2015.07.20.
19:25

Írta: Horváth Oszkár

NEM Szaró Tamás találta fel a vécélehúzót

#512 Miután a "crap" angolul szart és szarást jelent, nem csoda, ha a Crapper WC-k gyártójának tulajdonítják az angol nyelveterületen élő szimpatikus, kedves emberek az öblítős WC feltalálását. A valóságban azonban maga a crap kifejezés sem szegény Thomas Crapper nevéből jön, de tény hogy szerencsétlen utólagos áldozata a nyelvfejlődésnek.

szarotamas.jpg

Eleve borzasztó dolgok történnek idővel bizonyos szavakkal. Az ámbráscetről megemlékeztünk már, és arról, hogy az ámbra a cet hányása, ami nagyon jó illatmegkötő anyag, ami a parfümgyártás stratégiai támasza. Na most szegény ámbráscet úgy van angolul, hogy SPERM WHALE, azaz ondóbálna, és akkor még van rajta egy BLOWHOLE is. Ez ugye az orrlyuka, de talán 1-2 évre vagyunk attól, hogy a plázavécékben intézményesített "glory hole"-okkal (szopatólyuk) egy fogalommá váljon. 

Visszatérve, ez a jóember Thomas Crapper azért nem találta fel az öblítős vécét, mert azt már az Indus-völgyi civilizációban is használtak Krisztus előtt 26 századdal. Mostanában nem annyira használják, de talán csak ráuntak. Néhány kiegészítőt azonban Crapper szállított, például a töltőszelepet, azaz angolul: BALLCOCK mechanism. Lássuk be, ezt az embert veri az isten, ha van sapka, azért, ha nincs, akkor azért. Nyilván a golyós billenőszelep, vagy billentyű akkor még csak ennyit jelentett, de most már a ballcock az herefasz és kész. És számíthatott rá, ahogy az ember egy ideje nem nevezi el Adolfnak a gyerekét, és Bánki Donát turbinákkal foglalkozott, nem fánkokkal, nem alapítunk falut Pornóapáti néven, és nem nevezünk el Fastumgélnek holmi gyógyszert, vagy GECIS-nek pénzügyi szolgáltatót. (Vagy de.)

Magyar nyelvterületen valószínűleg a Dömötör WC tartály kifejlesztőjének lesznek egy életen keresztül hálásak az ilyen nevű emberek.

Mutatunk egy Crapper szartályt, ha Szaró Tamás balladája nem tűnne elég megalapozottnak:

crapper.jpg

 

 

1 komment

Címkék: szar nyelv feltalálók wc

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr57642352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chloé Fairchild 2015.07.21. 13:18:31

Ezek is cukkerek, foleg Kentuckyban remekeltek, de miutan volt szerencsem a helyi (valszeg egymas kozt szaporodo) populacioval beszelgetni ottjartamban, nem csodalkozom semmin.

thejetpacker.com/69-towns-and-cities-with-funny-dirty-names/
süti beállítások módosítása