2013.12.11.
08:13

Írta: Horváth_Kálmán

Evolúciós örökségünk: az oldalsó szemhéj

557845_365166380190268_214196174_n.jpg

#334 Ha széthúzod kicsit az alsó és felső szemhéjadat, a szemek orrhoz közeli részénél találsz egy rózsaszínes részt (a képen plica semilunaris néven van jelölve), ami a harmadik szemhéj csökevénye. Ez a félig áttetsző, oldalirányban mozgó szemhéj gondoskodott a pislogásról azokban a barlangfalat pingáló, vadászattal teli időkben, amikor egy tizedmásodpercnyi látótérkiesés is végzetes lehetett volna – a nem átlátszó felső és alsó szemhéjak ekkortájt csak alvásnál voltak használatosak. Mára az evolúciónak köszönhetően az oldalirányú szemhéjat mozgató izmok teljesen elhaltak az emberekben, de a mai napig megvan a madaraknál (ők is pislogásnál ezt használják, alvásnál a másikat), a gyíkoknál, de még a cápáknál is - utóbbinál azért, hogy úszás közben védje a szemgolyót a sebesen áramló vízben.

Cicáknál ilyen:


(eredeti bejegyzés)

2 komment

Címkék: evolúció szem

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr175653073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Engem a keresztény hitem miatt támadnak 2013.12.21. 15:38:53

Na ez így ebben a formában nem teljesen korrekt, ugyanis azokban a fent említett "barlangfalat pingáló" időkben ez a bizonyos, magyarul egyébként pislogóhártyának nevezett struktúra már rég nem funkcionált. Sokkal korábban elcsökevényesedett, hisz a méhlepényes emlősök döntő többségénél is erősen redukált, leszámítva néhány csoportot melyek szeme külön védelemre szorul a víz (fókák, tengeri tehenek stb.), esetleg homok (tevefélék, földimalac) ellen. A főemlősöknél néhány primitív félmajomtól eltekintve általánosan csökevényes, vagyis helyesebb lett volna azt írni, hogy a "fákon mászkáló" időkben vesztette el funkcióját.
süti beállítások módosítása