2013.04.08.
08:47

Írta: Horváth_Kálmán

Eukaliptusztól állandóan betépve

koala.jpg

#87 A koalák egész életüket az eukaliptuszlevelektől betépve töltik: születésük után az anyatej és a jóízűen elfogyasztott anyaszéklet is hemzseg az eukaliptusz hallucinogén hatóanyagaitól, amitől az állat csöppnyi, folyadékban szabadon lebegő agya folyamatos delíriumba kerül már a kezdetektől. Szinte minden tevékenységüket (evés, alvás, ürítés) el tudják látni a fákon kempelve, egyedül a párzódüh képes onnan őket leparancsolni: ilyenkor a természettel amúgy jól együtt élni tudó ausztrálok is fejvesztve menekülnek az álló faszú kis szőrös jószágok elől, akik éles karmaikkal komoly sérüléseket tudnak okozni azoknak, akik nem akarnak velük üzekedni. Mivel az agyuk információfeldolgozásért felelős része állandóan eukaliptuszolajban úszik, ezért ilyenkor gyakorlatilag minden mozgó élőlényt megpróbálnak meghágni, senki sincs biztonságban. Könnyen elképzelhető, hogy ez a Komár Lászlós magatartás vezetett oda, hogy a világ koala népességének több mint fele fertőződött chlamydiával.

(eredeti bejegyzés)

3 komment

Címkék: koala

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr525205877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

crovaxascendanthero 2013.04.08. 09:54:48

Eddig mindig nagyon érdekeset írtatok, mióta követlek titeket, de ez nettó faszság sajnos.

greenanswers.com/q/144373/animals-wildlife/mammals/eucalyptus-hallucinogen-koalas

Horváth_Kálmán 2013.04.08. 11:16:13

@crovaxascendanthero: az eukaliptusz azért elég összetett cucc, az, hogy a koala mája lebontja az egyes összetevőit azért még nem magyarázat erre: www.youtube.com/watch?v=DYFBsAG3VQs
Persze lehet, hogy csak azért ilyen mert nincs semmi energiája azokból a kibaszott levelekből, viszont feljegyeztek NAGYON furcsa viselkedési anomáliákat is a fajjal kapcsolatban, amikre nem tudtak más magyarázatot adni, mint azt, hogy fogalmuk sincs, hogy hol vannak és mit csinálnak.

crovaxascendanthero 2013.04.08. 11:45:27

Én annyit tudok, hogy az eukaliptusztól biztosan nem "tépnek be" Itt van két ausztrál link, mindkettő hivatalos szerv oldala:

www.savethekoala.com/about-koalas/frequently-asked-questions

www.koalahospital.org.au/faq#f4

A furcsa viselkedésre meg ezernyi más magyarázat is lehet. Elsőre biztos furcsa volt az is, hogy a fekete özvegy megeszi a hímet, de mégis találtak rá magyarázato(ka)t.
süti beállítások módosítása