2013.05.23.
08:27

Írta: Horváth_Kálmán

A frissen vágott fű illata

mona-lisa-recreations-09.jpg

#132 A fűnek nincs, a frissen vágott fűnek viszont jellegzetes, mindenki által ismert illata van. A különbséget a fű vérének is titulálható klorofill (ez felel a zöld növények színéért és energiaellátásáért) okozza, amely a fűszálak levágásakor kiszabadul és párologni kezd - ezért is van az, hogy csak a frissen vágott fűnek van illata, a kiszáradtnak pedig nincs. A vér analógia egyébként amiatt is helyénvaló, mert az emberi vért nagy részben alkotó hemoglobinmolekulában található hem eléggé hasonlít a klorofillmolekulához - a különbség csak annyi, hogy a hem vasat, a klorofill pedig magnéziumot tartalmaz.

(eredeti bejegyzés)

1 komment

Címkék: klorofill

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr435307263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alte trottel 2013.06.01. 13:08:19

Te se keféltél még rétiszénában!
(nem tudod mit hagytál ki!)
süti beállítások módosítása