2013.10.11.
14:39

Írta: Horváth Oszkár

Honnan erednek a hurrikánok nevei?

hurrikan.jpg#273 Viszonylag közismert, hogy a trópusi ciklonokat (hurrikánokat) az ABC sorrendjében illetik nevekkel, de az talán nem, hogy mióta, miért, milyen rend szerint. Az ABC-t szezononként kezdik újra, amely június 1-jétől november 30-ig tart. Az elnevezések alapötlete George R. Stewart 1941-es "Vihar" című könyvében szereplő Maria nevű vihar után ered, itt büszkén tegyük hozzá, hogy Evelyn, A szőke ciklon Rejtő Jenő könyvében 1939-es.

A különböző trópusi régiók hasonló, de külön elnevezési konvenciókat használnak, de közös bennük például, hogy rikácsoló aktivisták hatására a női nevek mellé pl. az atlanti viharok nevei közé 1979-ben férfinevek, valamint francia és spanyol nevek is kerültek, a puhány és erőltetett PC-skedés első hullámaként. Korábban idegesítő politikusokról és gonosz mitológiai karakterekről nevezték el a viharokat, aztán 1941 után a korábbi (NATO előtti) katonai ABC szerint (Able, Baker, Charlie, Dog, Easy, stb.), a női nevek 1953-tól következtek. Általában évekig előre meghatározott listákat rotálnak, a nevezetes és ezért elcsépelt nevű celebviharokat pedig kihúzzák, és helyettük új nevet vesznek fel.

A kezdőbetűk között nemcsak Gy, Dzs és Ty nincs, de kerülik a Q, U, X, Y és Z kezdőbetűket, ellenben ha olyan szar idő van egész évben, hogy elfogy az ábécé, akkor görög betűket rendelnek hozzá, ami elég béna. Érdekesség még, hogy a ciklonok és a hozzájuk hasonló viharok, csak úgy, mint a lefolyó víz, a Coriolis-féle tehetetlenség miatt az északi féltekén az óramutató járásával ellentétesen forognak, míg a déli féltekén azzal megegyező irányban. Az anticiklonnál pedig pont fordítva

Eredeti bejegyzés

Szólj hozzá!

Címkék: időjárás tenger

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr15563266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása