2016.03.08.
10:55

Írta: Zoli Kovács Négy

A torpedós hölgy akinek a WIFI-t is köszönhetjük

#526 Nagy szavak ezek a címben, hiszen a tűz és a kerék után a WIFI az ÚR legnagyobb áldása, de valójában inkább egy hölgy volt. Legalábbis részben. A Metro-Goldwyn-Mayer egy ünnepelt és külső kúróssági jegyekkel kellemesen megáldott színésznője ugyanis a negyvenes években meglepően sokat tett azért, hogy most a mobilodon is olvashasd ezt a posztot - bár valójában nem ez volt a célja. Az USA-ba települt Hedy Lamarr (eredeti kiejtés szerint Hedwig Eva Maria Kiesler) azon kívül, hogy szépségét hadi kötvények sales-eseként is KAMATOZTATTA, segíteni szeretett volna új hazájának a fronton is, találmányaival. A nácikat is utálta, az meg a másik. A háború küszöbén álló nagyhatalom akkortájt hozta létre a Nemzeti Találmányi Tanács nevű állami brainstormingot, ahol gyújtóbombás denevérhadsereg felállítása mellett néha egész jó ötletek jöttek a lakosság részéről. Ide küldte be Hedy a találmányát, amit George Antheil mell- és gépzongora szakos feltalálóval közösen dolgoztak ki: egy új rádiótávvezérlési módszert torpedók irányításához. Akkoriban a torpedókat vagy nem irányították és kicsivel a hajó elé célozva majdnemeztek, vagy próbálták irányítani, de az ellenség a frekvencia zavarásával azt simán beszopatta. Hedy és haverja nagy ötlete a frekvenciaváltogatás volt: a gépzongora - Antheil hobbija és művészete tárgya - működési elvét felhasználva a hajón lévő adó és a torpedóban lévő vevő azonos lyukszalag segítségével szinkronban váltogatta volna a frekvenciát, és így az ellenség zavarásának coki. Minekutána a zongorának 88 billentyűje van - bár a feketék szerintünk nem számítanak - a torpedóvezérlőben is 88 frekvenciát használtak. Sajnos csak volna, mert nem vették komolyan a hölgyet. Túl jó nő volt a melóhoz. hedy_lamarr_1940.jpg

A legendárium szerint Antheil-el is szépsége kapcsán találkoztak: Hedy - a kor rendezőinek elvárásai miatt -  szeretett volna nagyobb melleket, Antheil pedig ehhez is értett (egyébként nem igazán). Szó szót követett és ahogy az ilyenkor lenni szokott egyszer csak már nem a a ciciről szólt a konzílium, hanem a torpedókról. Antheil komolyan vette a hölgyet, és az USA is jobban tette volna, mert így a háború során nem használták a találmányt (és 15000 kilőtt torpedóval csak 214 ellenséges hajót süllyesztettek el). Pedig Hedy műszaki érzéke mellett nem volt véletlen, hogy a haditechnikához is értett: Ausztriából idegbajos szobanáci valamint fegyvergyáros férje elől menekült az USA-ba. Az excsávó nem nézte ki a lányból, hogy érti amit a mérnökeivel dumálnak, így nem is titkolózott előtte. Hedy pedig figyelt és tanult. Később még volt pár hadászati újítása, de az egyidejű frekvenciaváltás (frequency-hopping) azért is ok a vagánykodásra, mert számtalan mai technológia használja, ahol az interferencia amúgy gondot okozna: gsm hálózat, bluetooth, WIFI, hogy csak a legismertebbekkel rajoskodjunk. Magát a torpedós cuccot csak jóval a háború után - a kubai rakétaválság idején - vezette be az USA haditengerészete. Erre mondják, hogy meghaladta a korát. Pusziljuk ezúton is! (valamint áldassék a neve a WIFI-ért neki is, meg a többieknek is akik aztán kitalálták).

boomtown01.jpg

11 komment

Címkék: háború torpedó wwii WIFI GSM kúrósság Hedy Lamarr

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr598453172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bloglegelő 2016.03.08. 15:29:55

itt egy komoly kérdés merül csak fel: vajon ki kicsodának a segge luka, hogy egy ilyen szar poszt megjelenhetett ?

egyébként felvizezve egy korábbi cikk anyagát ?

Jadeite 2016.03.08. 17:54:29

@bloglegelő: az internetrendőrség biztosan nem vette észre, így sikerülhetett észrevétlenül kiposztolniuk a saját blogjukra ezt az egyébként remek kis írást. Neked pedig köszönöm, h láthattam, milyen az, ha az agyhalál testet ölt, és még írni is tud (többé-kevésbé), és egyúttal kívánok boldog nőnapot, és további jó legelést és bégetést.

É2I 2016.03.08. 20:31:16

" ünnepelt és külső kúróssági jegyekkel kellemesen megáldott"

Na pont ez a stílus való nőnapra, drakulálok.
Valszeg ehhez a nőhöz képest egy kupac szart se fogsz letenni az asztalra.De legalább megmutattad mekkora hímsoviniszta ökör vagy. Mondom ezt férfiként.

Ez tényleg csak langyos víz a CZINGEL SZILVIA bloggernő írásához képest " mult-kor.hu/20130502_hedy_lamarr_kotottsegek_nelkul "

Mondhatni nőnapi gúnyolódás, szégyelheted magad és nem, nem vagányság.

m_and_m 2016.03.09. 12:50:03

Ülj le fiam! Egyes.

Nb_4 2016.03.09. 14:24:39

Ez nagyon gáz. És főleg nőnapon.

"külső kúróssági jegyekkel kellemesen megáldott"

Biztosan én vagyok már túl öreg, de ez akkora parasztság......

fidesz maszop dk egykutya 2016.03.10. 22:49:07

ezt nőt minden évben el kell sütni?

jausten 2016.03.11. 00:57:08

@Nb_4: Szívemből szóltatok. Azt hiszi a "szerző", hogy trendi és jópofa a stílusa, pedig csak tacho.

HgGina 2016.03.11. 01:48:26

Primitív szerves organizmus ez, nem blogger.

vittore 2016.03.11. 15:58:22

@bloglegelő: @É2I: @Nb_4: @jausten: @HgGina: Gondolom a büdös életbe' nem olvastátok a blog többi bejegyzését. Van egy stílusa, de ezerszer szórakoztatóbb mintha egy tankönyvből kellene megtanulni. Biztosan van számotokra megfelelőbb tudományos folyóirat, olvasgassátok azt,korlátolt szűk látókörű faszok.

jausten 2016.03.12. 19:01:51

@vittore: Hát, ami azt illeti, neked is "van egy stílusod", és nem állsz jól a központozással sem. Olvasd el Czingel Szilvia Hedy Lamarr-ról szóló cikkét; szexizmus és trágárság nélkül is lehet valakiről jó ismeretterjesztő cikket írni.

vittore 2016.03.12. 23:56:40

@jausten: Elolvastam. Nekem meg az nem tetszett. Nem elég kifinomult az izlésem és a központozás sem az erősségem. Így én beérem az ilyen napivagányság féle oldalakkal.
süti beállítások módosítása