontinensről érkezőket, a cím is erre utal – menőnek lenni Japánban. Amúgy a dalszövegíró szerint egy fiatal, kábítószerfüggő pár küzdelméről szól a szám, akik elmenekülnek Berlinből, hogy Japánban tiszta lappal kezdjenek új életet. Ezt rajta kívül valószínűleg senki nem tudta. 
Smoke on the Water: valós esemény inspirálta, 1971. december 4-én Montreux-ben a Genfi tó partján, egy kaszinóban adott koncertet Frank Zappa, amikor a közönségből valaki egy riasztópisztolyból a mennyezet felé lőtt egy jelzőrakétát, ami begyújtotta a drapériát és leégette a gecibe az egész épületet + a mellette lévő hangstúdiót is, ahol a Deep Purple épp fel akarta volna venni következő lemezét. A tűz keletkezésekor a zenekar tagjai épp a tó túlpartján lévő hoteljükben kempeltek, amikor a vízfelszínen feléjük kúszó füstgomolyagtól megihletődtek és megírták legnagyobb slágerüket.

(eredeti bejegyzés)

3 komment

Címkék: pop dalszöveg könnyűzene Bob Dylan Guns n Roses The Animals Alphaville Deep Purple Big in Japan House of the Rising Sun Knockin on Heavens Door Smoke on the Water

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr35814528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horváth_Kálmán 2014.02.19. 17:22:07

Az nem is saját számuk, amiről szó van a posztban.

TomAce 2014.02.19. 20:31:14

A G'nR se pop, na de a Deep Purple meg pláne nem. Richie Blackmore forog a sírjában, pedig a fószer még nem is halt meg.
süti beállítások módosítása