2013.12.24.
09:30

Írta: Horváth Oszkár

Szarórönkkel kívánunk meghitt ünnepet!

szaroronk.jpg

#347 A szarórönk.

A katalán karácsonyi lakásdekoráció hagyományos kelléke egy kb. 30 centi hosszú levágott farönk, a Tió de Nadal. A szeplőtelen fogantatás napjától (december 8.) egészen szentestéig etetik a kis toálettet, minden este odakészítenek neki valamit menüben, majd szenteste a kandalló elé teszik és botokkal verik és Tió de Nadalos dalocskákat énekelnek, hogy most már SZARJON végre. Hogy a szegények és a panelban lakók is szarathassanak rönköt, a kandallóhoz szituálást kivették a kötelező elemek közül, ehelyett viszont újabban kis fa nózival és mosolygó arcocskával díszítik, valamint helyes piros katalán barretinával egészítik ki.

A verés hatására előbb kisebb dolgokat, cukorkákat, mogyorókat és kis turrón (mézes mandulás süti) darabkákat kulázgat. Nagyobb tárgyakat nem, mert azok a hiedelem szerint a három királyoktól származnak, ergo a Kisjézus részére forwardolandók, de a kisebb szőrmeggyeket és paksimogyorókat meg lehet tartani adómentesen. A rituálé végén, amikor mi PISILÜNK, a Caga tió még kinyom egy sós heringet, egy fej fokhagymát, esetleg valami folyadékot. Igénytelen fordításban az egyik dalocska így hangzik: "Szarórönk, toljál nugátot, túrót, mogyit, szarjál nekünk milkát, ropit, mert ha nem szarsz nekünk örömmel, szájonvágunk farönkkel, óóóó, szarórönk." De IGAZIBÓL a rajta lévő takaró alá a szüleitek teszik be az édességet, és már az éneklés előtt is ott van! Szóval a betlehemi enteriör része a kis kulázó, és ennek örömére a barcelonai vásárokon számtalan letolt gatyával rottyantó úriembert formázó figura (ún. Caganer) talál gazdára, némelyik alatt korrektebb briós jegyeket viselő szupport látható. 2005-ben a barcelonai városi tanács nem rakott szaró figurát a betlehembe, mert rossz üzenetnek vélték a nyilvános szarás és hugyozás XXI. századi kicsit elhamarkodott betiltásának évében. A tradíciók megtiprásán felháborodva egészen kikelt magából a katalán lakosság, ezért azóta kevésbé frekventált helyekre, de kénytelenek állami szervezésben kitenni, hogy ne legyen balhé. Lényegében cirkuszt, kenyeret és csokizó akciófigurát a népnek! 

Nektek is BOLDOG KARÁCSONYT kíván a Napi Vagányság ordenáré bejegyzéseinek szállítói: Horváth Kálmán, Horváth Oszkár és I. János Károly.

Eredeti bejegyzés

Szólj hozzá!

Címkék: szar ünnep spanyol karácsony

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr285677862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása