2013.07.05.
07:15

Írta: Horváth Oszkár

Kell-e tudni biciklizni?

hulyemotor.jpg
#175 Ha nyaralásnál vitatéma, hogy menjetek-e úgy motorozni, hogy a párod nem tud biciklizni, a válasz: IGEN. Tanultuk, de ki is próbáltuk. A felelős a perdület (a forgó mozgásnak megfelelő lendületből adódó tehetetlenség) és a perdületmegmaradás törvénye, így nem esel el a biciklivel, és így segít a hátsó rotor a helikopternek, hogy ne körbe-körbe forogjon. Ha egy biciklikerék gumijába elég súlyt teszel, és egy tengelyen jól megpörgeted, akkor elég az egyik oldalról megtartani, nem esik le, pedig az ember erre számítana:
 

Ez emberi nyelven annyit jelent, hogy a forgó test nem szeret a forgás síkjából kimozdulni, amíg elég lendülete van. Ahogy akár a sebesség, akár a súly csökken, elhagyja a síkot, ezért van, hogy elindulni és megállni nehéz biciklivel, nem menni. És valószínűleg körhintabalesetnél előbb az emberek esnek le, aztán a paci, a ferrari, a tűzoltóató meg a zsiráf, és így kisebb súllyal már kiszakad a helyéről a talapzat is VÉGRE. A búgócsiga is a perdületmegmaradás miatt marad a síkjában, amíg elég gyorsan forog, a búgócsiga szélsőséges esete pedig a giroszkóp.
Ami viszont a mobilodban méri a 3D-s tengelyelfordulások mértékét chip az a GIROSZENZOR, hogy tudjál autóval járókeretes nénit elgázolósat meg szimulátorosat játszani, és ne kapj agyfaszt attól, hogy az állóképek a PC-re töltve csak elfordított nyakkal nézhetők.

(eredeti bejegyzés)

 

Szólj hozzá!

Címkék: mobil fizika

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr385371722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása