2013.05.03.
08:36

Írta: Horváth Oszkár

Végtelen sok majom és írógép

majom.jpg

#112 A "végtelen sok majom és írógép" tétele szerint ha egy majom korlátlan ideig püföl egy írógépet, vagy végtelen sok majom egyszerre írógépezik, akkor előbb-utóbb, bár inkább utóbb, Shakespeare teljes életműve és egyéb már létező, értelmes szövegek jelennek meg, vagy ha az nem is, akkor pl. Matolcsy György valamelyik beszéde, vagy Kovács Ákos dalszövegek.

Az elv jelentősen hasonlít arra a megoldásra, amit jelszófeltörésre használnak, bár ehhez már jóideje szótárt is használnak. Stephen Colbert szerint egymillió végtelenségig gépelő majom kell Shakespeare teljes életművéhez, tízezer alkoholista majom és tízezer év Hemingway életművéhez, és tíz majom három nap alatt hozza össze Dan Brown életművét. Sajnos, bár papíron és józan ésszel könnyen belátható, hogy igaz, gyakorlatban bizonyítani elég nehéz a felvetést, mert az írógépgyártás korlátai, és a legfaszább sportoló majmok várható élettartama sem partnerek ebben - mégis 2003-ban a Plymouth Egyetem kis csapata egy komplett ösztöndíjat vert el arra, hogy összezárjanak a devoni Paignton állatkertben hat üstökös makákót egy billentyűzettel.

Az egyik kutató szerint a kísérlet olcsóbb, mint a valóságshowk, és nagyon stimuláló és lelkesítő látvány: a majmok mindössze öt oldalt produkáltak, amik nagyrészt S betűkből álltak, emellett a vezérhím kővel ütögette a billentyűzetet, a többiek pedig összehugyozták-szarták. Az Arts Council valódi majmok irodalmi kimenetének tanulmányozására adott ösztöndíjának értéke 2000 font volt.

(eredeti bejegyzés)

Szólj hozzá!

Címkék: kísérlet állatvilág matematika valószínűség

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr645263384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása