2013.11.06.
08:16

Írta: Horváth_Kálmán

Savazás

423912_337216626318577_493260066_n.jpg

#299 Hagymaszeleteléskor a patakokban folyó könnyeket egy kéntartalmú (amúgy a hagyma jellegzetes ízéért is felelős) enzim váltja ki, amely szeleteléskor felszabadul és vízzel érintkezve - esetünkben a szemben - propanollá és kénsavvá (!) hidrolizál, a szem pedig könnyekkel védekezve próbálja ezt valamennyire felhígítani. A buborékos ásványvizek és üdítőitalok is a savhatás miatt bizseregtetnek és küldik a gyenge jeleket a fájdalom központba: az oldott szén-dioxid a nyálban található egyik enzim hatására szénsavvá alakul és ez ingerli a nyelvet.

(eredeti bejegyzés)

Szólj hozzá!

Címkék: szénsav kénsav

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr955613364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása