#126 A Mpemba-paradoxon szerint a forró víz hamarabb fagy meg, mint az ugyanolyan mennyiségű, vele egy időben kitett langyos vagy hideg víz. Az egyik magyarázat az, hogy a forró víz mennyisége folyamatosan csökken a párolgástól, kevesebb víz pedig hamarabb képes megfagyni, a másik pedig az, hogy a vízben oldott sók magas hőmérsékleten kiválnak, az alacsonyabb sókoncentrációnak köszönhetően pedig a fagyás hamarabb következik be. Lapzárta után érkezett az a magyarázat, hogy a meleg víznél azért indul be hamarabb a kristályosodás, mert a meleg víznek a molekulái kevésbé kötöttek és a folyamatos hülés során annyi energiára tesznek szert, hogy elkezdenek rácsba rendeződni, míg a hideg vízben a molekulák sokkal lassabban mozognak és ezért több időbe telik, amíg a kurva kristályrácsba be tudnak tornasorba állni. Lelkes román kísérletező és a Mpemba: