2014.01.09.
07:46

Írta: Horváth_Kálmán

Pórul járt Beatlek

389223_389502084423364_332168321_n.jpg

#363 A korai Beatles (1960-62) két szerencsétlen flótása Pete Best és Stuart Sutcliffe volt. Best a zenekar eredeti dobosa volt, aki a rockzene gerincét adó kétnegyedeket elég trén ütötte, ám nagyobb baj volt vele az, hogy a lányok körében sokkal népszerűbb volt, mint a maradék beatlek. Mivel a gruppi-táplálékláncban (road<dobos<billentyűs<basszusgitáros<szólógitáros<énekes<Schuszter Lóri) meglehetősen hátul helyezkedett el, mégis neki volt a legtöbb csaja, ezért a többi tag (főleg Harrison és McCartney) megkérte Brian Epstein menedzsert, hogy rúgja ki Bestet, aki nem nagyon szívózott, amúgy se látott nagy potenciált a zenekarban. Ez mindössze egy hónappal a Love Me Do single megjelenése előtt történt, leszármazottjai valószínűleg minden nap elküldik a picsába ezért a húzásáért. 
Stuart Sutcliffe a Beatles basszusgitárosa volt 1961-ig (ekkor még McCartney volt a szólógitáros), neki azon kívül, hogy jól nézett ki, semmilyen más termékelőnye nem volt. Koncerteken a hangmérnököknek a többiek meghagyták, hogy a monitorokban (a zenészek felé fordított hangszórókban) minimálisan szólhat Sutcliffe hangszere, de a közönség felé fordított hangládákból inkább ne szóljon belőle semmi, aztán egy idő után ők is annyira megzavarodtak az ütemtelenül és hamisan játszó fiútól, hogy a monitorokból is kiszedették. Külön megkérték arra is, hogy a fotósoknak mindig háttal álljon, nehogy lebukás legyen abból, hogy a fényképeken láthatóan teljesen máshol kolbászol a gitár nyakán, mint amelyik hangnemben a többiek vannak. ’61 júliusában kilépett a zenekarból, hogy festészettel foglalkozhasson, csinált is néhány megkérdőjelezhetően jó képet (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/c/cd/Sutcliffe_painting.jpg), ’62 áprilisában, mindössze 21 évesen pedig agyvérzésben meghalt. Neki még így is simán jobb, mint Best-nek, aki 50 éve verheti a fejét a falba, hogy mekkora fasz volt!

(eredeti bejegyzés)

3 komment

Címkék: Beatles

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr715745435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hebab 2014.01.09. 19:17:42

Én úgy tudom, hogy Pete Bestet George Martin akarta kiszórni, mert szerinte nem volt elég jó dobos. Márpedig George Martin nem akárki volt már akkor sem. Helyette pedig egy olyan dobost hoztak, aki vitathatatlanul jó volt. Lennon még 1980-ban is azt nyilatkozta, hogy Ringo nagyon tudott, és hozzájuk képest akkor már sztár volt.

lüke 2014.01.09. 20:59:34

mondjuk pongyolán agyvérzésben, de ha emlékezetem nem csal, agyi aneurizmában,
a többiek nehezen viselték
(nem úgy, mint Brian Jones halálát MJ és KR)

J.László 2014.03.03. 20:39:27

Ringo Starr olyan gyengén dobolt, hogy a Love Me Do kislemez felvételekor egy vendégdobos játszott Ringo helyett. Ringo Starr-ral csak 1964-ben írtak alá végleges szerződést. Addig amolyan hátrányos helyzetű Beatles tag volt.
süti beállítások módosítása