2014.02.12.
08:16

Írta: Horváth_Kálmán

A paróka története

602642_485812788125626_1413722499_n.jpg

#397 Az előző posztban tárgyalt szifilisz nemcsak a nyelvre, de a divatra is nagy hatással volt: a járvány a XVI. század közepén elszabadult Európában és egyik mellékhatásaként a fertőzötteknek csomókban kezdett hullani a haja. A IX. századtól a hosszú haj egyfajta elbaszott státuszszimbólum volt: azt jelképezte, hogy viselője nem a földeken dolgozik, ahol zavarhatnák a loknik a napon töltött forró órákban. A kopaszodás tehát a presztízs elvesztésével is együtt járt, ennek elfedésére hozták vissza a köztudatba a már az ókorban is használt parókákat, illetve a tetvek ellen is hasznos volt, a rőzsét ugyanis teljesen le kellett nyírni a paróka viseléséhez. Amikor a mélynövésű XIV. Lajos francia királynak 17 évesen elkezdett hullani a haja a szifilisztől, ő is beújított egy púpozott parókára és innentől nem volt megállás: az összes vérfertőző arisztokrata elkezdte másolni a királyt, sajnos a higiéniai szokásaival együtt. 
Nagyjából ugyanebből a korszakból származik a fanszőrzet-paróka intézménye is: a szifiliszes prostik ezzel takargatták a betegség miatt megkopaszodott csúnyájukat. A zsidó törvényeknél a cniut rendelkezik a paróka vagy bármilyen más fejfedő viseléséről: a hajat az egyik legérzékibb dolognak tartják, amit csak a faszkalap focinéző férj láthat, ezért a házas zsidó asszonyoknak takargatniuk kell azt - innen ered a „bekötötték a fejét” mondás is, és ezért „hajadonok” a még el nem kelt lányok. A paróka ilyenkor elvileg okés, ha attól kevésbé néznek ki kúrósan, de arról például megoszlanak a vélemények, hogy az élethűre megcsinált, tőmelíres, volumenes darabok betöltik-e ezt a funkciót, amit törvényileg kellene. 

Az egyik lelkes Napi Vagányság olvasó kiszúrta, hogy a brooklyni ultra-ortodox zsidó nők körében igenis lehetett parókadivatról beszélni: ott a többség viszonylag érthető módon hardcore republikánus szavazó, ezért az elmúlt években a Sarah Palin-paróka mindent vitt. Mindent értünk:

sarah-palin-porn-08.thumbnail.jpg

(első képi illusztráció: Andre Agassi a ’90-es Grand Slam döntőjében, bevallottan parókában)

(eredeti bejegyzés)

Szólj hozzá!

Címkék: zsidó paróka Andre Agassi Sarah Palin

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr245809005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása