2013.11.04.
07:08

Írta: Horváth_Kálmán

Kúrós-kaszabolós kisállatok: a szőrös béka

wolverine_frog.jpg

#297 A szőrös béka nevű békafaj tagjainak a hátsó lábaiban egy tüskeszerű csontdarab van a puha szövetekbe ágyazódva. Támadás esetén a béka megfeszít egy izmot, amitől a kis tüske azonnal átfúródik a bőrön és egy külső karommá válik, amivel komoly sebeket tud okozni. A gyerekkori vagányság, miszerint minden falatot jól meg kell rágni a szőrös béka esetén különösen igaz: azok a hülye gólyák, akik egészben próbáltak egy ilyen gusztustalan kis állatot fogyasztani nagyon rábasztak, ugyanis a béka lenyelés után beleakasztja a sarkantyúját támadója nyelőcsövébe, aztán addig bungee jumpingozik, amíg a gazdatest meg nem fullad és ki tudja vágni magát. Ha elmúlik a fenyegetettség, a béka elernyeszti az izmait, a karom pedig néhány óra alatt visszanyomódik, hogy a béka lábán keletkezett seb regenerálódhasson.

A békafaj hülye elnevezésének oka az, hogy a párzásra készülve szőrt növesztenek testükre, egyrészt hogy még vagányabbul nézzenek ki, másrészt, hogy a kimerítő kúráshoz több oxigént tudjanak felvenni.

(eredeti bejegyzés)

1 komment

Címkék: kétéltű béka kúrós kisállatok

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr585613254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása