2013.09.11.
10:21

Írta: Horváth_Kálmán

Milyen színű a Nap?

381759_289854027721504_419424455_n.jpg

#243 A Nap színe fehér (egy prizmán átvezetve tartalmazza a szivárvány összes színét), csak a légkör fénytörése és a szálló por miatt látszódik sárgának. Az ég kék színe a fényelnyelésnek illetve fényszórásnak köszönhető, a légkörben található gázmolekulák ugyanis (beesési szögtől függően) a bizonyos frekvenciával rezgő hullámokat jobban átengedik és szórják – történetesen ezekhez a hullámokhoz a kék illetve a vörös színek tartoznak. Emiatt amikor a nap „felettünk van” és vékony levegőrétegen kell áthatolnia, akkor a teljes színspektrumból inkább a kék színt teríti, amikor pedig alacsony belépési szöggel érkeznek a napsugarak és vastag levegőrétegen (napkelte és napnyugta) kell áthatolniuk, akkor a vörös színösszetevő szóródik a legjobban. 
Bónusz vagányság: a délibábra egy érdekes példa, amikor a nap már régen a látóhatár alatt van, de mégis fent látjuk még az égen: 

(eredeti bejegyzés)

Szólj hozzá!

Címkék: színek fénytörés Nap

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr275506971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása