2013.12.01.
08:58

Írta: Horváth_Kálmán

Mitől van a libabőr?

427529_358504524189787_685674498_n.jpg

#324 A libabőr egy ugyanolyan felesleges evolúciós maradvány az embereknél, mint a bölcsességfog vagy a vakbél. A bőrben lévő szőrtüszőkhöz egy szőremelő izom csatlakozik, aminek az összehúzódásától kialakulnak a jellegzetes dombocskák és a szőr kissé megemelkedik a bőrfelszíntől – ez régen, amikor szőrösebbek voltak az emberek három dologra volt jó:
1. veszélyérzetkor nagyobbnak és félelmetesebbnek láttatta őket (ezért van libabőr horrorfilmnézés közben például)
2. a szél irányát könnyebben megtudták így határozni, ami a táplálékszerzéstől kezdve a tájékozódásig bezárólag mindenhez hasznos volt
3.a hőszabályozásban játszott szerepet, a felborzolt szőr ugyanis a test közelében tartotta a meleg levegőt.

Amúgy kúróskodáskor és szarás előtt is van libabőr. Valószínűleg azért, mert mindkét eset elég védtelenné teszi a JÓSZÁGOT, és a szarszag lebuktatná, ezért fontos honnan fúj a szél. Megnézi, aztán oda szarik / ott kúr a jószág. És ezért van hogy Megasztár nézés közben nagyon sokan beszarnak, mert azt hiszik, hogy valaki jól énekelt, közben meg csak szarniuk kellett vón. Már mindegy olyankor.

(eredeti bejegyzés)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr165652986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása