2013.07.21.
08:23

Írta: Horváth_Kálmán

Elforgatott térképek

298143_255101304530110_1469914323_n.jpg

#191 Ausztrália nemcsak amiatt furcsa hely, mert az emberek fejjel lefelé élnek. A hetvenes években a nemzettudatukat erősítendő kihoztak egy olyan térképet, ahol nem ők vannak a lap alján, ezt értelemszerűen csak úgy tudták megcsinálni, hogy észak alul van. Az arabok (akiktől aztán később mindenki átvette a térképkészítés tudományát) is felülre tették eredetileg délt, egész egyszerűen azért, mert amikor felkeltek és szembefordultak a nappal, akkor dél esett jobbra és egész egyszerűen a "jobb" oldalnak jobbak voltak az asszociációs mutatói.

Az orientáció (irány, irányultság) egyébként a latin orient szóból ered, ami keletet jelent. A magyarázat annyi, hogy a legelső térképek még keleti tájolásúak voltak (kelet volt fent, észak balra) mert a nap járásához voltak igazítva és Ázsia volt a középpontjukban. Az orient még olcsón megúszta a jelentéskiegészülést, a francia bijou (ékszer) szó a magyar nyelvbe megérkezve viszont már pont az ellenkezőjét jelentette: a nemesfém és drágakő nélküli, piacos ékszerutánzatokat.

 

Szólj hozzá!

Címkék: térkép ausztrálok

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr205403960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása