2015.06.05.
08:30

Írta: Horváth Oszkár

VentilátorHALÁL!

#501 Dél-Koreában egy kicsit jobban paráznak a ventilátoroktól, mint mi attól, hogy a karácsonyfaizzó miatt ránkég a lakás. Mindezt egy tévhit miatt, valamint azért, mert a helyi Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség kiadott egy biztonsági közleményt, mely szerint érdemes időzítővel kikapcsolni, vagy néha IRÁNYT változtatni vele, és az ajtókat nyitvahagyni.

A tévhit szerint pedig: ha nagyon sokáig megy, felgyulladhat. (Minden a világon felgyulladhat.) Valamint, Yeon Dong-su, a Kwandong Egyetem orvosi karának dékánja (!!) szerint, ha a szoba teljesen hermetikusan le van zárva, akkor a ventilátor annyira lehűtheti a levegőt, hogy az ott alvó hipotermiától meghal (kihűl). Kellemes ember. Mint amikor a csávó a viccben halálra hajszolja a tevéjét a sivatagban, és azt hiszi, hogy megfagyott a menetszéltől.

Ezzel szemben ilyenről szó nincs, hiszen a ventilátor csak a meglévő levegőt mozgatja egy zárt szobában, sőt, miután a villanymotor hőt is termel, valójában reggelre egy kicsit melegebb lesz, mint este volt. Hát vagy... ventilátorhalált halunk, megfagyunk, miközben el is égünk, de még mindezek előtt esetleg az arcunk is lebénul, ha épp meg nem fulladunk. Szerintük. A sorrendet mindenki ízlése szerint állítsa be. Egyébként a testhőmérsékletnél magasabb hőmérséklet mellett lehet egészségtelen a ventilátor, mert gyorsabban elpárolog az izzadság, ami pedig segítene elviselhetőbbé tenni a szervezet számára a meleget. DE HIDEGBEN MEG MINEK.

Annak eredete, hogy Dél-Koreában ennek a parázásnak külön kultusza van, valószínűleg olyan állami propaganda lehet, amely a 70-es években próbálta a háztartások energia-felhasználását csökkenteni, hogy az ország önfenntartó gazdasággá válhasson.

A jelenség miatt az ott forgalmazott ventilátorok nagy részén időzítős kikapcsoló található. És hát még mindig élnek, úgyhogy működik! #ennyike

(Nem hülyék ettől még, léteznek nemzet-specifikus tévhitek, Peruban úgy gondolják, hogy a túl sokáig a hűtő előtt ácsorgás rákot okoz, a cseheknél állítólag sokan nem mernek vizet inni gyümölcsevés után, a Fülöp-szigeteken pedig úgy érzik, hogy a piros szín vonzza a villámlást, ezért rossz időben azt páran inkább nem vesznek fel.)

fan-death.jpg

 

korean_fans_closeup.jpg

2 komment

Címkék: korea levegő fizika

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr157519050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bandeeh 2015.06.05. 11:21:35

"Egyébként a testhőmérsékletnél magasabb hőmérséklet mellett lehet egészségtelen a ventilátor, mert gyorsabban elpárolog az izzadság, ami pedig segítene elviselhetőbbé tenni a szervezet számára a meleget. DE HIDEGBEN MEG MINEK."
Pont az a lényege az izzadásnak, hogy párologtatunk (ami ugye hőt von el), és ezért érzünk hidegebbet. Ha megy a ventilátor, folyamatosan cserélődik a levegő, ami a bőrfelszínünkkel érintkezik, ami így kevésbé lesz párával telített, hatékonyabbá téve a párologtatásunkat. Ezért működik a ventilátor, mint hűtőgép, és ezért érzünk tőle hidegebbet akár 40 °C-os szobában is. Ugyebár az izzadásnak is az a lényege, hogy hűljünk, mért lenne egészségtelen, ha ezt a folyamatot hatékonyabbá tesszük?

Asidotus 2015.06.06. 02:01:37

Szerintem még az sem növeli a dél-koreaiak vonzalmát a ventilátorok iránt, hogy egyszer egy áruház dőlt össze miattuk. Egész pontosan a klíma ventilátorainak működését nem bírta el az épület tetőszerkezete, és leszakadt.
(Igen, ott is volt olyan időszak, amikor az építkezésekből kilopták a javakat.)
fn.hir24.hu/vilag/2012/01/27/igy-tudnak-olni-az-epuletek/
süti beállítások módosítása