2013.07.12.
07:12

Írta: Horváth Oszkár

Nem február 29. a szökőnap

szokoev.jpg

#182 Szökőévekben, mint a tavalyi, nem február 29. a szökőnap, hanem a római naptár hagyományát követve február 24-ét duplán tartjuk meg. Csak azért, mert a rómaiak nem akarták március 1-je előtti napra tenni, nem mintha bárki pont nem szarta volna le, de mégis csak fizetések, "hóvége effektus", meg a nukleáris fegyverek elleni harc nemzetközi világnapja. Tehát a dupla február 24 oka nem csillagászati, minden más igen, mert a Föld nem egész számszor fordul körbe pont annyi idő alatt, amíg a nap pont egy kört tesz meg, mert basztak egyeztetni.

Ezzel együtt a Mátyás névnap, és vele együtt a többiek is, egy nappal későbbre tolódnak, ezt hívják "Mátyás ugrásának", és emiatt senkinek nincs február 24-én névnapja, aminek nagy vesztesei a Gézák, mert így vasárnapra esik a névnapjuk szombat helyett, nem lehet rendesen bebaszni. Február 29-e emellett nagyon találóan a ritka betegségek világnapja (a halálosaké is, TEHÁT VICCES), Mézga Aladár születésnapja, mi több, a zs-kategóriás Antonio Sabato Jr., Apor Vilmos püspök és Kovács Katalin kajakozó születésnapja is. Ők nem öregszenek

(eredeti bejegyzés)

Szólj hozzá!

Címkék: naptár csillagászat névnap rómaiak

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr155371727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása