2015.06.26.
17:31

Írta: Horváth Oszkár

Létezik hatodik érzék

Olyannyira létezik hatodik érzék, hogy bizonyos osztályozás szerint az embernek akár 20 különböző érzékelése is lehet. Az 5 eredeti érzékelést (látás, szaglás, ízlelés, tapintás és hallás) Arisztotelész írta le, ami vitatlatatlan, viszont kiegészíthető. Eszünkben nincsen ezoanyukáskodni, teljesen természetes dolgokról van szó, például a relatív hőmérséklet, vagy a gyorsulás és az egyensúly érzékeléséről.

Különböző kategorizálásokban az alábbi érzékek jelennek még meg:

  • - egyensúly
  • - gyorsulás
  • - fájdalom
  • - testhelyzet
  • - végtagok helyzete
  • - relatív hőmérséklet
  • - időérzékelés
  • - viszketés
  • - nyomás
  • - éhség
  • - szomjúság
  • - gyomortelítettség
  • - vízelési inger
  • - székelési inger
  • - a vér szén-dioxid tartalma
  • - kúrósságérzékelés

 

Ennek egy részének a fontosságával lehet vitatkozni, hiszen az 5 alapvető érzékkel azt érzékeljük, ami a külvilágban ott VAN, például egy előttünk álló fa. Ami egyáltalán nem biztos, hogy olyan, mint amilyennek mi látjuk, de legalább úgy "néz ki", a szemünk így fogja fel, és akkor is ott volna, ha mi nem volnánk. Ellenben például azzal, ha hugyoznunk-szarnunk kell, arra ki a túró kíváncsi, vagy arra, ha viszket a térdünk, miközben egy tálca vízzel egyensúlyozunk?

A saját testünk és végtagjaink helyzete is elég relatív, hiszen arról szól, hogy velünk mi a stájsz, de valahol rokona a tapintásnak, mert az részben azt mondja meg, hogy szerintünk bizarr-e a hungarocell, az őszibarack, vagy a kígyóbőr, de kiderül belőle az érzékelt tárgy olyan tulajdonsága is, ami nélkülünk is létezik. Bizonyos felsorolt érzékek bár saját állapotunkra hívják fel a figyelmet, telepatikusan a szülők is érzékelik, ilyen például a PISITÁNC, amikor balra-jobbra lépegetünk, és anyuka megkérdezi, hogy "fiam, ha pisilned kell, akkor most menjél el, mert aztán Fehérvárig nem állunk meg percenként", és te azt válaszolod, hogy "de nem kell", miközben már a könnycsatornádon is mindjárt húgyot sírsz.

Azonban a nyomásérzékelés, egyensúly, és a gyorsulás érzékelése van olyan érdekes, mint a hallás, és nincs is messze a felfogása a fültől. Egy csomagtartóban levágni, hogy hányszor kanyarodtál jobbra és hányszor balra, kombinálva az időérzékeléssel segít majd a túszmentéshez információt adni. 

Ezen felül persze éntőlem lehet még olyan érzékelés, ami mások aurájából harapja ki a chi-t, de már így is biztos, hogy 5-nél több van, és kb. 14-20 ebből felsorolható. A tudományosan meg nem alapozott érzékek közé tartozik a szülők "hátul is van szemem" érzékelése a sunnyogásra, az érkező időjárás érzékelése (ami a nyomással, szagokkal, hőmérséklettel függhet össze), a falkavezérről többiekre átragadó ásítás, meg az a kibaszott érzés, amikor tudod hogy bámulnak, vagy tudod, hogy valaki rajtad röhögött épp. Meg hát a Napi Vagányság által ehhez a témához hozzáadott kúrósságérzékelés (sensu coitus, sex appeal - a látás, hallás és szaglás kombinációjának hatás a nemi szervek vérellátására és a pillanatnyi tüdőkapacitásra). Ez az, amikor meg tudod állapítani, hogy a baseball sapka lyukán kidugott lófarok, karikafülbevaló, leggings, bársony short, kitérdelt tréningnadrágban ágyban evés, lábujjgyűrű és ilyesmi adott szórás mellett a hímpopuláció hány százalékát ösztönzi szaporodásra rajtad kívül, ha meglátja mindezt egy menekülve szökellő gazellán. Hasonlóan, a nőstények a mosolyra, kockahasra, jó lábakra, mély hangra, 190cm felettiségre elég jól reagálnak (TIPP: ha nem megy a csajozás, próbáljátok ki a 190cm felettiséget egyik nap), és ennél is direktebb szaporodási hajlandóságot mutatnak olyan ún. kúrósságjegyekre, amelyek arra utalnak, hogy az alanynak VAN MUNKÁJA: vasalt ing, zakó, vízvezetékszerelőség, sztetoszkóp, szerszámöv. Valamint az utódgondozás képességére utaló esetek: kutyasétáltatás, gyerekkocsi tolás. A másik ember kúróssága is a testeden kívül történik (sajnos), tehát a viszketésnél biztosan májerebb érzékelés, bár a kettő lehet egymás következménye is, erről a bőrgyógyásznál tudtok tájékozódni.

NA DE MELYIK EZEK KÖZÜL A HATODIK? Én azt mondom, küldjük a lista végére azokat, amelyeknek más számára semmi jelentősége nincsen. A vallatód és az orvos számára hasznos a fájdalomérzékelésed, a szüleid örülnek, ha kifigyelik, hogy pislined kell, mert a szarvasbőr garnitúrát még a terhességi teszt előtt megvették. Ezért talán a viszketés, az éhség és a szomjúság az, ami rajtad kívül a legkevésbé érinti a külvilágot. Azonban az időérzékelés, a gyorsulás, és a hőmérséklet relatív érzékelése jogot formálhat a 6. pozícióra. Hát meg a kúrósság, callidum esse ad suum quemque questum, aequum est.

Szerintetek?

large-sixth-sense-blu-ray11.jpg

9 komment

Címkék: test emésztés látás érzékelés ízlelés kúrósság

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr297575416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2015.06.27. 16:20:59

Egyedül a külső hő érzékelése az, ami fixen odatehető hatodik érzékszervi érzékelésnek. Az öt klasszikus mindig a testen kívüli ingereket érzékeli, ezt te is mondtad. A fájdalom, és rokona, a viszketés érzete határeset, ugyanígy a gyorsulás érzete is. A többi egészen más.

tobias2 2015.06.27. 16:40:28

Nekem zindexségérzékem van. Előre tudom, hogy a zindex bármely cikke tele lesz helyesírási hibákkal. Kisértetiesen bejön!

Mai aratás, egyetlen cikkből:

bármi is történjék az EU ás Görögország között

automatához jusson.Hiába

Sőt,elsősorban mi

Elfogyhat az emberekürelme" - Szerhio nem okolja az EU-ra vagy az IMF-et

nyugdijamat nem inne kapom" - mondta meg nyugalma okát.

zárvalesznek a boltok, de ez ostobaság" - legyint

"Senkinek nem jó, ha Görögország bedől, igy lesz megállpodás.

index.hu/kulfold/2015/06/27/gorogorszagban_megindult_a_paniklavina/

steery 2015.06.27. 17:26:59

A rengeteg különféle érzékelés felsorolgatása helyett okosabb volna inkább azt megvizsgálni, hogy ezek az érzékletek, mint adatok hogyan futnak be az agyba, annak mely részébe és ott hogyan kerülnek feldolgozásra? Hogyan csoportosítja őket az idegrendszer? Például a testem bármely részéről érkező tapintási adatok egységesen tapintásként kerülnek feldolgozásra, a receptor helyének ismeretével együtt.
A fizikai testtel kapcsolatos érzékeléseket pedig ne keverjük össze a lelki érzékeléssel, ami ettől teljesen független, hisz testen kívül, születés előtt, halál után is működik, amikor épp nincs tested. És a lelki érzékelés is többféle érzékszervből állhat, mint a testi, bár erről még alig tudunk valamit, hisz hivatalosan még a lélek részecskét sem fedeztük fel és semmit sem tudunk a hardveres és szoftveres működéséről.

Mimimi 2015.06.27. 17:54:47

Szerintem a kúrósságérzékelés nem magyar szó.

Achmed, a hitetlen 2015.06.27. 18:32:41

@tobias2: Nálam a "bisztosan" verte ki a biSZtosítékot ebben a szövegben.

vidagr 2015.06.27. 18:44:30

Az egyensúlyérzék. Van külön szerve - működési elve, mérési határai, funkcionális zavarai mind közismertek, semmi misztikum. Bármelyik háziorvos képes kiselőadást tartani a témában.(A részeg emberek dülöngélése mindenképp szóba kerül.)

Arisztotelész felosztása "kicsit" régies - amit ő tapintásnak hívott, az vitt mindent amit a bőr érzékel: hő, tapintás, kutyaharapás, viszketés, stb. Hogy ez manapság mennyire helyes vagy sem, az nem számít. Ő így értette és kész. :P

A belső érzékek szintén fontosak, de a külvilág érzékelése az amiről az "öt érzék" kifejezés szól, és a külvilágot valóban nem hatja meg az álmosság, az éhség vagy az epegörcs. Valószínűleg Arisztotelész ezért hagyta le ezeket a listáról.

Persze a kúrósságérzékelés is nagyon komoly, de ha őszinték akarunk lenni, az nem egy érzék, hanem egy érzelmi/logikus következtetés az összes érzékszervünk információi alapján... :P

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2015.06.27. 20:30:54

"bloggolnom kellene valami baromságot, hogy figyeljen rám végre valaki" érzete

monddazigazatmar 2015.06.28. 19:07:57

"ha nem megy a csajozás, próbáljátok ki a 190cm felettiséget egyik nap"
Hülye tanács
1. Kinevetett mindenki.
2. Marha nagyot estem a tűsarkúval.

Chloé Fairchild 2015.06.28. 23:48:06

Sextus sensu in fabula
( Fa-bulában van kúrósságérzékelés)
süti beállítások módosítása