2015.09.07.
12:58

Írta: Horváth_Kálmán

Ezek a gombok minek vannak?

#522 Van pár gomb, amiket szinte szakrális jelentőséggel ruházunk fel: a telefon ébresztőjén a Snooze/Szundi vagy a plexi alatt tartott, nukleáris rakétákat indító piros. A sok színes, amik a paksi atomerőműben villognak. De most nem ezekről lesz szó, hanem 2015 legfeleslegesebb gombjairól.

4. és 3. helyezett: parlamenti szavazásokon a Nem és a Tartózkodás gombok

33-d0001a3f521d6c56968fb.jpg

A Parlament ülésterme az ország egyik legunalmasabb helye: eleve ott van a Semjén Zsolt, gyenge a wifi, szűkek a helyek és a legtöbb interpelláció olyan, mint egy tanévnyitó beszéd. Az egyetlen kicsit is izgi rész a szavazás, de az meg feleslegesen túl van bonyolítva: egy eldöntendő kérdésre van 3 gomb, az „Igen”, a „Nem” és a „Tartózkodás”, illetve protestálás gyanánt a képviselők megtehetik azt is, hogy nem szavaznak. Pedig bármilyen kérdést el lehetne dönteni egyetlen „Igen” gombbal, amit ha nem nyomnak meg, akkor azzal ugyanazt fejezik ki, mint a másik három lehetőséggel.

Tényleg nem szép dolog olyan szellemi rövidnadrágoktól, mint például a holokauszt-emlékműbe csulázó Kulcsár Gergely azt elvárni, hogy eligazodjon ennyi lehetőség között.

2. helyezett: Poke gomb a Facebook-on

 140203_tech_facebookpoking_jpg_crop_promo-mediumlarge.jpg

A 2004-es Facebook nem sokban hasonlított a maira: nem volt like gomb, videó, timeline és nem voltak szír menekültek alá faszságokat kommentelők sem. Poke viszont már akkor is volt.

14e3dbb7oudidthere1.jpg

A Facebook fejlesztői esküsznek rá, hogy eredetileg volt valami szándékuk ezzel a gombbal, de aki kitalálta, már egy évvel később nem dolgozott a cégnél és mára fogalmuk sincs, hogy mire való. Zuckenbergék azért mindenkinek ajánlják, hogy poke-olják csak ismerőseiket, mert szerintük ez a kedveskedés, a törődés egy fajtája. Szerintünk inkább olyan, mint az építkezésekről előtörő munkásfütty digitális változata.

Valószínűleg amúgy a Facebook is érzi, hogy valami nincs rendben a gombbal, ezért az alapdesignból 2011-ben kivették, de azért kis keresgéléssel előkeríthető, hogy rohadna meg.

1. helyezett: Scroll lock a billentyűzeten

gssdvbgl.jpg

Az egyébként is agyonzsúfolt billentyűzeten van egy gomb, aminek az egyetlen funkciója, hogy egy LED-et lehet vele ki- és bekapcsolni. A Scroll Lock eredetileg arra szolgált, hogy a DOS parancssorában a navigációs billentyűkkel az oldalt lehessen görgetni, aztán az operációs rendszert váltotta a Windows, ez a kurva gomb meg a szabványosítás miatt a nyakunkon maradt. Amikor a Key Tronic billentyűzetgyártó egyik felsővezetőjét kérdezték a gomb funkciójáról, csak megvonta a vállát: „Nem tudom mire jó, de rátesszük mi is a klaviatúráinkra.” (Vágó István tuti tasztatúrát mondott volna.)

A Scroll Lock haverja a Caps Lock, de ezt úgyis ismeri mindenki, aki vitatkozott már online és az észérvekből kifogyva megpróbálta ugyanazt mondani hangosabban is.  A Google (nagyon helyesen) próbálja kicsit edukálni a termékeit használókat: a Chromebook gépeken nincs Caps Lock (se funkcióbillentyűk és Scroll Lock se), ironikus módon viszont ennek a helyére bekerült egy Google Search gomb, ami úgy hiányzott a felhasználóknak, mint egy taliga majomszar.

11004f2_resized.jpg

14 komment

Címkék: billentyűzet gombok Facebook Parlament Scroll Lock Poke

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr907765772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2015.09.07. 14:39:46

További felesleges gombok:

-Shift: mi a fasznak, minden mondatrész után úgyis nyomok egy entert
-vessző, pontosvessző, pont, stb.: ld. fent

A Pause/Break amúgy mire jó?

Horváth_Kálmán 2015.09.07. 15:09:03

@Modor Tibi: shiftet a kérdőjel miatt nem adom, illetve a központozás mellett is kiállok.
Funkcióbillentyűk? F1-et használták valaha is segítségkérésre? SysRq?
Pause/break-re jött egy jó megfejtés a FB-oldalon: a boot képernyőt kimerevíti. A break eredetileg megszakította a futó programsort, ma már azt se használják.

TheSaurus 2015.09.08. 13:44:21

Van egy kütyü, ami egy bill/egér/monitor segítségével két gépet tud felváltva kezelni, na abban pl. a Scroll Lock kétszeri megnyomásával lehet a gépek között váltani. Nyilván nem használják tömegek, csak egyszerű kétkezű rendszergazdák, de tökéletesen működik, és nem egy amúgy szükséges gombot foglal le magának.

nyu 2015.09.08. 13:47:51

Scroll Lock még mindig az eredeti funkciója szerint működik Excelben.

Kikapcsolva a szomszéd cellára tudsz átlépni a kurzorokkal.
Bekapcsolva viszont a nézetet görgeted jobbra/balta/fel/le, de nem vált aktuális cellát.

Pause gomb meg az aktuális program működését függesztette fel ideiglenesen, aztán bármely másik gombra futott tovább.
Egy szálon futó programoknál még mindig lehet értelme, de manapság a legtöbb program már többszálú, és nem lehet eldönteni, hogy melyik futó szál álljon meg a Pause lenyomására.

fidesz a mutyipárt 2015.09.08. 15:07:23

"gyenge a wifi,"

Na és. Ott van a hálózat csati. Feldug, oszt jónapot.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2015.09.08. 15:14:41

Alapszabály:
--- Minden billentyűnek az a funkciója, amit az éppen futó program írója az adott helyzetben a billentyűhöz rendelt. ---

Természetesnek vesszük, hogy a nagy "K"-val jelölt billentyű lenyomásakor a gép egy kis "k" karaktert (ASCII 107) ad át a programnak. Azt is, hogy az eredetileg ";" értékű billentyűt lenyomva az "é" betűt visszük be, köszönhetően a programban beállított magyar beviteli állapot jelzésének. Betűt bevinni a Shifttel is lehet, ha a programozó azt látja célszerűnek. A 80-as kódszámű billentyűzet az egyik programban felfüggeszti a filmlejátszást, a másikban az űrhajó hátsó pajzsára koncentrálja az energiát, a számológépben operanduszként a 3,1415926535897932384626433832795 érték bevitelét végzi, egy szövegszerkesztőben pedig egy "p" jelenik meg a kurzorral jelölt helyen.

Szóval vannak konvenciók, és vannak a lehetőségek. A kettő messze nem ugyanaz. Az, hogy mire használtak egy billentyűt negyven éve, közömbös, ha ma másra szoktuk vagy lehet használni.

Ebből következően az F1 már régen nincs korlátozva a Help funkcióra, hanem kérhető vele a pilótafülke-nézet, a felvétel indítása, befordulás a szerkesztési alapsíkra stb. A Pause/Break billentyűhöz is rendelhető bármilyen feladat: az egyik programomban a felhasználó egy állapotnaplót készítve visszatér a főmenühöz. A Scroll Lock billentyű kitűnő tulajdonsága, hogy ma már szinte alig használják, és még lámpa is tartozik hozzá, ezért szabadon felhasználható; több programomban is az automatikus, időzített visszalépés függeszthető fel vele. Ki-bekapcsolható vele a gép diktafon-funkciója, akár a hangszóró vagy a kamera is, billentyűzetmódot is lehet váltani, játék közben az egér jeleit 8 irányú joystick-bevitellé konvertálni... Bármi.

Hasonlóképp szabad a SysReq, a rég elfeledett ősi jelentés helyett most bármit csináltathatunk vele a leendő program felhasználójával.

Nekem olyan programom is van, amely – nem példátlan módon – külön kezeli a két Ctrl billentyűt. Nagyon hasznos háttérfunkciók zavartalan elérésére.

Engem már az is bosszant, hogy a CapsLock lámpát kispórolják a laptopokból (sokat fogyasztott??), aztán a NumLockot is, most már billentyűt is kivesznek? Magyarul: megszüntetik a kompatibilitást? Zseniális. Már megin egy olyan változtatás, ami ront. Az azokat használó programok már nem lesznek hiánytalanul használhatók.

d(o..o)b 2015.09.08. 15:53:04

A Scroll Lock egy nagyon hasznos gomb, ha nagy Excel fájlokat kell használnod, és azokban sokat kell több irányba ide-oda görgetni - én pl. minden nap használom, amióta rájöttem, milyen hasznos. :)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2015.09.08. 18:44:59

Én szegény ember vagyok, nincs is Scroll Lock a billentyűzetemen... :'(

efi 2015.09.08. 19:17:35

A tartózkodás gombot én sem értettem soha. Igen vagy nem? Legyen már véleménye ennyi pénzért!
A Nem meg azért kell, mert amikor feles meg 2/3-os törvények vannak, akkor ezeket is be kell számolni az összesbe nyilván. Máskülönben minden törvény 100%-os támogatottsággal menne át :) /Remélem állampártunk nem olvasta ezt/

Horváth_Kálmán 2015.09.08. 19:19:08

@efi: Én abból indultam ki, hogyha nem nyomja meg az Igent, akkor az nem, azért felesleges a Nem gomb.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2015.09.08. 19:45:15

@Horváth_Kálmán: Kérsz egy sört?

Ha nem mondtad, hogy igen, akkor már megyek is, nem kapsz.

Pedig lehet, hogy nem hallottad, hogy szólok. Lehet, hogy éppen gondolkozol azon, hogy megihatsz-e még egy sört. Lehet, hogy azt várod, hogy még egyszer mondjam, mert kicsit udvariatlanságnak érzed, hogy még egy sört kérj. A hallgatás nem egyértelmű.

Az informatika – az igazi, és nem az, amit ma annak hívnak – egyik alapszabálya az, hogy a fontos információk között sehol ne legyen csak egyetlen bitnyi (választásnyi) eltérés. A lehetséges válaszok jelölésére használt információértékek "távolsága" minimum két egységnyi legyen, elkerülendő az 1 egyságnyi távolságot áthidalni képes véletlen adatátviteli hibát. Ezért kell az anyakönyvvezető előtt hangosan kimondani az igent vagy nemet, és nem lehet csak bólintani, vagy azt mondani, hogy "szólnék, ha nem akarnám". :-)

efi 2015.09.08. 20:33:36

@Horváth_Kálmán:
Az nem biztos, mert lehet hogy azért nem nyomott igent vagy nemet, mert nincs is ott. Márpedig egy csomó törvénynél jelentősége van, hogy az összesből mennyi az igen, sőt néha annak is, hogy egyáltalán mennyien szavaztak. Valahogy tehát meg kell "számolni" a többieket is, erre van a nem gomb.
Kb mintha otthon megkérdeznéd, hogy az rendben van-e, hogy neked ezután soha nem kell takarítanod és 100%-kal győznek az igenek, mert szavazáskor más éppen nem is volt otthon...

Horváth_Kálmán 2015.09.08. 20:43:17

De szavazásnál mindig kiírják, hogy x+y+z képviselő volt bent, x igennel, y nemmel szavazott, z pedig tartózkodott.
Tehát a statisztikában lehet látni, hogy azért volt 100% igen, mert például csak a kormánypártiak voltak bent.

De értem, amit mondtok, felidegelt nőknél, akik nem hajlandóak veletek beszélni ez szokott működni amúgy, már hogy ha a kérdésre nem kaptok választ, akkor az 'nem' és utána erre hivatkozva sok mindent meg lehet úszni.

Örülök azért, hogy a tartózkodik gomb mellett senki nem állt ki! <3

D2 2015.09.08. 21:05:30

@Horváth_Kálmán: A szavazások egy részénél a jelen lévő képviselők többségének szavazata számít. Jelen lévő képviselő==gombot nyomó képviselő. Ezért kell a "Tartózkodik".
süti beállítások módosítása