2015.05.15.
12:11

Írta: Horváth Oszkár

Zongora: kuplung, fék, gáz

sony-pedalok.png

#493 Néhány érdekesség a zongoráról: 

  • Alexandra bajor hercegnő tisztaságmániás volt, állandóan white partyra volt beöltözve, emellett azt képzelte, hogy gyermekkorában lenyelt egy üvegből készült versenyzongorát, és az azóta benne van.
  • Mozart annyira kényszeres volt, hogy ha a szemét kisgyerekek nem játszottak végig egy skálát, odaszaladt, és lejátszotta a hiányzó hangokat. Mint amikor késztetést éreztek, hogy befejezzétek azt a sort, hogy "Száraz tónak nedves partján dögl...", vagy hasonló, de ellentétes módon, dallamtapadásotok (earworm) van, és egész nap éneklitek, hogy "Dzsin, Dzsin, Dzsingisz kán", pedig rühellitek
  • Az 1343m magas skót Ben Nevis hegycsúcs közelében egyszer találtak egy zongorát, és képtelenek voltak kideríteni, hogy ki vitte oda. És mikor. És hogy minek.
  • A zebrák bújócskázáskor legtöbbször a billentyűzetre bújnak el, de egyből megtalálja őket a másik zebra, mert ő is oda szokott...

zebra-zongora.jpg

Ami viszont az érvényes vezetői engedéllyel rendelkezőket érdekelheti, hogy mi a túróra való a három pedál:

  • Kuplung: a bal szélső pedál a hangfogó pedál, vagy soft pedal, vagy una corda (György). Ez a XVIII. század végén, amikor 1 húr helyett 3 húr kezdett egy-egy hanghoz tartozni, azt a funkciót töltötte be, hogy ha kicsit nyomták le, akkor csak 2 húr szólalt meg, ha pedig teljesen, akkor 1. A modern zongorákban ez csak 2 húrra vált vissza, illetve a nagyon mély hangoknál, ahol csak 1 vastag húr van, más szögben üti meg a húrt.
  • Fék: a középső, emelőpedál, vagy "sostenuto" pedál csak azokat a hangokat tartja ki hosszan, amelyek a pedál lenyomásakor le voltak nyomva. Más esetben, ez a középső pedál némít, főleg pianinokban, egy filcet helyez a húrok felületére, így tompább, halkabb hangot előállítva. 
  • Gáz: a jobb szélső, billentyűzeteltoló vagy "sustain" pedál mindenféle válogatás nélkül az összes hangot kitartja, amit a pedál lenyomása után leütnek (tehát nem azokat, amik a lenyomáskor már le voltak nyomva). Ez a pedál felemeli a húrokról a tompítót ("damper"), nem csak arra az időre, amíg a billentyű le van nyomva, hanem addig, amíg a pedál le van nyomva. Ezt a funkciót nagyon régen kézzel kellett működtetni, ami komplett DJ-zésnek tűnhetett, ezért később térddel üzemeltethető kar váltotta fel, és ezt követte az első pedálos megoldás. 

És közben vegyük észre, hogy latinul a pedis lábat jelent, a pedikűrt nyilván mindenki érti, de a pedál is innen ered, amely sokkal természetesebben hangzik, mint a régi magyar "lábító" kifejezés ugyanerre.

 

2 komment

Címkék: zene nyelv zongora

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr67461284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teszt123456789 2015.05.15. 14:15:27

"Mint amikor nem tudjátok sem tudjátok nem befejezni"

WUT? :D

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2015.05.29. 19:31:23

@teszt123456789: :))) -> "Mint amikor késztetést éreztek, hogy befejezzétek azt a sort, hogy". :D
süti beállítások módosítása