2015.04.20.
08:26

Írta: Horváth_Kálmán

Faszállító ökoszisztéma

6a00d83451b96069e2014e8af97c32970d.jpg

#481 Biztos nektek is fúrta már az oldalatokat, hogy a saját sportstatisztikáikat naponta posztoló korpulens ismerőseitek miért nem fogynak. Ennek a megválaszolásán még dolgozunk mi is a haverjainkkal, viszont azt megfejtettük, hogy a fák törzse mitől lesz évről-évre vastagabb. Triviális kérdés, amit már a 6/C-sek is tudnak? Ők valószínűleg igen, de akkor tegyük interaktívvá a posztot és nézzük meg, hogy egy átlagos Napi vagányság olvasó mire tippel!

 

(a helyes válaszhoz görgess le!)

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

 

 

Aki az utolsó előttire szavazott, az beírhat magának egy piros pontot. Kövér ismerőseitekhez hasonlatosan a fákra is jó hatással van, hogy kint vannak a szabadban: a fotoszintézisük során feldolgozzák a levegőben található szén-dioxidot. A tevékenység közben oxigént bocsátanak ki, a szént pedig magukba építik (a teljes folyamat úgy néz ki, hogy a szén-dioxidból és vízből szőlőcukrot készítenek, aztán azt addig legózzák, amíg cellulóz meg lignin lesz belőle és ezek kerülnek felhasználásra). Szóval a fa az maga a megkötött széndioxid!

terrestrial_carbon_cycle.png

Ha ezt a bejegyzést egy asztali gépnél olvasod, akkor az asztal lapja jó eséllyel tartalmaz Lamborghini kipufogógázt, a vulkanikus tevékenységek során a felszínre szén-dioxid formában kispriccelő földköpenyt és izzadós kamaszfiúk kilélegzett levegőjét is. A resztli az megkötött víz és nitrogén-oxid, amúgy pont ezek miatt füstöl a fa az égés során. (Itt jegyeznénk meg, hogy a legtöbb lyukacsos sajtban az anyaghiányosságot a sajttejet bepunnyasztó baktériumkultúrák szén-dioxidos púzása okozza. A fingbuborékok méretét az amerikai élelmiszerügyi hatóság SZABÁLYOZZA.)

Mi történik a fával pusztulása után? A végeredményt tekintve kb. ugyanaz, mint az égésnél, csak jóval lassabban játszódik le a folyamat: az elnyelt széndioxid a korhadással visszakerül a légkörbe. Az „erdő a Föld tüdeje” mondás emiatt sem teljesen igaz: a fa lényegében csak addig köt meg szén-dioxidot (és termel oxigént), amíg növekedik. Évről-évre ugyan növeszt leveleket tavasszal, de az nem ér, mert ősszel meg elhullajtja és akkor belekerül ebbe az égetős-korhadós körforgásba. Ha évszázados távlatokban gondolkodunk, akkor az erdők mérlege szén-dioxid elnyelésben és kibocsátásban ezek miatt megközelítőleg nulla. Ha már mindenképpen kell egy tüdőt rendelni a dobogókői szívcsakra mellé, akkor az inkább az óceánban legyen: az ott élő fitoplanktonok felelősek a földi oxigén 70%-nak előállításában és a maradék szén-dioxid nagy részének eltakarításában. Erre már lehet, hogy nem röhögne fel a dalai láma. 

A fitoplanktonok viagrája a vaspor: ezért borított már 2500-nál is több metrókocsit az Atlanti-óceánba a new yorki BKV, hogy az ezekben található vas ösztönzőleg hasson az apró tengeri élőlényekre. 

subway-coral-reef-05.jpg

5 komment

Címkék: vas fa oxigén szén-dioxid

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr637378746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Feesh 2015.04.20. 23:15:38

Ha mar emberi szerv akkor inkabb a fold maja lenne az esoerdok. Bar ahogy irjatok a fak leginkabb carbon neutral lenyek de azert nem keves mennyisegu port es miegymast halasznak ki a levegobol.

Nesztek egy link:

earthsky.org/earth/saharan-dust-feeds-amazon-rainforest-perfectly

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2015.04.21. 08:34:28

Szerintem a szerves anyagok bomlása során nem kerül vissza mind a légkörbe, jó része a földön/földben marad, ha nem így lenne akkor sosem alakultak volna ki szén és olajmezők.

Egyébként jó kérdés volt, a válaszadók az első megoldásra tippeltek legtöbben, pedig ha úgy teszik fel a kérdést hogy miből alakultak ki a föld és kőolajmezők akkor a többség biztos dinoszauruszokat mond. Szóval kikövetkeztethető, még sem rakta össze a legtöbbje.

konrada 2015.04.21. 11:03:52

...hát ez elég új információ.
Hiszen az ember azt gondolná, hogy a növények növekedésére legnagyobb hatással a földből származó tápanyag van, ezért nő sokkal nagyobbra az a növény, mely trágyázott talajon él, mint a mellette ugyanannyi széndioxidot kapó, de köves, így tápanyaghiányos társai...
...azaz, azt hihetik sokan, hogy a nap és a széndioxid a fennmaradáshoz, fejlődéshez szükséges, de a növekedésben - a tömegi részéhez - leginkább az elérhető tápanyag a leginkább a felelős.

De ezek szerint nem így van. Akkor trágyázzon, meg pétisózzon, meg ültetgessen át a fene, inkább járatom mellette az autót!;))

Horváth_Kálmán 2015.04.21. 11:50:54

@Kínai cuccok blog: ami a földben marad (oxigénhiányos állapotban) az átalakulhat, mert a lebontó baktériumok ilyen környezetben nem életképesek, de ha a földfelszínen marad, akkor lebomlik és visszajut a légkörbe.

Sandrix181 2021.12.16. 01:27:58

Mi van azokkal a növényi maradványokkal, amik a remineralizáció folyamata végén szimplán ásványokká alakulnak és mondjuk kalcium tartalmuk a levegő szén-dioxid tartalmával mészkő vé alakul?
süti beállítások módosítása