2014.01.22.
07:11

Írta: Horváth_Kálmán

Bizarr ételek: mézharmat

Melkende_ameise_honigtau2.JPG

#376 A levéltetvek ürüléke a bogárvilág Beluga kaviárja, bármekkora képzavar is ez. A hangyák konkrétan annyira odavannak az eufemisztikusan csak mézharmatnak nevezett anyagcseretermékért, hogy tetűtartással és karámok felállításával biztosítják, hogy filmnézés közben mindig legyen a magas cukortartalmú finomságból. A mézharmat úgy keletkezik, hogy a levéltetvek túlzabálják magukat növényi szövetekből, a szervezetükbe kerülő túlzott mennyiségű cukorral viszont nem tudnak mit kezdeni, ezért azt egy hígfosás keretében maguk mögé ürítik, a folyékony fruktóznak pedig kb. annyira lehet ellenállni az ökoszisztémában, mint egy Zepter-vájlingnak a termékbemutatót követően. A hangyák a legyengült vagy megbetegedett tetveket egyszerűen leölik és felzabálják, viszont a levéltetvek áttelelésre lerakott petéit akkurátusan összegyűjtik és beviszik a bolyba. Innen tavasszal kihordják a már kikelt rovarokat és elkezdik legeltetni a növényekre őket, hogy aztán velük is elkezdjék a koprofág játékaikat.

A mézharmatra amúgy a méhek is gerjednek: nektár helyett néha ezt is begyűjtik, az így forgalomba hozott méznek pedig lomb-, fenyő-, harmat-, estharmat- vagy egyszerűen erdei méz fantázianeveket adnak. De ha ilyet sóznak rád a piacon, azért jó ha tudod, hogy levéltetűszart eszel méhhányással összekeverve.

harmat.jpg

(eredeti bejegyzés)

3 komment

Címkék: gasztro mézharmat

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr215770797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gsnake 2014.01.22. 15:30:16

Teljesen helytálló a tény, hogy a levéltetvek által kiválasztott anyagból keletkezik a mézharmat.
És?
Ettől még ugyanúgy tartalmaz vitaminokat, enzinemeket stb. mint a méz.

thisisnotsound 2014.01.22. 20:35:54

Attól, hogy valami a rovar hátsó felén távozik még semmi köze a szarhoz. Nincs benne sem rothadó szerves anyag sem baktérium. Amitől a gerinces állatok bélsara büdös.
Ugyanúgy ami a méh szájnyílásán jön ki messze áll a hányástól.
Ennyi erővel az alkohol gombaszar, a gabona növényembrió, a tejtermékek meg baktériumok ürülékétől tönkrement fehérjék.
Mély tudatlanságról árulkodó, általános iskola 3. osztályos szintű hasonlatok, csak gratulálni tudok. (Bár lehet hogy harmadikban már tanìtanak valamit az állatok működéséről.)

Horváth_Kálmán 2014.01.23. 08:36:06

@thisisnotsound: Az ürítőszerven keresztül távozó, szervezet számára felesleges, emésztett végterméket akkor hogy hívod, ha nem szarnak? Mindent leírtál, csak azt nem.
süti beállítások módosítása