2013.01.15.
10:50

Írta: Horváth_Kálmán

Gyorsabb, mint Superman

409099_305139552859618_242957282_n.jpg#4 A Concorde-ot leszámítva az SR-71 valószínűleg a legvagányabb ember építette szerkezet, ami valaha a levegőbe emelkedett: 50 (!) évvel ezelőtt fejlesztették ki és már akkor képes volt gyorsabban menni, mint egy pisztolygolyó (több mint 1 km másodpercenként), az volt a mondás akkoriban, hogy ez az egyetlen dolog, ami Supermant is leelőzi. Rakétaelhárító rendszerét nem is kellett használnia szinte soha: ha kilőnek rá egy rakétát, egyszerűen felgyorsít és maga mögött hagyja azt. A neve amúgy RS-71 lett volna és egy ideig nem is leplezték volna le, csak amikor a sok, kilométerekre elhallatszódó hangrobbanás miatt elég levágós volt, hogy ez a gép más lesz mint a többi, Johnson elnök sajtótájékoztatót hívott össze, hogy bejelentse a nyilvánvalót, de véletlenül felcserélte a két betűt, aztán a Lockheed-Martin nem akarta trében hagyni és inkább átnevezték ők a gépet. A szerkezet több mint 90%-ban titánból állt össze, amit ironikus módon a Szovjetektől szereztek be egy CIA-s fantomcégen keresztül. Előírás volt, hogy a maradék 10%-nyi anyag sem lehet gumi vagy alumínium, ugyanis a hangsebesség háromszorosát meghaladó repülésnél 500 fokosra hevülő géptestben ezek túlhevültek és elengedtek volna – emiatt például nincs is megoldva az üzemanyagtartály szigetelése sem, a földön állva folyamatosan csorog ki az üzemanyag a repülőből (ezt látni is a képen) és csak a levegőben lehet újratölteni. Ekkora hőmérsékletnél a hőtágulás is komoly probléma, ezért a gép amikor a földön áll, akkor szerkezete hullámos, a levegőben viszont szemmel láthatóan kiegyenesedik. Az SR-71 pilótái valamiért csak házas emberek lehetnek, a pilótafülkében pedig túlnyomásos, az asztronauták által hordott ruhákat viselnek, de ami a legvagányabb, hogy felszállás előtt egy órán keresztül tiszta oxigént szívnak csak (be vannak rá csibészeltetve, hogy ne tépjenek be tőle), hogy a vérükben minimális legyen a nitrogénszint – hirtelen nyomáscsökkenésnél az ugyanis tuti halál lenne.

(eredeti bejegyzés)

3 komment

Címkék: Repülőgép CIA SR71

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr815019425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsoma 2013.01.15. 11:59:36

A rakétaelhárító rendszere annyi volt, hogy ha kilőttek rá egyet csak feltolták a hajtóerőt maxra és a gép egyszerűen meglógott a rakéta elől. Összesen 32 db-ot gyártottak, 12 veszett oda de egyik sem ellenséges tűz által.

tattila 2013.02.09. 11:05:17

A belélegzett gáz = 100% oxigén nekem kicsit hihetetlen.
süti beállítások módosítása