2014.03.07.
07:51

Írta: Horváth Oszkár

Becenevén gyilkos Mendez

jaialai.jpg

#420 A baszk pelotajáték a fallabda őse, szabályai is nagyon hasonlatosak. Franciaországban is játsszák, de főleg spanyollakta területeken - baszkul pilota, spanyolul pelota, franciául pelote a neve, a lényeg, hogy van "kint", és van szerva, és csak egyszer pattanhat a labda a földön, egyébiránt pattoghat akármerre, még a hátsó falon is. Még bal oldali fal van, jobb oldali nincs, szomorúak lehetnek a balkezes játékosok. Van kispályás 30 méteres, és nagypályás 56 méteres változata, és a kettő között is néhány variáció. A hajlított kosárka, vagy ütő típustól függően a "goma", vagy "cesta", illetve a nők teniszütővel játsszák. Ami a labdát illeti, ebben a sportban mérték a legmagasabb, 302km/h sebességet.

Na. Magyarországon strandokon fordul elő műanyagból, és lángosos zsíros kézzel kell játszani üvöltöző, kiugró köldökű kisgyerekekkel. 1900-ban a II. olimpiai játékokat Párizsban rendezték, és bár a pelota a mai napig sem hivatalos olimpiai sportág, 1900. június 14-én az olimpia keretében lejátszották a "meccset", de csak egyet, miután csak Spanyolország és Franciaország állított csapatot, amolyan békés baráti szomszédos országok módjára. Így tehát a pelota éremtáblázat (!) szerint 1db arany, és 1db ezüst került kiosztásra.

A baszk pelota egyik formája a "jai alai" (ejtsd hájáláj, nem hajolaj), ebben volt a Bud Spencer / Terrence Hill film szerint többszörös bajnok a sonkanevű Jamón Serrano. Floridában az agár- és lóversenyek mellett ez is a pari-mutuel fogadásos versenyek része, ahol a teljes nyereményalap a jól tippelők között szétosztásra kerül az adók és a szervező jutalékának levonása után. A fogadásoknak mind a "mire lehet fogadni", mind a "hogyan osztjuk el a nyereményeket" dimenziókban olyan szerteágazó ismeretanyaga van, hogy azok a link alakok, akik életformájuknál fogva mindent tudnak erről, simán tárolhatnának a fejükben két egyetemi törzsanyagot. Talán még az fontos, hogy a félheréjű Lance Armstrong beceneve Juan Pelota, és van egy ilyen nevű bárja: a Juan a "One"-ra akar hajazni, a pelota pedig golyó, tehát a bár neve: Egy Golyó. Kicsit kínosabb csak, mint a nemrég ugyancsak itt említett dán Kékfog.

Eredeti bejegyzés

1 komment

Címkék: film sport budterrence

A bejegyzés trackback címe:

https://napivaganysag.blog.hu/api/trackback/id/tr295846070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása