2015.06.01.
13:50

Írta: Horváth_Kálmán

Közel a hetvenhez is döglenek utána  

 

3932163502_ba1d543e7f.jpg

#499 Kevés olyan, a II. világháború környékén született konstrukció van, ami az eltelt 70 év alatt nem igényelt komolyabb ráncfelvarrást, finomítást, mert már születésekor tökéletes volt; a Motorhead-es Lemmy mellett talán csak a Kalasnyikov-gépkarabély ilyen.

6a00d8341c9a9953ef019b01aa643b970d-400wi.jpg

Az első világháború alatt komoly fejtörést okozott a hadvezetésnek, hogy a több száz méteres hatótávolságú puskák nagyon pontatlanok voltak és meglepő módon a gyakorlótéren jól teljesítő pisztolyok a csatatéren, közelharcoknál szinte használhatatlanokká váltak. Utóbbira a magyarázatot a katonák pszichikai elemzése során találták meg: nem akarták/tudták megölni a másik csapat színeiben játszó ellenfelet, amikor már annyira közel volt, hogy esetlegesen kivehetővé váltak volna az agonizáló arcvonásai. Szükség volt tehát egy fegyvertípusra, ami középtávon (kb. 200 – 500 méteren) a maximumra pörgeti a mortalitást és megszületett a karabély, majd ennek továbbfejlesztéseként a gépkarabély, amely így sokkal valósabb és hiánypótlóbb kategória lett, mint például az SUV.

A gépkarabélynak rövidebb a csöve és a hatótávja, mint a géppuskának és egyedi szerkezeti felépítésének köszönhetően sorozatlövésre is képes. Utóbbi tulajdonságánál válik el a szar a májtól: a félautomata fegyverek csak újratöltik magukat, de a ravasz meghúzásával csak egyet lehet lőni – ha csak ennyire képes a csúzli, akkor az csak simán karabély.

Az újratöltés a csőben keletkező gáz újrahasznosításával történik, szóval kicsit olyan, mint a befőttesüvegbe fingás: a lövéskor létrejövő nagynyomású lőporgázt egy szűkítőn keresztül visszavezetik a rugós zárkeretre, amitől az megindul hátrafelé, kireteszeli a töltényhüvelyt és útja végén felhúzza a kakast is. Ha ez így nem érthető, akkor itt van animálva:

 A Kalasnyikov egyszerű szerkezeti felépítése miatt nem szokott beragadni vagy túlhevülni, a hézagos illesztések miatt pedig öntisztulásra is képes, a víz/sár nem pang benne. Amikor az amerikai haditengerészet valami nagyon dzsuva helyre megy a békefolyamatokat elindítani vagy a katonáknak úszniuk kell a fegyverrel, akkor az M16-os gépkarabély helyett a Komár László igénytelenségével vetekedő Kalasnyikovot viszik rendet tenni – a fentiek miatt is jobban bírja a strapát, ráadásul közelharc során eredményesebben lehet vele csapkodni.

image_1.jpg

A vietnámi-háború során (amit a helyiek amerikai-háborúnak neveznek) a jenkik a lövedékek hatalmas átütőerejének jó hasznát vették, amikor egy UH-1D Huey helikopterből kihajolva a levegőből egy Kalasnyikovval leszedtek két AN-2-es repülőt. A harctéri alkalmazás egy kevésbé eredményes része volt az, amikor egy Hanoi melletti éjszakai csatában az amerikaiak egy Kalasnyikov kerepeléstől hangos domboldal szőnyegbombázását rendelték el, kéttucatnyi AK-47-essel harcoló csapattársuk halálát okozva ezzel.

A világon minden ötödik lőfegyver egy AK-47-es. Egyszerű beszerezni és annyira olcsó, hogy a Fegyvernepper című filmhez költséghatékonyabb volt 3000 darab igazi AK-47-est vásárolni, mint a kellékestől ugyanennyi fröccsöntött játékfegyvereket berendelni. Annyira népszerű, hogy több afrikai országban, ahol a népességszabályozásban és a politikai árkok szerves feltöltésében is komoly szerepet kapott a fegyver, az újszülötteket Kalash-nak hívták, Mozambiknak, Zimbabwének, Burkina Fasónak és Kelet-Timornak pedig a címerére vagy a zászlójára is felkerült.

17 komment

Címkék: haditechnika gépkarabély hadviselés Kalasnyikov AK-47 Vietnámi háború

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr947509188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nzoltan 2015.06.02. 07:22:54

Nahát, annak a bennszülöttnek az óvodai jele biztosan kutyaházpersely volt. :-D

Alhazred 2015.06.02. 07:28:52

"a több száz méteres hatótávolságú puskák nagyon pontatlanok voltak és meglepő módon a gyakorlótéren jól teljesítő pisztolyok a csatatéren, közelharcoknál szinte használhatatlanokká váltak"

van egy olyan érzésem, hogy ez, így, igen komoly faszság.

egry 2015.06.02. 07:57:37

Hogy jött ide Komár Laszló?
Amugy az egész cikk faszság. Csak annyi az igaz belőle, hogy a legigénytelenebb , leggyakoribb fegyver.

Öcsielvtárs 2015.06.02. 08:14:12

Dilettáns cikk, csapongó információk (pisztoly, géppuska) ráadásul Komár Lászlót helyett esetleg a Komár mopedre gondolt a szerző, legalábbis remélem, hogy nem ennyire tajparaszt.

drover(fanyul társa) 2015.06.02. 09:54:08

Kálmánka te balfék.

Én nem, de sokan szerették Komár László zenei stílusát, de a maga r&r stílusában nagyon jó -sőt egyedülálló - volt kies hazánkban. Na meg egy halottba nem rúgunk bele.
Valószínűleg fegyvert soha nem láttál közelről,csak idióta filmekben. Nekem volt a kezemben AK , de AMD és AKM is. Ha nem tudod mik ezek, guglizzál. Amúgy a világ számos országában gyártják licenszként ha nem tudnád.Sőt. Van olyan egzotikus ország, ahol a gyakorlatilag analfabéta bennszülött lakosság nagy része minta alapján egy nap alatt összereszel csak kézi munkával egy működő példányt.
Az ANCSA kétfedelűhöz meg nem kell nagy tűzerő. Egy védtelen bádogketyere, aminek a motorját akár egy kiskaliberű vadásszal is ki lehet lőni. De itt is tudj meg egy érdekességet. Ha nem a pilótát nyírják ki, motor nélkül is el - és levitorlázik minden baj nélkül amíg kell. Azért tudtak valamit azok a ruszkik is... Plusz még beraksz ide egy idióta festményt képnek.. Öcsém...

kvadrillio 2015.06.02. 10:50:01

JAHHH. MEGBÍZHATÓ GYILKOLÓ ESZKÖZ.

Horváth_Kálmán 2015.06.02. 10:59:58

@Alhazred: Melyik rész a faszság? Samuel Marshall a Men Against Fire könyvében taglalja, hogy még a második világháborúban se sikerült a találati arányt sokkal feljebb tornázni, eleve az amerikai katonák háromnegyede soha nem lőtt úgy, hogy azzal emberéletet veszélyeztessen, erről esik is itt egy rövid említés: en.wikipedia.org/wiki/S.L.A._Marshall#World_War_II_combat_historian
Az első világháborúban ez az arány sokkal rosszabb (kioltatlan emberélet szempontjából nyilván jobb) volt.

@Öcsielvtárs: Komár László táncdalénekesre gondoltam, a Táncoló fekete lakkcipők könyvében írja több nő kapcsán is, hogy iszonyú igénytelen, mocskos kombinés nőket is megcsinált, azokból lett meg az állítólag 2000+ kúrása.

Horváth_Kálmán 2015.06.02. 11:05:31

@drover(fanyul társa): pisztollyal lőttem már, annál komolyabbal még nem, de ez hogy jön ide? Tárgyi pontatlanságok vannak a cikkben, amik a fegyverhasználattal orvosolhatók lettek volna?
Ne azt írd, hogy balfék vagyok, hanem azt, hogy mik a pontatlanságok és akkor azt javítom, ne fussunk már ezeket a felesleges, személyeskedő köröket.

gigabursch 2015.06.02. 12:15:40

Kár volt erre időt szánnom...

Gukker 2015.06.02. 15:36:00

" a ravasz meghúzásával csak egyet lehet lőni – ha csak ennyire képes a csúzli, akkor az csak simán karabély."
Nem, akkor öntöltő (félautomata). Ha meg tudod, olyan fém kar van rajta, amivel működik (tolózár), az az ismétlőpuska.
Ennek semmi köze ahhoz, hogy az illető fegyver karabély-e vagy sem.

Alhazred 2015.06.02. 16:13:13

@Horváth_Kálmán: puska, mint pontatlan. inkább arra jöttek rá, hogy az átlag katona nem fog ötszáz-ezer méterre hatékonyan tüzet vezetni, hanem tegyük fel, kétszázra. valamint nagyobb tűzerővel; oda viszont már a pisztolylőszert köpködő fegyverek el sem láttak. ezért találták ki az ún. köztes lőszert tüzelő fegyvereket, sturmgewehr, kalasnyikov. kisebb energiájú lőszerrel stabilabb volt sorozatlövés esetén is. puskalőszerrel mindez kivitelezetetlen, vagy megtartani nem lehet, vagy ellenkezőleg, túl nehéz lesz a végeredmény.

Jadeite 2015.06.05. 18:54:51

Jó cikk lett, célja csupán szórakoztatás, nem vmi hardcore ismeretterjesztés, ennek ellenére én valahogy mégsem találtam benne baromságokat, pedig nem tegnap kezdtem hadtörténettel foglalkozni (mert tegnapelőtt). A kommentek nagy része ehhez képest.. kár volt elolvasni, okoskodó, sötét balfaszból láttam már eleget máshol is.

2015.06.09. 06:03:47

"Komár László igénytelenségével"
Az, meg a kurva anyád. Ezt miért kellett?

Kopi3.14 2015.06.11. 15:09:09

Nyugi, a posztoló a magyar nyelvtannal, a Motörheaddel sincs tisztában.

teszt123456789 2015.06.22. 14:28:34

@drover(fanyul társa): "Na meg egy halottba nem rúgunk bele."

Akkor szerinted Hitler is nagy király volt, mi?

Zsidófalvi Zsidó 2015.10.02. 13:06:52

Most akkor ki volt az igénytelen? Komár László? Igénytelen zenét csinált? Vagy a koszos kombinés nők, akiket megcsinált? Esetleg Komár László azért vált igénytelenné, mert igénytelen nőket is megcsinált?

Horváth_Kálmán 2015.10.02. 20:11:03

@Zsidófalvi Zsidó: a zenéjét annyira nem ismertem, én Komárra, az emberre gondoltam, hogy igénytelen volt az önéletrajzának is beillő könyv elolvasása után. Nyilván 2000 nőt nehéz úgy húzni, hogy mindegyik 10/10 legyen.
süti beállítások módosítása