2014.04.04.
08:09

Írta: Horváth Oszkár

Jó, de hány óra van? HÁNY?

morris-day-and-the-time.jpg

#448 Honnan tudjuk, hány óra van? Valaki egyszer tudta, aztán azóta toporogva mérjük? És ott vannak a nagyon pontos atomórák, hiszen "atom", az biztosan nagyon modern. És tényleg az, atomok rezgésszáma alapján napi 0.00000001 másodperc a pontatlanságuk. DE MIHEZ KÉPEST? Mert ez a szar is csak egyszer be van állítva, aztán méri az azóta eltelt időt. De hogy állítják be? Ha elektronikus úton, az nem lassabb-e egymilliószor, mint ennek a pontatlansága? Akkor az egésznek annyi értelme van, mint az úszómedence nembelehugyozós felének? Mert a napok, évek váltakozó hosszúságúak, a természet anomáliáiból eredően (a Föld megáll tankolni, meg ATM-nél, csuklik a Nap, a Hold tejfakasztón van este, később kel, ilyenek). És ugye azt is tudjuk, hogy egy év sem 365 nap hosszú, de még 4 év sem pont 1461 nap. Ott áll egy csávó, aki 50 évente becsszó megígéri, hogy amikor szólnak, hogy na Tibi most van dél, akkor igyekszik nagyon gyorsan megnyomni a SET gombot?

A 2004 óta működő svájci FOCS 1 atomóra 30 millió évenként téved 1 másodpercet (szar). A rádióvezérelt órák (pl. a GPS-ed) rádióhullámon kapják a pontos időt atomóráktól, persze a rádióhullám is ótvarlassú. A menőbb atomórákat pedig lézerrel állítják be (úúú azta), a lézert meg a gyors csávó lövi ki egy joystickról a casiója alapján! Egyébiránt a széles publikum számára kitalált UTC idő (Coordinated Universal Time), amit minden nem oldtimer számítógép ismer, úgy működik, hogy időnként egy szökőmásodpercet szúr be (leap second), ilyenkor a weboldalak kis órácskái is mutatják a jelenséget, utoljára 2012. június 30-án 23:59:60-kor (figyeljünk: 60!) volt ilyen szökőmásodperc. A sztenderd szerint vagy június 30-án, vagy december 31-én fordulhat elő, a következő ilyenről nem lehet tudni, mikor lesz. A GPS vevők egy része akkor adja hozzá az 1 másodpercet, amikor a műholdaktól pár hónappal előbb tudomást szerez arról, hogy az adott évben szökőmásodpercet írtak elő, és nem a "helyén". Így elvileg hónapokra 1 másodperccel elállítódnak. Rettenetes, ki nem szarja le. De azt az 1db órát, amelyik nem a rohadvány időt méri, hanem azt tudja, hogy hány óra _VAN_ bazmeg konkrétan, hogyan állítják be a Naphoz? Mert addig úgy tűnik ez az atomórásdi, mintha teleportáló készüléket rendelnél a netről, és azt írná, hogy shipping: 3 weeks.

Eredeti bejegyzés

4 komment

Címkék: óra nyári időszámítás

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr475889950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ziggy stardust · http://fagyis.blog.hu 2014.04.04. 12:18:20

jó kérdés, én is feltettem gyerekkoromban :) jellemző módon mikor elkezdenek gondolkodni a kiskrapekok (ahogy anno én is tettem), a szülők csak néznek, mint a hal a szatyorban, mert ki nem szarja ezt le? hát a gyerekek. néha irigylem a problémáikat, nekem már csak a hétköznapiak jutnak :(

A nép fia 2014.04.04. 16:23:16

A legjobb az egészben, hogy a felvetett kérdésre nem válaszol.

gmarc 2014.04.04. 22:29:14

Ajánlott olvasmány: Stephen Hawking: Az idő rövid története. :)

nekem gyanus volt mar az elejen is... 2014.04.05. 08:39:17

196x ig egy masodperc egy foldfordulat 86400ad része volt, aztán váltottak a céziumatom rezgésének az xmilliószorosára. igy mérjük a RELATIV ( két esemény közt eltelt időt) a napi időt az abszolútat ideoda korrigáljuk, utoljára 2 éve iktattak be egy extra másodpercet szilveszterkor. ennyi. nem kell tulbonyolitani
süti beállítások módosítása