2013.12.22.
07:53

Írta: Horváth_Kálmán

Sós, édes, keserű, savanyú meg az umami

485725_371328229574083_417902452_n.jpg

#345 Az ízlelőbimbók a közhiedelemmel ellentétben nem 4 (sós, édes, savanyú, keserű), hanem 5 alapízt képesek elkülöníteni. Az ötödik az umami (japánból átültetve kb. „kellemesen pikáns íz”, persze ez náluk relatív, mert nekik a tonhalas fagyi is rendben van), ami legmarkánsabban a paradicsomban, a szójaszószban, a spenótban és a parmezánsajtban található meg, de a bacon is például azért olyan ellenállhatatlan, mert 6 umami ízkomponens szorult belé. Az ízt magát nem egyszerű körülírni, valahol a négy alapíz metszetében található visszafogott, kicsit sós aroma, amely ennek ellenére tartósan megmarad az ízlelőbimbókon és serkenti a nyáltermelést. Aki mesterséges umami ízre vágyik, az szopogasson nátrium-glutamát élelmiszer-adalékanyagot, amit például a húsok gyorspácolásánál vagy a Vegetánál is használnak ízfokozóként. A Napi Vagányság szerkesztősége azért inkább a természetes umamira esküszik, eleve az ízlelőbimbók kb. 10 napig élnek, szóval simán megérdemlik, hogy ne csak a fos natúr csirkemellen használjátok őket.

(eredeti bejegyzés)

Szólj hozzá!

Címkék: ízlelés umami

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr835653788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása