2014.02.25.
08:03

Írta: Horváth_Kálmán

Miért ne menj manikűröshöz űrséta előtt?

326678_508937672479804_726417189_o.jpg

#410 Kedvenc űrhajós vagányságaink. 1. Szinte mindent beborít a tépőzár. Az űrhajókban átlagosan 15 négyzetméternyi felületet vonnak be a tapadós anyaggal, a szkafander külső felületén is található belőle, ezzel rögzítik a szintén tépőzáras szerszámokat, sőt, a lezárt szkafander fejrészén a belül elhelyezett tépőzárhoz dörzsölve tudják megvakarni az orrukat. 2. Az ismert történettel ellentétben nem az volt a Nasa egyik legnagyobb kihívása, hogy a gravitáció nélküli környezetben lehessen töltőtollal írni (amire állítólag a szovjet megoldás a ceruza volt), hanem a leeső körmök problémája. Az űrséták során viselt kesztyűkben túlnyomás uralkodik, amelyeket egy speciális gáz segítségével állítanak elő, hogy utánozni tudják a súlytalanság során a földi körülményeket, viszont ez nem igazán kedvez a kézben a vérkeringésnek és az ujjak vége viszonylag hamar érzéketlenné válik, a körmök pedig a kesztyű edzett belső felületéhez ütődve egyszerűen leválnak. Prevenció gyanánt vannak olyan asztronauták, akik ezt megelőzendő maguk szedik le a körmeiket, még a Földön. Hogy ezt az információt fel tudjátok dolgozni, ebbe a bejegyzésbe mást már nem írunk.
3. Az Apollo-program során használt szkafanderekben a vizelet elvezetésére egy kotonszerű gumigyűrűbe kellett bevezetni az űrhajósok péniszét, eredetileg minden ruha 3 különböző méretű lyukkal rendelkezett: kicsivel, közepessel és naggyal. Ennek az lett a vége, hogy úsztak a pisában a „kicsi, de játékos” faszú asztronauták, mert mindegyik a „nagy” lyukat akarta használni, aztán a tervezők átnevezték a lyukakat: „nagyra”, „hatalmasra” és „gigantikusra”, így mindenki bátran választhatta a neki leginkább megfelelőt.

(eredeti bejegyzés)

6 komment

Címkék: fasz világűr asztronauta NASA

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr635827080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Palladrin 2014.02.25. 14:35:54

A igazsághoz hozzátartozik, hogy a grafit nem jó az űrbe. Az ameriakaiak kifejlesztették a SpacePen-t amiből aztán az oroszok is vásároltak.

Jah, jelenleg is kapható, ha már itt tartunk.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2014.02.25. 14:39:26

és a nőknél mi volt a 3. pontra a megoldás? dr katéter?

_wood_ 2014.02.25. 16:43:16

nők az apollo-programban?

lutria 2014.02.25. 17:32:28

Ez a körömleválás elég furcsa-főleg az indoklás,tehát az űrhajósok csupasz kézre veszik fel az űrruha kesztyűjét,még egy cérnakesztyűt sem vesznek fel alá úgyhogy a körmeik rögtön a bélelés nélküli edzett felülethez ütődnek-ráadásul akkora erővel hogy le is válnak tőle??
És akkor mi helyzet a lábkörmeikkel,+ az űrcsizmában is mezítláb vannak?
Nincs véletlenül néhány fotó olyan űrhajósokról akik visszatérés után a körmeik nélkül mosolyognak,de a fájdalomtól nem őszinte a mosolyuk-pláne akik sk.távolították el egy fogó segítségével?

Horváth_Kálmán 2014.02.25. 22:52:27

@lutria: sokkal rosszabb abban a közegben a keringés, emiatt a végtagok végén lévő szövetek elkezdenek elhalni, nyilván nem egyből válik le a köröm, hanem egy folyamat részeként. Fotót nem találtam, de itt írnak a jelenségről például: news.nationalgeographic.com/news/2010/09/100913-science-space-astronauts-gloves-fingernails-injury/
süti beállítások módosítása