2015.07.23.
10:34

Írta: Zoli Kovács Négy

Az internetBŐL kitiltott ember

#513 Kevin Mitnick - a világ első celebhackere, cyber-prankster, ma egy jól menő tanácsadó cég tulajdonosa - éveken át életvitelszerűen szopatta az USA hatóságait. Ő volt az első, aki mint számítógépes bűnöző került be a híradásokba, talán rémlik is a neve, ha 1990 előtt születettél.

kev-free.jpg

Már tinédzserként akkora social engineering ninja volt, hogy los angelesi buszsofőrökkel folytatott NE ÁLLJON AZ AJTÓ ELÉ  interjúk után elkezdte a jegyeket magának gyártani. (A social engineering olyan pszichológiai manipuláció, amikor egy jogosultsággal rendelkező felhasználó jogosulatlan személy számára bizalmas adatokat / információt ad át, vagy lehetőséget biztosít egy rendszerbe történő belépésre a másik személy megtévesztő viselkedése miatt.) Ez a képessége később egész pályafutása során hasznosnak bizonyult, amit technológiai tudásával ötvözve olyan cégek rendszereinek feltöréséhez használt,mint a Sun Microsystems vagy a Motorola. Persze előtte kicsit ingyen - pontosabban a telefonalközpontokat kijátszva mások számlájára - telefonálgatott, ami köztudottan a pentagonba behackerkedés kapudrogja.

1979-ben - 16 évesen - tört fel először számítógépes rendszert (a DEC - Digital Equipment Corporation hálózatát) bizonyíthatóan. Olyannyira bizonyíthatóan, hogy emiatt ítélték el először, 1988-ban. Ekkor már zakatolt az a karrier, aminek a végén már az USA összes 3 betűs ügynöksége üldözte, bár sokáig sikertelenül, mert nem volt ember a hatóságoknál, aki pontosan tudta volna, hogy mit és hogyan is művelt, oly ügyesen csicskította a legnagyobb tech cégek rendszereit.

A hobbija miatt végül hosszas kergetőzés után mégiscsak lecsukták öt évre, és amikor 2000 januárjában kiszabadult, elkezdődött a három éves távol tartásija minden kommunikációs eszköztől, így ő lett az első ember aki hivatalosan is el lett tiltva a számítógépektől és különösen az internettől. (Ilyet azóta is csak tinédzserekre szabnak ki a szüleik max 2 hétre, ha beírást kaptak, vagy kiderül, hogy mégis ellógtak az Aljas kúszóbab koncertre) Ezt ugyan nehéz ellenőrizni, pláne betartatni, de a végét azért megünnepelte és e szép nap alkalmából barátjától, Steve Wozniaktól (az Apple kevésbé híres MÁSIK alapítója - majdnem olyan, mint a beatles ötödik tagja, kivéve, hogy Wozniak tényleg létezik) kapott egy számítógépet. Azóta javarészt tanácsadó cégéből él, előadásokat tart, könyv jelent meg a fiatalkori mutatványairól, filmekben, tv showk-ban szerepelt. Az Alias című sorozatban az eltiltása idején úgy játszott IT szakértőt, hogy még a forgatás során sem ülhetett bekapcsolt működő géphez. Csórinak hogy bizsereghetett az ujja. 

kevin-mitnick-alias-guest-star.jpgAz ALIAS-ban dummy gépen kamuhackerkedés közben

A per és a börtönévei alatt egyébként olyan népszerű lett, hogy FREE KEVIN feliratos autómatricák jelentek meg az utakon. A büntetéséből 8 hónapot  magánzárkában töltött egy hatósági úr kérésére, aki szerint olyan veszélyes, hogy telefonon keresztül képes összefütyülni a rakétasilók modemjeivel(!) és kirobbantani a harmadik világháborút VICCBŐL. 

steve-mitnick-e1379937464719.jpgA képen (balról)  Wozniak és  Mitnick épp látványhackelnek ámulatba ejtve barátjukat.

2012 őszén az ekkor már sok éve etikus hacking cégét vezető Mitnick videokonferenciára volt hivatalos előadóként az Informatikai Biztonság Napja nevű magyar rendezvényre. Előző este felhívta a magyar szervezőt, hogy ő imént lehet kicsit infarktust kapott és most kórházba megy meg ilyesmik. (Ez amúgy mekkora rendesség már, ha mondjuk mi infarktust kapunk, lehet csak meghalunk vagy káromkodunk, vagy mindkettő.) A magyar srác nem volt benne biztos, hogy Mitnick infarktusa nem kamu, de azt érezte, hogy az övé hamarosan valódi lesz, ha be kell jelentenie, hogy a sztárvendég mégsem ad elő. Másnap aztán a hacker úr mégis bejelentkezett online és megtartotta az előadását mögötte tébláboló betegekkel és infúziósállvánnyal pimpelve. Aki vagány, az is marad.

2 komment

Címkék: internet hacker kevin mitnick steve wozniak

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr537648356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kéki béla 2020.06.03. 17:20:58

Fura, hogy pont a DEC-hez sikerült betörnie. Anno az volt a mondás, hogy a VMS (később OpenVMS) a világ (egyik?)legbiztonságosabb op.rendszere...
süti beállítások módosítása