2015.12.17.
09:38

Írta: Zoli Kovács Négy

Coppola, De Palma igen, Kurt Russel nem: Csillagok háborúja

#524 A Star Wars birodalom atyjáról - későbbi megerőszakolójáról - most olyan nagyon nem fogunk megemlékezni. Ennek több oka van: egyrészt az, hogy a klasszikus trilógia óriási sikere legalább annyira múlt az - egyébként Lucas által - ügyesen összerakott stábon és róluk a hardcore fanokon kívül nem sokan tudnak, másrészt sosem fogjuk neki megbocsátani Jar Jart meg az egész ebihal-vizigót hibrid hülyeséget. Jöjjön most akkor pár Csillagok Háborúja vagány és vagányság.

sw_rm_1.jpg
Ralph McQuarrie - az úr, aki nélkül egy sokadik béna B-űrmese lehetett volna Lucas forgatókönyvéből. Ő a felelős a trilógia látványáért, ő volt aki Lucas ötleteiből képeket csinált, aki vizuálisan felpimpelte a sztorit, hogy eladható legyen. Neki köszönhető kb. minden, ami ikonikus a filmekben, a rohamosztagosok cucca, Vader budoárja, a droidok, űrhajók... MINDEN. Mondjuk ő előtte is elég menő dolgokat rajzolt: az Apollo programhoz készített animációkat a CBS számára, később pedig a Boeingnél volt illusztrátor. A trilógiában mindenfelé szerepel teljes háttérként üvegfestménye, mely az analóg trükktechnika egyik legfaszább átverése. (ezzel a technikával készült a frigyláda végén az a temérdek faláda is, szóval tök váratlan helyeken is felbukkan) Amellett, hogy így is kinézhetne a csillagok háborúja McQuarrie nélkül, neki köszönhető, hogy egyáltalán elkészülhetett az első film. A Fox ugyanis nem volt elragadtatva Lucas közepesen gyenge forgatókönyvének párbeszédeitől és sosem kapott volna zöld utat a meló Ralph festményei nélkül, amik végül meggyőzték őket.

 sw_rm_3.jpg

sw_rm_2.jpg

Aztán ott volt John Dykstra, aki korábban a Berkeley Városfejlesztési Intézetnél melózott egy várostervezést támogató csapatban. Makettvárosok segítségével akarták bemutatni az elképzeléseiket, evégett 16 mm-es kamerákkal dzsaltak végig a mini utcákon és aztán ezekkel a felvételekkel vagánykodtak. Egy idő után kompúterrel kezdték vezérelni a kamerák mozgását, hogy az bármikor megismételhető legyen patentra ugyanúgy. Na ebből a technikából lett a Dykstraflex rendszer, amivel aztán kikúrt látványos űrcsatát tudtak felvenni. Enélkül a Halálcsillagot csak egyesével támadhatták volna az x-wingek, mint rendes ellenségek Steven Seagalt.  

Ehhez a technológiához kapcsolódik egy all-time-record: egy képkockára analóg módon összebindzsizett különálló elemek darabszámában ma napig verhetetlen a Jedi visszatér végső csatajelenete az Endornál. Minden egyes elem (lézerágyúgolyók, űrhajók) külön fólián voltak. Babra meló.endor-space.jpg

Ben Brutt, akinek a fénykard (nem lézerkard!), a lézerpuskák, a tie fighter-ek hangja, meg úgy minden dzsiung hangeffekt meg az összes droid csipogás és Chewbacca monológ köszönhető. A lézerfegyverek hangjához felhasználta kalapáccsal megütött kifeszített drótkötél zaját pl, de baromi hosszú a lista, a hc fanok meg úgyis ismerik már ezeket.

John Williams, akinek atommenő zenéje nélkül nem ugyanaz az élmény. 

Francis Ford Coppola, aki Lucas mentoraként azok közt volt akik a korai forgatókönyvet elolvashatták, és a többiektől eltérően nem az volt a véleménye, hogy kakilt már szebbet, hanem hogy igenis nyomja tovább (mármint ezt az egész Starkiller kalandjai cuccot, mert akkor még ez volt a címe), jó lesz ez.

Brian De Palma, aki segített kiválogatni az akkor még szinte ismeretlen színészeket. Jól sikerült mi tagadás és szerencsére csak majdnem lett Kurt Russel Han Solo. Az meg a másik, hogy a világ legmenőbb szerelmi vallomása Han Solo és Leia hercegnő közt (Szeretlek -  Tudom) Harrison Ford ötlete volt, amit a Lucasnál sokkal lazább Kershner (a Birodalom rendezője) csajozósnak tartott és megvédte azt még Lucastól is, aki totál ki volt attól, hogy, Kershner folyamatosan változtat a dialógokon és ezt hagyja a színészeinek is. Ebből aztán falvédőre hímezni való jelenet lett.

 

Kevésbé vagány csóri Dave "Darth Vader's body" Prowse, aki hiába játszotta el minden idők legismertebb gonoszát - Jockey Ewing-ot és Leonciot is maga után utasítva - Darth Vader hangját már a kezdetektől sem ő adta - hanem James Earl Jones, mint az köztudott - és az egyetlen jelenetben (na jó, kettő) ahol végre sisak nélkül látszik, ott meg Sebastian Shaw helyettesítette. Gyakorlatilag a fickó a magasságát adta a trilógiához, ennek ellenére mai napig ezzel haknizik, ami valahol azért érthető. A Birodalom visszavág forgatásakor egyébként bónusz haszna is volt az utószinkronnak: a forgatáson a sisakban tökmindegy volt mit makog Prowse, így az én vagyok az apád (¡Yo Soy Tu Papa!) jelenet felvételénél "Obi-Wan ölte meg az apád" szöveget mondatták el vele. Ennek oka a fordulat titokban tartása volt, ami komoly feladat volt tekintve az első (negyedik) rész sikere miatti kiemelt figyelmet. Jogos volt az elővigyázatosság, másnapra már ki is szivárgott, a kamu csavar. (Teljesen szubjektív vélemény, de szerintünk a német nyelv létezésének legerősebb indoka is ez a jelenet német szinkronnal.) 

4 komment

Címkék: film mozi star wars darth vader vfx filmtrükk csillagok haboruja matte painting Star Wars Coppola Lucas John Williams Darth Vader Jockey Ewing James Earl Jones De Palma McQuarrie Dykstra Leoncio Brutt

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr508147116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

darthyoda 2015.12.17. 10:11:10

Vader hangja James Earl Jones, ugyanakkor az imdb szerint az 1-2 (3-4) részből kivágták (a hangját?). szóval nem értem, elmagyarázza ezt nekem valaki? kedvelem a sw-t, de annyira nem vagyok fan, hogy ezt most kibogozzam. vagy itt is arról van szó, hogy az eredetiben még ő volt a hang, aztán Lucas bácsi a további remake-ekben már mást használt?

Terézágyú 2015.12.17. 15:19:38

"a fénykard (nem lézerkard!)"

De, a forgatókönyvben gyakran előfordul a "laser sword" szókapcsolat... :)

Csokáv 2015.12.17. 15:26:51

Valamelyik nem régi hivatalos rajzfilmben is laser sword volt.

steery 2015.12.17. 17:26:51

@Terézágyú: @Csokáv: Most néztem végig a 6 mozifilmet és bizony mindegyik magyar szinkronban a lézerkard szó szerepel. Csak Han hívja egyszer spádénak. :-D
süti beállítások módosítása