2013.10.24.
08:20

Írta: Horváth_Kálmán

Államilag támogatott kalózkodás

424760_326104727429767_786500513_n.jpg

#286 A szerzői jogok ügyében nem annyira kényes Szerbiában még a kétezres évek közepén is bele lehetett futni a rövid életű Virgin Megastore boltok CD és DVD osztályán üres lemezekre kiírt hamis adathordozókra és béna színes nyomtatós borítóikra. Még ehhez képest is vadnyugat volt a nyolcvanas évek Magyarországa: ekkor ugyanis a ZX Spectrum és C64 programok warezolásába még az állam is beszállt. A Magyar Televízió kettes csatornáján 1986-ban kezdték adni a Mi és a számítógép című műsort, ahol rövid beszélgetés után elkezdtek programokat sugározni úgy, hogy az adatokat tartalmazó kazetták mágnesszalagját játszották le egy hagyományos magnón veszett sípolás mellett (ha megvan a Ford Fairlane vonatkozó jelenete, amikor Zuzu elkezd táncolni az adat CD-re, kb. olyan volt). Aki bírja a pszichotrance-goát, annak lehet, hogy bejön amúgy: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Datasette.ogg A TV elé helyezett magnóval simán lehetett rögzíteni az egészet, ha anyu „Kész a vacsi!” üvöltése is rákerült az viszont általában elbaszta az egész programot. Ennél profibb warezolást csináltak a Bartók rádió számítógépes műsorának végén illetve adásszünet idején: nemegyszer fizetős, feltört programokat küldtek szét az éterbe 88-tól majdnem 3 éven keresztül. Csak viszonyításként: egy mp-nyi szalagon 55 byte-nyi (egyszerűbben: kb. 55 karakternyi) információt lehetett elhelyezni, szóval egy félórás kazettán kb. 100kByte fért el. Egy bonyolultabb Spektrum program is kb. 10 percnyi fejfájdító zúgásba azért letárolható volt. 

 (eredeti bejegyzés)

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr435586512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Komojtalan 2013.10.24. 10:02:45

Látszik fiatal vagy :-). Egy Spektrum program 5 perc, egy C64 a turbó miatt 2 perc. De Spektrumra sokkal jobb javító algoritmust írtak, na és persze turbó sem volt, ezért az sokkal jobban bejött. Na meg már akkor sem volt ismeretlen az átjátszókábel, szóval ez a mikrofonos felvétel esetleg poénnak volt jó. De tényleg volt ilyen, bár csak a legelvetemültebbek szerezhették így be a játékokat, mert hivatalos cég, hivatalos adószámmal küldte a warezt, természetesen pénzért. Egy program talán 40 forint volt + postaköltség :-).
süti beállítások módosítása