2013.09.27.
12:58

Írta: Horváth Oszkár

Hogy működik a harmonika?

taxisules.jpg

#259 Gondolkodtál, mik lehetnek a harmonika kis biszbasz gombjai, amik leginkább egy Scholl papucs betétjére, vagy taxis masszázsülésbetétre hasonlítanak? Mert amelyiken zongorabillentyűk vannak, az elég világosnak tűnik, némeyik harmonikán viszont komplett QWERTY billentyűzet van, vagy egy pukkasztós fóliányi kis tictac gomb. Azt írja az internet, hogy a bal kéznél lévő gombok akkordok, ezeket a tangóharmonikában jártasabbak (én nem ilyen vagyok) "basszusok"-nak hívják, és az egész elbaszott kitaláció neve Stradella rendszer. Ott lakott Yoda. Vagy egy fagylaltról, vagy egy itáliai barokk zeneszerzőről lehet elnevezve.

Igazából ez egy Excel. Az egyes oszlopok a C, C#, D, D#, stb. félhangonként, ebből lehet 12 oszlop, de akár 20 is. A sorok pedig: mindig a 2. sorban van a tényleges alaphang ("basszus"), az 1. sorban (a szélén, hogy könnyen ki tudjon menni pisilni) egy nagy terc, kicsit olyan sorrendben vannak, mint a motoron a sebességek… A többi sor akkordokat szólaltat meg: 3. sor = dúr, 4. sor = moll, 5. sor = major7 (esetleg moll7), 6. sor = szűkített akkord. Nem tudom, hogy a hetedik fokot (5. sor) külön kell-e nyomni, vagy mint a Ctrl+C-t, ezt majd egy hangszerboltban lehetne kideríteni. Ami még valószínűleg a hangszeren játszók nagy viszketése, hogy az, amin zongorabillentyűk vannak, az akkordeon, ezt is le szoktuk tangózni, valójában a tangóharmonikának mindkét fele a fenti "logika" szerinti keyboard, ASDW-vel lehet mozogni, Ctrl a lövés, IDDQD, IDKFA.

Playbackezésnél ne felejtsük el szuszogtatni! Az talán még érdekes, hogy azon a nagy kék harmonikán, ami a Blahán is megáll, a gombok nem akkordok, hanem az ajtókat nyitják, és buszokon csak egy szabály van, hogy mind a négy ajtónyitó gombot egyetlen lendületes, hosszú mozdulattal kell záródásra kapcsolni, egyesével megnyomni 1977 óta nem menő. (Thomson, Deary, Rodgers - How to be cool when operating Hungarian public transportation vehicles, p.187-193, Pearson 1977)

Eredeti bejegyzés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr55536194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása