2014.01.31.
08:28

Írta: Horváth Oszkár

A leghülyébb időzónák

idozonak.jpg

#385 Ami az időzónatérképet illeti, ezügyben is IGEN KÜLÖNC* országok léteznek. Az ismert, hogy van pár ország, amelyek nem egész órával térnek el a greenwichi középidőtől, hanem mondjuk 5 és fél órával, pl. Irán, India, Venezuela meg pár nehezen memorizálható szigetország. Borzasztó hülyeség, mert 30 perc nem nagy dolog, arra viszont tök jó, hogy összekavarja az utazókat, vagy nemzetközi dolgokkal foglalkozókat, és csilliárdokat lehessen költeni a számítógépes elszámolásokat kezelő szoftverekre.

Még idiótább, hogy Közép-Ausztrália is félórás eltérésben van, ráadásul országon belül, hogy a tévénézőket is összekavarja.

De ami a legmeghökkentőbb, hogy van egy picsányi sziget Új-Zéland mellett, ahol 12 óra és 45 perc az eltérés. A Chatham sziget lakossága 650 fő, Új-Zélandhoz tartozik (ahol egyébként 12 óra az eltérés). Ez pont arra jó, hogy folyton lekéssék a meccsek első félidejét.

- Jim, nem azt mondtad, hogy 9-től játszunk Tonga ellen?
- De, csak AUCKLAND szerint.

- Hát akkor a kurva anyádat, Jim. Miattad melléállítottam a videót.

Nepál is 45 perces eltérés, de akinek cikkcakk alakú zászlója van azon meg sem kell lepődni. Hab a tortán, hogy Ausztrália északi részén nem állnak nyári időszámításra, de délen igen (?), ezért nyáron horizontális és vertikális (!) időeltolódás is van. Gratulálunk.

1995-ig Kiribati sziget keleti és nyugati oldala közt egy egész nap eltolódás volt, mert pont átmegy rajtuk a dátumválasztó vonal. Ez 1995 előtt nem zavarta őket, csak legyintettek, hogy "majd holnap", és utána órákig röhögtek beszívva azon, hogy

- De hát holnap az tegnap volt, nyiháháháháhá, ne stoppold a cigit, Woong!

Aztán 95-ben elfogyott a fű, és rendet raktak.

Eredeti bejegyzés

* = fasz

4 komment

Címkék: időzónák

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr415749398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr Neanderthal 2014.02.01. 04:27:11

Kelet Kiribatin az amcsik csinaltak a huszadik szazad elejen a datummal ezt, persze egy julius negyedikere tettek a datumcseret hogy egymas utan ketszer legyen az unnep

halaloszto 2014.02.02. 20:39:37

Es az milyen, hogy amikor az angolok elfoglaltak India egy reszet, bevezettek ott is a teli-nyari idoszamitast? Egy olyan orszagban, ahol alig van kulonbseg a nappalok hosszaban telen-nyaron. (meg nincs is tel meg nyar)

Vajk
süti beállítások módosítása