2013.06.04.
08:36

Írta: Horváth_Kálmán

Bandzsító, grimaszoló macskafélék

282497_229603947079846_3487114_n.jpg#144 A bengáli tigrisek, pumák és a sziámi macskák is bandzsítanak stresszhelyzetben vagy ha össze vannak zavarodva. A magyarázat az, hogy a kellemetlen helyzetet okozó tárgy vagy élőlény észlelési oldalán a macskafélék szeme dominánssá válik. A szemből eredő látóidegek keresztezik egymást, mielőtt elérnék a vizuális feldolgozó központot, a domináns szemhez tartozó idegpálya pedig annyival több információt közvetít, hogy a másik szem képét szinte elnyomja, így torz képet alakítva ki az állatok agyában, amit a szemtengelyek ferdítésével próbálnak korrigálni. 

Plusz vagányság: Flehman-reakciónak nevezik amikor a macskafélék vagy lovak hülyén felhúzott ínnyel grimaszolnak. Azért csinálják, hogy a feromonokat és az érdekesnek tűnő illatanyagokat eljuttassák a szájpadlásukon található Jacobson-szervhez. Ezzel a szagérzékelő miriggyel tudják megjegyezni és életük végéig elraktározni a tüzelő szukák vagy a jó partinak tűnő kandúrok illatanyagait.

(eredeti bejegyzés)

1 komment

Címkék: macskafélék bandzsítás

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr605340014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása