2015.06.12.
14:27

Írta: Horváth Oszkár

A kínai nagy fal nem látszik a Holdról

alex_mclean_oilsands_6_syncrude_mildred_lake_mining_site_view_south_to_upgrading_facility_with_rising_plumes_of_steam_and_smoke_alberta_ca_140407-0519.jpg

#504 Felmentünk, megnéztük. Nem látszik. Lejöttünk.

Jay Apt űrsiklórepülős majdnem láthatatlannak nevezte 290km magasságból, az Apollo űrhajósai pedig a Holdról semmilyen ember-alkotta tárgyat nem tudtak megnevezni, pedig amúgy majd kibökte a szemüket, lásd a bejegyzés végén. Remekül látszódnak ugyanakkor a városok fényei a Földnek azon a felén, ahol éppen éjszaka van.

Természetesen az "űrből" látszódnak ember-alkotta építmények, csak ehhez először abban is meg kéne egyezni, hogy mit jelent az "űrből", mert ha úgy vesszük, az ŰRBŐL, kurvamessziről, a Föld SEM látszik egyáltalán. Mondjuk. Az "űr" széléről, a Kármán-vonalról (kb. 100km magasság, ahol már felhajtóerő-alapon nem lehet repülni, és el kell érni az első kozmikus sebességet), vagy alacsony Föld-körüli pályáról (200-2000km) nyilván más látszik, mint a Holdról, ami kb. 380.000km távolságra (!) kering. 1000000000000000000km távolságról pedig a Föld ekkora: .

Amit viszont látni talán a Holdról is, az a legnagyobb ember-alkotta "építmény", a kanadai Alberta államban található Athabasca oil sands ülepítő medencéje, amelyben olajtermékek előállítása közben keletkező melléktermékeket ülepítenek. Ebben a "szurokföldben" víz, bitumen, homok, és egyéb ásványok keverékében ülepítenek, és rétegenként választanak el anyagokat, amely eltarthat akár 30 évig is, ugyanolyan elegáns képződmény, mint a vörösiszap. Mindez a kellemes látvány Magyarország közel kétszeresének területén, 170.000 NÉGYZETKILOMÉTEREN terül el, valami 1.7 billió hordónyi bitument tartalmaz. Hurrá.

A nagy fal láthatóságát először William Stukeley állította 1754-ben - kicsit előreszaladt a srác. Majd ezt Henry Norman megerősítette 1895-ben, nyilván továbbra is elméleti alapon - abból indultak ki, hogy a Mars "csatornáit" látni vélték a Földről, akkor nyilván a Holdról is látni ezt-azt. Valójában 17.000-szer részletesebb felbontású szemünk kellene hogy legyen, ha a Holdról szabad szemmel szeretnénk nézegetni ezt a vékony vonalat.

A Holdról tehát két ember-alkotta dolog látszik biztosan: az egyik Joseph Swan, Thomas Edison és az előttük ezen dolgozó 20 feltaláló közös alkotásának eredménye: a közvilágítás. A másik pedig a pereputty, amivel odamentél: holdkomp, meg a kesztyűd, szkafander, amerikaizászló, ilyesmi. Ezt ritkán említik, pedig ez kurvára látszik az űrből. A szörnyen nyomorult weboldaluk szerint a kaliforniai Livermore tűzoltóságán található az a villanykörte, amely 1901 óta folyamatosan világít. Csak Angliában volt egy "vetélytársa", ami az 1930-as évek óta égett, és már-már leelőzte években a másikat, de 2001-ben kiégett, mint Grabovsky. 

centennial-light-bulb2.jpg

 

5 komment

Címkék: fény űrhajós Kína Kanada

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr817536852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.06.12. 22:25:58

Grabowsky, de kb stimmel :D

darthyoda 2015.06.13. 06:51:46

nem volna kedve valami szakembernek kiszámolni, hogy az a villanykörte hány kiló szenet zabált meg ennyi idő alatt? engem érdekelne, csak kibuktam második elemiben.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2015.06.19. 14:27:07

Attól függ hány wattos, azt megszorzod az órák számával egy évben, de a szén elektromosáram-termelő képességéről fogalmam nincs, a linken viszont volt nekik. Egy 100 wattos égő elvileg 325 kg / év, de eközben más is termelődik a szénből. A fenti izzó fényereje kb. a nyolcvanas évek 20 wattos izzójának felel meg, de hogy valójában milyen fogyasztása van, azt megint csak nem tudjuk.

science.howstuffworks.com/environmental/energy/question481.htm

Mint ahogy azt se, hogy a 70-es évek óta milyen energiával megy, Kaliforniában 5-10% lehet a szén, a maradék majdnem egyenlő arányban nukleáris, gáz, vagy megújulóeneriga (víz/szél).

en.wikipedia.org/wiki/List_of_power_stations_in_California

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2015.06.19. 14:43:15

@Equinoxe: teljesen igazad van, a lengyelben nincs V csak W, de a stáblista szerint Grabovszky. Régóta betelepült lengyel család, apukája félig lengyel, anyukája félig német, félig szlovén szobafestő családból származik, jelenleg MÁV-pénztáros.

vittore 2015.08.17. 11:48:19

Erről ugatok minden hülyének basszameg akik ezt okoskodják, hogy a zűrből látszódik a Nagy Fal, hogy akármilyen hosszú is attól még csak egy kurvavékony vonal!!!!
Erre: De akkor is láccódik, hidd el.
Jól van vaze, elhiszem, csak menny innen....
süti beállítások módosítása