2013.03.08.
16:19

Írta: Horváth Oszkár

Emberfogú halak nyelvét evő rákok

hello-aszkarak.jpg

#56 Szupercukiság! A lánykori nevén cymothoa exigua, egyébként nyelv-evő ászkarák egy tüneményes kis szar, ami egy sügérforma hal kopoltyúján kopog be betlehemezni, majd bent addig smárol a hallal, amíg a vérszívástól a nyelv el nem sorvad, és ki nem esik a hal szájából. Farkasszájhárom! <3

Ezután az irodalom szerint "átveszi a nyelv funkcióját", ami nyilván faszság, mert nyilván nem érez a fejével édes, a hasizmával sos és savanyú, a seggével meg keserű ízeket, az umamiról nem is beszélve. Inkább úgy képzeljük ezt, hogy pl. ha valami sótlan, vagy elbírna még egy kis vörösbort, akkor felszól vókitokin. Szintén tény, hogy amíg ott van, elfogyasztja a bevitt táplálék egy részét.

Ez is felvet kérdéseket, mert ha a sztenderd sügérkaja jó neki, akkor miért nem evett eleve azt? Valamint ha pl. a sügér csókolózik, akkor beleeszik-e a lánysügér nyelvébe is, aki erre a moziban bürrögő, barcogó izgalmas hangokat hallat-e? Szóval nem kellően dokumentált, hogy az idegen nyelvi környezet miért vonzza, és hogy mit jelent átvenni egy szerv funkcióit, de ez az egyetlen parazita, ami képes erre. Ezen kívül szekvencionális hermafrodita, azaz képes nemet váltani, és valamiért a nyelvevés előtt nőstényre váltja magát, és felvesz egy otthonkát. Utána ott a szájban páran megkúrják a fiúászkarákok, amikor jönnek locsolkodni.

Ráadásul azt sem lehet tudni, hogy a sügér műtét után tud-e két ujjal fütyülni, vagy ha korábban pösze volt, az marad-e, illetve fog-e tudni zongorázni.

Szemléltető animáció (kedenc rész: "yum-yum! mucus!" azaz "nyam-nyam, finom nyál!").

(eredeti bejegyzés)

Szólj hozzá!

Címkék: vér parazita hermafrodita nyál

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr895122627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása